Novi poziv Tribunala Dimitrijeviću

Haški tribunal uputio novi poziv za svedočenje generalu Aleksandru Dimitrijeviću u procesu protiv Milana Milutinovića i drugih za 8. jul 2008, saopšteno je u Hagu.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.06.2008.

00:12

Default images

U zahtevu predsedavajućeg sudije Ijana Bonomija navodi se da Vlada Srbije treba što pre da uruči poziv Dimitrijeviću, i to ne posle 30. juna, i da do tog datuma Tribunalu podnese poverljiv pisani izveštaj sa detaljima koji se tiču uručenja poziva, a izvori B92 ističu da će nadležni organi učiniti sve što je u njihovoj moći da se taj poziv uruči.

U zahtevu se navodi da bi bilo u interesu pravde za Vladu Srbije da pomogne Tribunalu da Dimitrijeviću bude uručen poziv i preduzme sve razumne i neophodne korake kako bi se on pojavio pred sudom i svedočio 8. jula.

Inače, upravo povodom svedočenja Dimitrijevića, predsednik Haškog tribunala Fausto Pokar je pre nekoliko dana uputio pismo Savetu bezbednosti UN o nesaradnji Srbije sa tim sudom.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić je nakon toga ocenio da te optužbe ne stoje i naveo da je Srbija ispunila sve što je Tribunal tražio u vezi s Dimitrijevićem.

Milutinović je optužen za progon Albanaca na nacionalnoj, verskoj i rasnoj osnovi, višestruka ubistva, masovne deportacije i druga nehumana dela, uključujući prisilno premeštanje civilnog stanovništva u prvih šest meseci 1999. godine.

Zajedno sa njim, optuženi su i bivši potpredsednik Vlade SRJ Nikola Šainović i generali vojske i policije Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević i Sreten Lukić.

Ljajić: Uručenje poziva danas ili sutra

Prdsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je Tanjugu da će nadležni organi Srbije "danas ili sutra" uručiti poziv za svedočenje pred Tribunalom generalu u penziji Vojske Jugoslavije Aleksandru Dimitrijeviću.

"Poziv za svedočenje generalu Dimitrijeviću biće uručen danas ili sutra, u redovnoj proceduri, kao i u svim drugim slučajevima", kazao je Ljajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: