Tadić: Bez raskola oko mandatara

Lider DS Boris Tadić rekao da u toj stranci nema podela u vezi sa odlukom da mandatar bude Mirko Cvetković, a da će u Beogradu vlast biti ista kao i na državnom nivou.

Izvor: FoNet

Nedelja, 29.06.2008.

13:50

Default images

Tadić kaže da je još u predizbornoj kampanji govorio da bi nestranačka ličnost sa iskustvom u ekonomiji odgovarala profilu budućeg premijera što je sada i potvrdio odlukom da mandat poveri Mirku Cvetkoviću i negirao da je u DS oko mandarata bilo podela i raskola.

On je rekao da su i Bojan Pajtić i Vuk Jeremić bili, takođe, njegovi kandidati, napominjući da je odluku doneo posle pažljivih razmatranja i analiza, kako bi smanjio mogućnost greške.

"Konsultovao sam se sa svim strankama, kao i unutar DS, posle čega sam doneo odluku, što je i ustavna odgovornost predsednika Srbije", kazao je Tadić, napominjući da je pitanje mandatara iznad stranaka i da nikada u prvi plan neće staviti svoju stranačku, u odnosu na državnu ulogu.

Tadić je potvrdio da je u DS-u o mandataru vođena dinamična rasprava, ali je negirao da je bilo glasanja i podela "ko je za ovog, a ko za onog kandidata".

"Nikakvog raskola i sukoba tu nema, ali će u DS uvek biti žive i žustre diskusije, posle koje slede odluke dobre za državu", rekao je Tadić, kao i da su Pajtić, Jeremić, a iznad svega, Cvetković, sve vreme bili samo njegovi kandidati, a ne neke grupacije ili dela DS. Tadić je podsetio da je ranije bilo i drugih kandidata za premijera, pominjući pri tome Božidara Đelića, koji će nastaviti posao na evropskim integracijama, kao i Dušana Petrovića, koji će se ubuduće baviti izgradnjom DS, "jer ne možemo svi biti u izvršnoj vlasti, moramo da podelimo zaduženja".

Prvi zadatak premijera i Vlade biće da se konstituišu kao jedan tim i jedan organizam, rekao je Tadić, kao i da on nije bio za povećavanje broja ministarstava, ali da aspiracije rastu ako u vladi učestvuje mnogo stranaka.

"Verujem da će Vlada imati pun mandat, na čijem ćemo kraju biti na pragu prijema u Evropsku uniju", kazao je Tadić.

On smatra da će Dragan Šutanovac, za kojeg je rekao da je do sada odlično obavio posao u ministarstvu odbrane, isto tako obaviti i buduće zadatke modernizacije Vojske i načina obuke.

Prema rečima Tadića, veliki značaj imaće i ministarstva finansija i pravde, koja će ubuduće voditi nestranačke ličnosti, dok bi ministarstvo za Kosovo i Metohiju trebalo da vode ljudi koji su odatle.

Sva personalna rešenja u novoj Vladi Srbije se znaju i njeno formiranje očekuje se sredinom naredne nedelje, najavio je Tadić i odbacio prigovore da je bio popustljiv prema Socijalističkoj partiji Srbije, podsećajući da samo građani ocenjuju način na koji se on ponaša, a ne političke stranke, pa ni sama DS.

Upitan o tome ko će ubuduće voditi Bezbednosno-informativnu agenciju, Tadić je odgovorio da bi to trebalo da bude profesionalac, sa iskustvom u ovom domenu i najavio da će takvo rešenje i biti.

"Nastupa potpuno nova epoha"

"Što se tiče SPS, veoma poštujem njihovu odluku da pređu put od političkog protivništva do političkog partnerstva", rekao je Tadić i poručio da je SPS "dobrodošla u novoj Vladi Srbije i da personalna rešenja SPS mogu samo da doprinesu političkoj stabilnosti naše zemlje".

Tadić je odbacio i kritike da je nedavno na Glavnom odboru DS izjednačio politička nasleđa Zorana Đinđića i Slobodana Miloševića. Njihovo izjednačavanje i poređenje je potpuno nemoguće i besmisleno, objasnio je Tadić, jer smo bili i ostali veliki protivnici u prošlosti, ali možemo postati partneri u budućnosti.

Nastupa novo vreme, potpuno nova epoha, ko to ne oseća, taj ne razume ni politiku, niti potrebe građana, ocenio je Tadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: