Od 1. jula struja skuplja za 50 odsto

Izvor: B92

Subota, 29.06.2002.

16:27

Default images

Struja ce od 1. jula biti skuplja za u proseku oko 50 odsto. Kako je najavljeno iz Ministarstva energetike novim tarifnim sistemom ukida se angazovana snaga, ali ce svi potrosaci placati fiksnu naknadu od 75 dinara, odnosno sa uracunatim porezom oko 92 din. Fiksna naknada ce sluziti za odrzavanje elektro-energetskog sistema. Direktor EPS-a Ljubomir Geric u izjavi za B92 kaze da ce gradjani struju placati preko mesecnih racuna, odnosno placace se sve sto bude potroseno: "Struja je zaista morala da poskupi, posto jedino poskupljenje moze da odrzi dinamiku placanja remonata i odvijanja remonata u elektroprivredi Srbije, tako da je to vrlo bitno da bi imali struje na zimu. Poskupljenje ce osetiti svi potrosaci, poskupljenje je ravnomerno podeljeno na sve potrosace, ne vidim da ne bi neko osecao manje, neko vise. Verovatno ce gotovo svim potrosacima sem onim koji kontinualno trose elektricnu energiju tokom cele godine, sam racun pasti, tako da letnji racun ce pasti, a zimski ce kod onih koji budu energicno trosili energiju porasti", objašnjava Geric.

Inace, struja ce najvise poskupeti takozvanim malim potrosacima, to jest onima koji trose do 600 kilovat sati mesecno. Medjutim, gradjani koji trose izmedju 100 i 300 kilovat sati, a njih je oko 20 odsto, uz odredjene potvrde, bice oslobodjeni fiksne naknade. Takodje, kod potrosaca koji trose do 600 kilovat sati mesecno, a za koje se ispostavi da ne mogu da plate racune, vlada Srbije ce posebnim bonovima ucestvovati u delimicnom placanju. Dnevna i nocna tarifa zadrzace istu satnicu, s tim sto ce nocna struja u odnosu na dnevnu biti jeftinija za oko 4 puta, a do sada je bila jeftinija oko 2,5 puta.

Ministar energetike Kori Udovicki izjavila je za RTS da je ovo poslednje poskupljenje struje u ovoj godini. Ona je naglasila da je struja morala da poskupi kako ne bi bilo restrikcija: "Struja je morala da poskupi da bi bilo struje. Ja znam da ona sada postaje toliko skupa da bi mozda neki gradjani radije imali restrikcije, medjutim ako imamo restrikcije, ne mozemo da ocekujemo investicije, a ako nema stranih investicija ili cak i nasih investicija nemamo buducnost. Trenutno, EPS duguje izvodjacima na remontima skoro 2 milijarde dinara, duguje i vodoprivredi, njima iz meseca u mesec fali vise od milijarde dinara za normalno poslovanje i bez poskupljenja remonti bi stali. Tih 50 posto za koliko je podignuta cena struje zahteva jos uvek veliki napor od EPS-a da racionalizuje svoju potrosnju i poslovanje da bi mogla stvarno da izadje na kraj bez povecanja dugovanja", kaze Udovicki.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: