Cvangiraj: Glasajte, ako morate

Lider opozicije Zimbabvea Morgan Cvangiraj poručio je svojim pristalicama da glasaju za predsednika Roberta Mugabea ako su suočeni sa pretnjama po život.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 27.06.2008.

00:54

Default images

"Ako je moguće, nemojte glasati, ali ako morate, glasajte za Mugabea zbog pretnji po život sa kojima ste suočeni danas", rekao je lider opozicionog Pokreta za demokratske promene u pismu svojim pristalicama koje je objavljeno na internetu.

"Šta god da se desi, rezultati izbora od 27. juna neće priznati svet", naveo je Cvangiraj, koji se povukao iz drugog izbornog kruga zbog nasilja nad članovima njegovog Pokreta i pristalicama opozicije.

On je naveo da će izborni rezultati samo odražavati strah naroda Zimbabvea, prenele su agencije.

Drugi krug predsedničkih izbora počeo je sa veoma slabim odzivom birača, što je posebno vidljivo u prestonici Harareu.

Stanovnici glavnog grada su u strahu da bi pripadnici snaga bezbednosti mogli da proveravaju građane da li su glasali, na osnovu neizbrisivog traga crvenog mastila koje glasači dobiju na palcu prilikom glasanja.

Opozicija je upozorila da režim koristi nekoliko taktika zastrašivanja, uključujući pretnje da će glas za Cvangiraja značiti "izgubljeni život", prenela je DPA.

Na crnom tržištu su počele da se prodaju članske karte Mugabeove Zanu-PF partije jer ima mnogo onih koji veruju da će se njihovom kupovinom zaštiti od napada raznih milicija, javio je Bi-Bi-Si.

Cvangiraj je pobedio na prvom krugu izbora 29. marta, osvojivši 47,9 odsto glasova, a Izborna komisija je saopštila da nije osvojio većinu glasova neophodnu za direktnu pobedu.

Predsednik Mugabe, koji je u prvom krugu osvojio 43,2 odsto glasova, odbacio je pozive svetskih i zvaničnika u regionu da odloži glasanje.

Ban upozorio Mugabea

Generalni sekretar UN Ki-Mun Ban izjavio da će se predsednik Zimbabvea Robert Mugabe, ukoliko bude održan drugi krug predsedničkih izbora, suočiti sa pitanjem legitimiteta izbora.

Generalni sekretar UN-a je obnovio poziv Mugabeu da odloži glasanje, što je zahtev i Afričke unije.
Ban Ki Mun (FoNet)
Ban je o tome razgovarao sa predsednikom Angole Žoze Eduardom Duš Santušom koji predvodi razgovore u cilju smirivanja krize u Zimbaveu.

Izgleda da se situacija menja nabolje ali me još uvek brine činjenica da bi izbori, ukoliko budu održani u ovakvim okolnostima, doveli do ozbiljnih pitanja vezanih za njihovu legitimnost", ocenio je Ban.

Kako je prenela DPA, Ban je pojasnio da izbori ne bi bili verodostojni i fer pa zato treba da budu odloženi do trenutka "kada budemo mogli da stvorimo" takve uslove.

"Ponovo pozivam afričke lidere da pokrenu jači dijalog sa Zimbabveom" rekao je Ban, kao i da Ujedinjene nacije u potpunosti podržavaju stavove Zajednice za razvoj na jugu Afrike i AU da izbori budu odloženi.

Savet bezbednosti: Moguće nove sankcije

Savet bezbednosti UN razmotriće sledeće nedelje uvođenje novih sankcija Zimbambveu, rekao je šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer.

Štajnmajer je rekao da su se ministri spoljnih poslova grupe osam najrazvijenijih zemalja u svetu na sastanku u Kjotu složili da međunarodna zajednica ne može da prihvati vlasti koje ne predstavljaju volju naorda.

"Ovo je povezano sa najavom SAD, koje sada predsedavaju Savetom bezbedosti UN, da će počev od sledeće nedelje, od ovog ponedeljka, tamo biti razmotrene nove sankcije", rekao je on novinarima.

Američka državna sekretarka Kondoliza Rajs najavila je da će se SAD konsultovati sa ostalim članicama Saveta bezbednosti UN o narednim koracima koje treba preduzeti posle današnjeg drugog kruga predsedničkih izbora u Zimbabveu, u kojima je jedini kandidat Robert Mugabe.
Amerièka državna sektretarka Kondoliza Rajs i šef diplomatije Nemaèke Frank-Valter Štajnmajer (FoNet)
Evropska unija je unapred odbacila rezultate drugog kruga predsedničkih izbora u Zimbabveu koji se održavaju bez kandidata opozicije.

Glasanje se, u saopštenju Brisela, naziva prevarom koja nema legitimitet. EU je zatražila da međunarodna zajednica preduzme mere protiv predsednika Roberta Mugabea koji, kako se navodi, pokušava da nasiljem i maltretiranjem ostane na vlasti.

Italija je najavila da će zatražiti od ministara spoljnih poslova EU da razmotre povlačenje evropskih ambasadora iz Zimbabvea.

Šef itlaijanske diplomatije Franko Fratini rekao je u Kjotu da je zatražio od svog francuskog kolege Bernara Kušnera da pokrene to pitanje, s obzirom da Francuska 1. jula preuzima predsedavanje EU.

Šefovi diplomatija G8 osudili su održavanje drugog kruga predsedničkih izbora u Zimbambveom samo sa jednim kandidatom i izrazili zabrinutost zbog stanja u toj zemlji.

"Osuđujemo akcije zimbabveanskih vlasti - sistematsko nasilje, opstrukciju i zastrašivanje, što je onemogućilo da drugi krug predsedničkih izbora bude slobodan i fer", navodi se u saopštneju šefova diplomatija G8.

Opozicioni lider Morgan Cvangiraj, koji je pobedio Mugabea u prvom krugu predsedničkih izbora u martu, prošle nedelje se povukao iz izborne trke zbog nasilja nad članovima njegovog Pokreta za demokratske promene.

Mugabe je odbacio zahteve međunarodne zajednice da odloži izbore, koje je opozicija proglasila farsom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: