DS još bez odluke o premijeru

Sednica užeg Predsedništva Demokratske stranke završena je popodne, ali nije odlučeno ko će biti novi premijer Srbije.

Izvor: B92

Utorak, 24.06.2008.

17:08

Default images

Večeras predsednik Srbije i DS-a Boris Tadić neće saopštiti ime budućeg mandatara, iako je to ranije bilo najavljivano, saznaje B92 u toj stranci. Sednica na kojoj je razmatran sastav buduće vlade, trajala je više od pet sati. Glavni odbor DS-a ranije je ovlastio Tadića da pregovara o formiranju vlade.

O mandataru za sastav nove vlade odlučuje predsednik Srbije, pošto dobije uveravanja parlamentarnih stranaka o tome da je dogovorena većina u Skupštini Srbije.

Prema informacijama agencije Beta, izbor Vlade Srbije mogao bi da bude na dnevnom redu Skupštine Srbije u petak.

Prema nezvaničnim informacijama, najozbiljniji kandidati Demokratske stranke za novog premijera su ministar finansija Mirko Cvetković i spoljnih poslova Vuk Jeremić.

Mirko Cvetković je ranije danas potvrdio da su u toku razgovori o tome da on bude mandatar za sastav Vlade Srbije, ali nije želeo da iznosi više detalja o tome.

Prema izvorima agencije Beta, više šansi za premijera ima Vuk Jeremić, ali će Tadić konačnu odluku doneti nakon današnje sednice Predsedništva Demokratske stranke.

Beogradska štampa, međutim, navodi da je gotovo sigurno da će Mirko Cvetković biti mandatar nove vlade, kao i da su ministarska mesta već podeljena. O tome ko će, prema pisanju dnevnih listova, sedeti u novoj vladi, možete čitati u posebnoj vesti.

Dulić: Ubrzo ime kandidata za premijera

Član Predsedništva Demokratske stranke Oliver Dulić najavio je da će nova vlada Srbije biti formirana do kraja sedmice i rekao da će DS ubrzo saopštiti ime kandidata za premijera Srbije.

"DS ima izuzetno kvalitetne ljude koji su u ovom trenutku u opciji za predsednika Vlade. Ko god bio, siguran sam da će dobro voditi buduću Vladu", rekao je Dulić novinarima u Skupštini Srbije i naveo da će ime mandatara "vrlo brzo" saopštiti lider DS Boris Tadić.

Govoreći o današnjoj sednici Predsedništva DS, Dulić je kazao da se raspravljalo o toku pregovora i podeli resora, odnosno o ljudima iz DS koji će "preuzeti odgovornost" u budućoj vladi.

"Imali smo jednu dugu sednicu Predsedništva stranke... Pošto su teme važne, biće raspravljene i u nastavku sednice Predsedništva", rekao je Dulić i naveo da unutar DS-a nema mimoilaženja oko kandidata za premijera.

Dinkić: Vlada od četvrtka

Predsednik G17 plus Mlađan Dinkić izjavio je da bi bi proces formiranja nove vlade Srbije trebalo da počne u četvrtak.

"U četvrtak bi trebalo da otpočne izbor vlade usvajanjem zakona o vladi i ministarstvima", rekao je Dinkić novinarima u pauzi sednice Glavnog odbora G17 plus, koji je doneo odluku o formiranju vlade koju će činiti lista Za evropsku Srbiju, čija je članica i G17 plus, i koalicija SPS-PUPS-JS i stranke manjina.

U saopštenju G17 plus se navodi da je Odbor jednoglasno doneo i odluku da predloži Mlađana Dinkića za potpredsednika Vlade Srbije za privredni razvoj i ministra ekonomije i regionalnog razvoja.

Odbor predlaže Tomicu Milosavljevića za ministra zdravlja, Vericu Kalanović za ministra za NIP, Snežanu Samardžić-Marković za ministra za omladinu i sport, Jasnu Matić za ministra telekomunikacija i informatičkog društva i Nebojšu Bradića za ministra kulture.

Dinkić je uveren da će slična koalicija biti formirana i u Beogradu i u svim ostalim većim gradovima u Srbiji.

"Dobio sam garancije od Demokratske stranke da će u Beogradu biti formirana ista većina kao na republičkom nivou, i mi već razgovaramo o podeli odgovornosti u Beogradu", rekao je Dinkić.

Više u vezi sa mogućom vlašću u Beogradu možete pročitati u posebnoj vesti.

LDP: Razumevanje za politiku DS-a

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da je teško pružiti podršku vladi u kojoj su socijalisti, jer takva vlada nema spremnosti za suštinske reforme.

LDP neće pristati na politiku kontinuiteta i staru politiku koju će voditi kadrovi SPS-a, rekao je Jovanović novinarima u Skupštini Srbije, odgovarajući na pitanje da li će podržati vladu liste "Za evropsku Srbiju" i koalicije oko socijalista.

Međutim, Jovanović je kazao da njegova partija ima puno razumevanje za politiku Demokratske stranke i naveo da će LDP razgovarati sa DS-om o formiranju vlade i videti koji su njihovi stavovi.

On je rekao da je izbor nove vlade važan, jer se time stavlja tačka na politiku lidera DSS-a Vojislava Koštunice i sprečava dolazak radikala na vlast.

Čekaju se kadrovska rešenja

Nakon odluke Glavnog odbora SPS-a da podrži fomiranje vlade sa koalicijom ZES, ostaju nepoznata još samo kadrovska rešenja u novoj vladi Srbije.

"Ovom prilikom mi ne želimo da podržavamo bilo koga. Želimo da budemo ravnopravni partneri u vođenju državne politike Srbije, i to nas je rukovodilo u donošenju odluke da se formira parlamentarna većina sa DS-om. Očekujemo da će svi organi državne vlasti koji proizilaze iz ovakve odluke biti formirani veoma brzo“, rekao je Dačić.

Predsednik SPS-a Ivica Dačić izjavio je nakon sednice da je to bila "teška odluka", ali je podsetio da su socijalisti odluku o saradnji sa strankama nekadašnjeg DOS-a doneli još 2004. godine, kada su podržali Vladu Srbije.

"Što se tiče SPS-a, ona nije donela odluku ni za DS, ni protiv DSS-a, ni protiv SRS-a. Mi smo doneli odluku za Srbiju i za Socijalističku partiju Srbije“, kazao je lider socijalista.

Dačić, međutim, nije želeo da se izjašnjava o kadrovskim rešenjima u Vladi Srbije. Rekao je, doduše, da premijersko mesto pripada DS-u, ali nije želeo da odgovori na pitanje ko bi na tom mestu najviše odgovarao SPS-u.

"Mesto premijera pripada DS-u, isto kao što ne razmišljamo ko je iz SPS-a prihvatljiv za DS“, kazao je Dačić.

Član Glavnog odbora SPS-a Zoran Anđelković, gostujući u Kažiprstu B92, rekao je da su socijalisti zadovoljni dogovorom koji su napravili sa demokratama.

Socijalistima bi u Vladi Srbije trebalo da pripadnu ministarstva energetike, prosvete, infrastrukture i policije, kao i funkcija predsednika parlamenta, potvrdio je Anđelković.

SRS: Odluka SPS-a protivna volji građana

Srpska radikalna stranka ocenila je da je odluka Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije o formiranju vladajuće koalicije sa listom "Za evropsku Srbiju", protivna volji građana iskazanoj na izborima 11. maja.

Radikali su u saopštenju pozvali članove i simpatizere "da ostanu mirni i dostojanstveni" i da se pripreme za "žestok politički otpor novoustanovljenoj koaliciji" koju predvodi Boris Tadić.

"SRS će biti ozbiljan i odgovoran politički protivnik onima koji misle da je kršenjem izborne volje građana moguće rešavati probleme u Srbiji", piše u saopštenju.

Halimi podržava, ali bez učešća

Poslanik Koalicije Albanaca Preševske doline Riza Halimi izjavio je danas da će podržati vladu liste Za evropsku Srbiju i koalicije SPS-PUPS-JS, ali da predstavnici stranaka Albanaca sa juga neće u njoj učestvovati.

Nemamo dilemu, podržaćemo proevropsku vladu, rekao je lider Partije demokratskog delovanja Riza Halimi.

On je dodao da se sa predsednikom Srbije i liderom Demokratske stranke Borisom Tadićem nije sastajao i nije dogovarao o eventualnom učešću u vladi.

"Smatramo da probleme treba rešavati od lokala. Prvo je neophodna temeljita rekonstrukcija Koordinacionog tela za jug Srbije, da krenemo od životnih problema Albanaca", rekao je Halimi.

EU: Pozitivne vesti

Evropska unija pozdravila je vest da je Socijalistička partija Srbije prihvatila učešće u proevropskoj vladi koalicije Demokratske stranke.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren rekao je da još čeka da predsednik Srbije Boris Tadić to zvanično objavi, ali je dodao da je čuo "pozitivne vesti" iz Srbije.

"Postoji realna šansa da će Srbija sada imati zaista prozapadnu vladu, i ja se vrlo radujem saradnji s takvom vladom", rekao je Ren u Briselu, gde učestvuje na konferenciji o evropskoj politici na Balkanu.

I lideri Socijalističke grupe u Evropskom parlamentu pozdravili su u Briselu formiranje koalicione vlade Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije.

"Smatramo da će ova vlada približiti Srbiju Evropskoj uniji", saopštili su potpredsednici Socijalističke grupe u EP, Hanes Svoboda i Jan Marinus Virzma.

"To, naravno, podrazumeva punu saradnju s tribunalom u Hagu", naveli su evropski socijalisti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: