Lutovac: Nacrt Ustavne povelje do srede ili cetvrtka

Izvor: B92

Subota, 29.06.2002.

15:05

Default images
Clan podkomisije za izradu Ustavne povelje buduce zajednice Srbije i Crne Gore Zoran Lutovac rekao je da ce clanovi tog tela na prvom narednom susretu raspravljati o nadleznosti buduce Skupstine. U osvrtu na dosadasnji rad podkomisije, Lutovac je kao sporna pitanja naveo mehanizme zastite Crne Gore. "Na jednoj strani postoji raspolozenje da se to cini tako sto ce se delegirati poslanici u saveznu Skupstinu a na drugoj strani preovladjuje uverenje da je to ipak bolje uciniti nacinom odlucivanja", rekao je Lutovac. Takodje nema saglasnosti kako postaviti sistem zastite - da li tako sto bi se u obe republike vecinom dobila saglasnost, ili da se odredi kvalifikovana vecina za odredjena pitanja a da Skupstina ima mogucnost da preko jednog broja clanova pokrene koja su to pitanja o kojima bi se kvalifikovanom vecinom odlucivalo.

Sporove u radu potkomisije izaziva i nedovoljna preciznost beogradskog sporazuma prenosi Lutovac: "U sporazumu ima i takvih recenica koje se mogu tumaciti i ovako i onako, pre svega ona sporna recenica u kojoj se kaze da se Povelja prvo usvaja u skupstinama republika, a zatim se dostavlja. Sad, tu je sve stvar akcenta: da li je akcenat na prvom - sto znaci da se usvaja na drugom nivou a ne saveznom, ili je akcenat na 'dostavlja'. Sta znaci 'dostavlja' i sta se posle tog dostavljanja radi, to je sad sporno. Ocekujem u sredu ili cetvrtak da nacrt teksta bude gotov, koji bi posle trebalo da ide na komisiju, i na komisiji bi o njemu trebalo da se raspravi, eventualno dopuni, s tim da se ono sto su sporne tacke i alternative, da pokusa da se ujednaci. Tamo gde nema saglasnosti, ne idemo metodologijom ubedjivanja druge strane, nego se ostavi alternativa, pa cemo dalje videti, u krajnjem slucaju, da li je moguce kroz neku raspravu doci do nekog zajednickog resenja, a ako nije moguce, verovatno ce to onda biti predmet arbitraze ili dobre usluge EU", rekao je Lutovac.On je potvrdio da su pred clanove podkomisije stigli predlozi nacrta Ustavne povelje Demokratske stranke Srbije i Demokratske partije socijalista, navodeci da se ta dva dokumenta konsultuju prilikom razradjivanja svake tacke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: