Izabrani odbori, sekretar Skupštine

Beograd -- Skupštine Srbije izabrala je, u nastavku konstitutivne sednice, sekretara parlamenta, Veljka Odalovića iz SPS-a, kao i članove skupštinskih odbora.

Izvor: B92, FoNet, Beta, Tanjug
Podeli

Za Odalovića je glasalo 126 poslanika. Prethodno, Skupština je izabrala članove svih 30 skupštinskih odbora. Sastav skupštinskih odbora dogovoren je na konsultacijama šefova poslaničkih grupa, proporcionalno broju poslanika koje imaju poslaničke grupe.

Za predsednika Zakonodavnog odbora izabran je Vlatko Ratković iz Demokratske stranke. Na čelu Administrativnog odbora biće šef poslaničke grupe SRS Tomislav Nikolić, dok će predsednik Odbora za pravosuđe i upravu biti Boško Ristić.

Sednica u ponedeljak u podne

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović sazvala je za ponedeljak, 30. jun u 12 sati, vanrednu sednicu srpskog parlamenta, na čijem dnevnom redu će biti zakoni o vladi i o ministarstvima.

Time su ostvareni uslovi da zakoni koji prate izbor Vlade, uz saglasnost nadležnih odbora, dođu na dnevni red i otvore put za izglasavanje novog kabineta.

Broj ministarstava definisan je Predlogom Zakona o vladi. Taj zakon reguliše i ovlašćenja novog kabineta i definiše okvire njegovog funkcionisanja, prema odredbama Ustava.

Bliže funkcionisanje Vlade definiše se Poslovnikom o njenom radu. Kada je o Zakonu o ministarstvima reč, njime se bliže definišu nadležnosti pojedinih resora, njihova organizacija i način rada.

Na sednici u četvrtak jednoglasno je izabrano šest potpredsednika Skupštine - Gordana Čomić iz Demokratske stranke i Nikola Novaković iz G17 plus, Nataša Jovanović i Božidar Delić iz Srpske radikalne stranke, Radojko Obradović iz Demokratske stranke Srbije i Judita Popović iz Liberalno demokratske partije.

Skupština će nastaviti rad u ponedeljak. U subotu, kako je rekla predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović, neće raditi zbog Vidovdana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.