Abhazija: Četiri žrtve eksplozije

Četiri osobe su poginule u eksploziji koja se dogodila u jednom baru u Abhaziji, prenele su ruske agencije.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 07.07.2008.

06:17

Default images

"Eksplozija se dogodila oko 22.50 sati po lokalnom vremenu u jednom baru na području Galije. Dve osobe su stradale, od kojih jedan predstavnik lokalnih snaga bezbednosti", rekao je portparol lokalne policije. U eksploziji je poginuo i šef lokalne policije, kao i prevodilac lokalne misije UN.

Abhazija je odlučila da zamrzne sve kontakte sa Gruzijom zbog "državnog terorizma" usmerenog prema tom separatističkom regionu, javila je danas ruska agencija Interfaks.

"Abhazija prekida sve kontakte sa Gruzijom zbog politike državnog terorizma Tbilisija", izjavio je predsednik tog gruzijskog pobunjeničkog regiona Sergej Bagapš.

Abhazija i Južna Osetija, u središtu rusko-gruzijskog spora, dva su gruzijska proruska regiona otcepljena od Gruzije, a gde žive nacionalne manjine u sukobu s Tbilisijem, a uz podršku Moskve.

U tim regionima živi 70.000, odnosno 200.000 stanovnika, koji većinom imaju ruski pasoš. Oba regiona su proglasila nezavisnost dan posle raspada Sovjetskog Saveza, početkom 90-ih godina prošlog veka, braneći svoj stav i tokom sukoba s gruzijskom vojskom.

Savet Evrope osudio napad u Abhaziji

Generalni sekretar Saveta Evrope Teri Dejvis osudio je kao "teroristički čin" bombaški napad u gradu Galiju.

"Eksplozija bombe u kafiću u gruzijskom regionu Abhaziji, u kojoj je prošle noći ubijeno četvoro ljudi, izgleda kao teroristički čin", navedeno je u saopštenju.

Dejvis je kazao da je zabrinut zbog tih ubistava pošto bi, prema njegovim rečima, napetost u Gruziji mogla dodatno da eskalira, a situacija da izmakne kontroli.

"Ona strana koja ne bude uspela da se suzdrži od provokacija - ili ne bude učinila sve što je u njenoj moći da ih spreči - moraće da snosi odgovornost za posledice svog ponašanja", naveo je Dejvis.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: