Rajsova upozorava Mugabea

Kjoto -- Državna sekretarka SAD Kondoliza Rajs upozorila je predsednika Zimbabvea Roberta Mugabea da ne proglašava pobedu u drugom krugu predsedničkih izbora, zakazanim za 27. jun.

Izvor: Beta
Podeli

Zimbabveanska opozicija zapretila je da će bojkotovati sutrašnje glasanje zbog navodnog nasilja vladajuće stranke i zastrašivanja. Nijedan ishod tog glasanja neće biti prihvatljiv, upozorila je Rajsova i dodala da Mugabe mora da dozvoli da legitimna vlada preuzme vlast.

"Potpuno je jasno da drugi krug bez učešća opozicije ne može biti smatran legitimnim", rekla je državna sekretarka SAD u Kjotu, gde učestvuje na sastanku šefova diplomatija Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i Rusije (G8).

Očekuje se da će na dvodnevnom sastanku biti razmatrana situcija u Zimbabveu, pošto se lider opozicije Morgan Cvangiraj povukao iz izbora, navodeći kao razloge zastrašivanje i nasilje nad njegovom partijom Pokret za demokratske promene (MDC).

Rajsova je istakla da narod Zimbabvea mora da ima legitimnu vlast i da je Cvangiraj naveo da je otvoren za razgovore o formiranju legitimne vlasti.

Cvangiraj je Mugabeu uoči sutrašnjih izbora dao 24-časovni rok za pregovore ili se, kako je poručio, suočava sa rizikom da bude sklonjen kao nelegitimni lider odgovoran za ubijanje civila.

Lider opozicije, koji se od nedelje nalazi u holandskoj ambasadi u Harareu, izjavio je za "Tajms" da će pregovori biti gotovi ukoliko Mugabe proglasi sebe pobednikom i smatra sebe predsednikom.

"Učinio sam ponudu i rekao da ću pregovarati pre izbora, a ne kasnije - jer ovde se ne radi o izborima, radi se o tranziciji", ocenio je Cvangiraj.

Izborna komisija je danas saopštila da će drugi krug izbora sutra biti održan kako je i planirano. Prvi krug tih izbora održan je u martu. Širom sveta raste pritisak na Mugabea da se posle 28 godina, najpre kao premijer, a zatim kao predsednik, povuče sa vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.