Šta će biti s beogradskom vlašću

Stranke oko DS-a i koalicija koju predvodi SPS ubeđene su da će veoma brzo formirati novu vladu Srbije, ali je i dalje otvoreno pitanje većine na nivou Beograda.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.06.2008.

16:52

Default images

U koaliciji Za evropsku Srbiju tvrde kako nema sumnje da će sastav vlasti u Beogradu biti sličan republičkoj, a i u SPS-u kažu da bi to bilo logično. Problem je, međutim, kako doći do još pet odbornika neophodnih za većinu, jer u DSS-u navode kako to sigurno neće biti niko od njih. LDP najavljuje podršku manjinskoj vlasti DS-a u Beogradu.

I dok lista Za evropsku Srbiju i koalicija oko SPS-a priznaju da su na korak do formiranja vlade, kada je reč o većini u Beogradu, ne pričaju ni mnogo ni konkretno.

Potpredsednik SPS-a Žarko Obradović rekao je za BBC da bi bilo logično da ista većina bude formirana i na nivou Republike i u Beogradu, ali i da ne mora da bude tako.

"Držim takav stav da bi bilo logično da jedan tip odnosa bude uspostavljen na različitim nivoima. Međutim, činjenica je da smo u prošlosti, u ovih 18 godina višestranačke Srbije, imali različitu situaciju", kaže on.

"Razlike su moguće i one nisu dovodile u pitanje funkcionisanje države. Treba razlikovati državni nivo i lokalni nivo", kaže on.

Uprkos nagađanjima da bi u gradu koaliciju mogle da sklope stranke oko DS-a, SPS-a i narodnjaci, portparol DSS-a Andreja Mladenović kaže da se zna sa kim oni već imaju koalicioni sporazum.

"Čvrsto stojimo na onome što smo potpisali i svaka druga tvrdnja da pregovaramo sa nekim drugim ili da ćemo da pravimo neku drugačiju koaliciju su potpuno besmislene", kaže on.

"Da li će neko drugi od toga odstupiti, to je pitanje za druge, ali što se tiče DSS-a, mi čvrsto stojimo na tome da se što pre formira nova vlast u Beogradu, u skladu sa potpisanim koalicionim sporazumom", kaže on.

I pored tako čvrstih uverenja portparola Koštuničine stranke, nezvanično se ipak može čuti da DS pokušava da obezbedi većinu u gradskom parlamentu kroz neformalne i lične kontakte sa pojedinim odbornicima narodnjaka.

Izvori B92 tvrde da su demokrate blizu da obezbede potrebnih pet glasova kojima bi onemogućili da Aleksandar Vučić bude izabran za gradonačelnika.

Istovremeno, funkcioner G17 plus Vlajko Senić nema dilemu da će iste stranke koje naprave vladu formirati i vlast u Beogradu, ali nije želeo da otkrije ko bi bio treći partner. Republika i Beograd ne mogu da se razlikuju, kategorični su u G17.

"Tako da je dogovor oko formiranja gradske vlade sigurno i deo dogovora koji se odnosi na republičku vladu. Tako da ne bi trebalo da bude bilo kakve sumnje da sastav vlade u Beogradu treba da odgovara i da će odgovarati onome što bude u Republici", kaže Senić.

U međuvremenu, Liberalno-demokratska partija ponovila je da je spremna da u Skupštini grada Beograda pruži podršku manjinskoj vladi Demokratske stranke.

"Pri tom, mi podršku dajemo DS i ne uslovljavamo je. Sa SPS, naravno, ne želimo da imamo ništa", stoji u saopštenju.

Izjavu predsednika socijalista Ivice Dačića da "SPS u Beogradu želi koaliciju sa DS-om i DSS-om, jer nije moguća saradnja sa LDP-om", iz LDP-a ocenjuju kao pokušaj Dačića "da sedi na dve stolice, odnosno da u Beogradu zadrži svoju koaliciju sa SRS-om i DSS-om".

A analitičar Zoran Stojiljković smatra da konstitutivna sednica Skupštine Beograda nije slučajno zakazana tek za 14. jul, jer je tako, sasvim jasno, ostavljen prostor socijalistima da se predomisle i raskinu već potpisani koalicioni sporazum sa radikalima i narodnjacima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: