Pokar prijavio Srbiju SB

Predsednik Haškog tribunala Fausto Pokar prijavio je vlasti Srbije Savetu bezbednosti UN zbog nesaradnje u postupku protiv Milana Milutinovića.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 23.06.2008.

15:43

Default images

"Vlada Srbije dovodi u pitanje ovlašćenja Haškog tribunala i Saveta bezbednosti" i time "krši svoje međunarodne pravne obaveze", ocenio je Pokar u pismu koje je prošle nedelje uputio predsedavajućem Savetu bezbednosti, američkom ambasadoru Zalmaju Halilzadu.

Kako je saopštio Tribunal, predsednik suda Pokar je vlasti Srbije prijavio Savetu bezbednosti zato što nisu pomogle da obavezujući poziv za svedočenje na suđenju Milutinoviću i saoptuženima bude uručen penzionisanom generalu Vojske Jugoslavije Aleksandru Dimitrijeviću.

General Dimitrijević je do 1998. bio načelnik Uprave za bezbednost Generalštaba VJ.

Prema saopštenju, sudsko veće predsedavajućeg Ijana Bonomija od marta ove godine je više puta pokušavalo da stupi u kontakt sa generalom Dimitrijevićem i obezbedi da pred Tribunalom da iskaz kao svedok veća.

Pošto Tribunal nije imao generalovu adresu u Srbiji, sudsko veće i predsednik Pokar su u više prilika pozivali šefa Nacionalnog saveta za saradnju Srbije s Tribunalom da "obezbedi da generalu bude uručeno pismo kojim se poziva da svedoči, a posle toga i obavezujući nalog".

"Odgovori Nacionalnog saveta za saradnju na ponovljene zahteve Tribunala... bili su često zakasneli i nepotpuni. Uprkos upozorenju predsednika Pokara ministru Ljajiću da će - u odsustvu naznaka da su preduzeti razumni koraci da se zadovolji zahtev Tribunala - poslati izveštaj Savetu bezbednosti da je Srbija propustila da sarađuje, general Dimitrijević se nije pojavio pred sudom, a od srpskih zvaničnika nije stigao nikakav odgovor, ni potvrda da je poziv uručen", piše u saopštenju Tribunala.

Izvođenje dokaza na suđenju Milutinoviću i saoptuženima završeno je nedavno, a završne reči zakazane su za kraj jula.

Za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon Albanaca sa Kosova u prvih šest meseci 1999. optuženi su, osim Milutinovića, tadašnji potpredsednik Savezne vlade Nikola Šainović i generali Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević i Sreten Lukić.

Ljajić: Nepotrebna Pokarova intervencija

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić ocenio je da je pismo predsednika Tribunala Fausta Pokara SB UN o nesaradnji Srbije sa tim sudom, dodatni pritisak i to baš u "trenutku kada hapšenjem haških optuženika pokazujemo jasan dokaz da to nije tačno".

"Sve što je Haški tribunal tražio u vezi sa svedokom, bivšim šefom vojne službe bezbednosti, penzionisanim generalnom Aleksandrom Dimitrijevićem mi smo ispunili", rekao je Ljajić.

Ukoliko Tribunal ponovo uputi poziv za svedočenje generala, vlasti u Srbiji će učiniti sve što je neophodno da se to svedočenje i obavi, precizirao je Ljajić.

Ljajić je ustvrdio da je komunikacija i korespodencija sa sudom u Hagu bila redovna po svim pitanjima, pa i u slučaju uručivanja poziva svedoku Dimitrijeviću.

"Dostavili smo im 3. maja lekarske nalaze da je general Dimtrijević zbog operacije na srcu, koja je izvršena negde u SAD, na rehabilitaciji i da po preporuci lekara ne može da svedoči", kazao je Ljajić.

On je rekao da Pokarovu interevenciju tim pre smatra nepotrebnom.

"Zasigurno da u slučaju generala Dimitrijevića nema nikakve namere da se opstruiše proces protiv Milutinovića i ostalih i zašto bismo to radili kada hapšenjem haških optuženika jasno pokazujemo našu spremnost da ispoštujemo potpunu saradnju sa Tribunalom", rekao je Ljajić.

On je podsetio da je Srbija do sada 500 svedoka oslobodila obaveze čuvanja tajne, kao i da su neki svedoci po nalogu tribunala hapšeni i sprovođeni u Hag.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: