SDP CG: Odvratili smo SPS od SI

Socijaldemokratska partija (SDP) Crne Gore saopštila je da je uspela da "odvrati" SPS od zahteva za prijem u Socijalističku internacionalu (SI).

Izvor: FoNet

Ponedeljak, 30.06.2008.

01:41

Default images

SDP Crne Gore je "uspela, zajedno sa bosanskim, hrvatskim i makedonskm socijademokratama da odvrati SPS da se usudi da aplicira za članstvo u Socijalističku intrenacionalu", navedeno je u saopštenju.

"SPS nije aplicirao za ulazak u Socijalističku internacionalu i time je zajednička ideja socijaldemokrata regiona ostvarena", kaže se u saopštenju.

Time je, kako se navodi, potvrđeno da Socijalistička internacionala, kao najveća asocijacija političkih partija na svetu, ostaje čuvar vrednosti socijalne pravde i mira u regionu. Regionalnu inicijativu protiv prijema SPS-a u članstvo Socijalističke internacionale pokrenuo je prošle sedmice lider SDP BiH Zlatko Lagumdžija.

On je političkim strankama, članicama Socijalističke internacionale, uputio pisma u kojima je naveo da je za svoju inicijativu dobio podršku SDP-a Crne Gore i SDP-a Makedonije.

Lagumdžija je rekao da smatra da se SPS mora odreći "svih ratova koje je pokretao njen osnivač Slobodan Milošević" i dodao da "se čini da oni to ne žele, što pokazuje i primer dogovorene koalicije sa Srpskom radikalnom strankom o vlasti na nivou Beograda".

SDP Crne Gore je navela da će na kongresu Socijalističke internacionale, koji se do 3. jula održava u Atini, podržati aplikaciju koalicionog partnera, vladajuću Demokratsku partiju socijalista, za unapređenje članstva, iz konsultativnog u punopravno članstvo u toj asocijaciji.

Lider SDP-a BiH Lagumdžija pokrenuo je i postupak pred Etičkim komitetom Socijalističke internacionale za isključenje Saveza nezavisnih socijaldemokrata, stranke premijera Republike Srpske Milorada Dodika, iz Međunarodnog društva socijaldemokrata.

"Pre tri godine Dodik je možda bio socijaldemokrata, SPS to nije, a danas liče kao braća blizanci", kazao je Lagumdžija, preneli su bosanski mediji.

Dačić: Razgovara se o prijemu

Predstavnici Socijalističke partije Srbije razgovaraće narednih dana u Atini sa predstavnicima Socijalističke internacionale o pokretanju procedure za prijem SPS-a u tu organizaciju, izjavio je predsednik SPS-a Ivica Dačić.

Dačić i potpredsednik SPS-a Milutin Mrkonjić borave u Atini, gde kao gosti prisustvuju 23. kongresu Socijalističke internacionale.

"Veoma je značajno da je predsednik Socijalističke internacionale i presednik PASOK-a Jorgos Papandreu u uvodnom izlaganju pozdravio najavu formiranja proevropske vlade u Srbiji i posebno pozdravio prisustvo Demokratske stranke koja je član SI, i SPS-a, kao budućeg koalicionog partnera DS-a", naveo je Dačić.

Lider SPS-a je najavio da će do srede, kada se završava kongres, imati niz bilateralnih susreta i razgovarati sa predstavnicima SI o pokretanju procedure za prijem SPS u tu organizaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: