Privatizacioni novac u rukama UNMIK

UNMIK za sada jedini raspolaže novcem dobijenim privatizacijom oko 350 društvenih preduzeća na Kosovu, kaže portparolka UNMIK-a Metilda Heneke.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 23.06.2008.

14:57

Default images

Podsećajući da je Kosovska poverilačka agencija privatizacijom društvenih preduzeća na Kosovu sakupila skoro 400 miliona evra, Henekeova je kazala da ne postoji izvršna odluka o transferu tih sredstava na Vladu Kosova.

Podsetimo, predsednik Srbije Boris Tadić je na sednici Saveta bezbednosti u petak izjavio da je šef UNMIK-a doneo izvršnu odluku koja otvara mogućnost da namenska sredstva, nešto više od 426 miliona evra, nelegalno pripadnu vlastima u Prištini.

Tadić je objasnio da se ta sredstva nalaze na namenskom računu UN i da su predviđena za saniranje posledica otpuštanja radnika, uglavnom kosovskih Srba, ali i za srpska preduzeća privatizovana u "sumnjivim procesima koje vodi Kosovska poverilačka agencija".

S obzirom na to da ta novčana sredstva nikako ne pripadaju vlastima u Prištini, Ujedinjene nacije moraju odmah preduzeti sve neophodne mere i garantovati da će novac biti namenski korišćen", upozorio je Tadić, pozivajući UN da zajedno rade na rešenju za ovo delikatno pitanje.

"Kosovska poverilačka agencija je u okviru svog mandata privatizovala oko 350 preduzeća i na taj način je sakupljeno skoro 400 miliona evra. Taj novac se nalazi na računu, odnosno za svako preduzeće postoji račun, a za sada samo zvaničnici UNMIK-ovog Stuba IV imaju pravo raspolaganja tim novcem", rekla je Henekeova.

Ona je objasnila da će od tog novca biti isplaćeni radnici, ali da će morati da budu isplaćeni i dugovi preduzeća.

"Novac koji preostane nakon isplaćivanja svega navedenog ići će instituciji ili licu označenom kao vlasnik. Takođe, postoji zarađen novac uglavnom od PTK koji je trenutno pod upravom Centralne banke, ali zvaničnici UNMIK-ovog Stuba IV imaju pravo raspolaganja tim novcem", rekla je Henekeova.

Portparolka UNMIK-a je kazala da, za sada, nisu dobili nikakve instrukcije iz sedišta UN u Njujorku za transfer tog novca, tako da za sada pravo upravljanja njime ima Stub IV.

"Mi smo deo UNMIK-a i sledimo instrukcije generalnog sekretara. Glavni štab UNMIK-a očekuje ove instrukcije ubrzo, tako da ćemo ih slediti kada ih dobijemo“, navela je Henekeova.

Kosovska poverilačka agencija osnovana je 13. juna 2002, a od jula iste godine radi na pripremi privatizacije društvenih preduzeća i upravlja javnim preduzećima na Kosovu.

Zanijer: Nejasna uloga UNMIK-a

Novi šef UNMIK-a Lamberto Zanijer izjavio je u Prištini da ni njemu još uvek nije jasna uloga UNMIK-a nakon stupanja na snagu novog ustava.
Novi šef UNMIK-a (Beta)
On je rekao da očekuje da o tome ubrzo dobije instrukcije od generalnog sekretara UN Ki Mun Bana.

Posle sastanka sa kosovskim predsednikom Fatmirom Sejdijuom, premijerom Hašimom Tačijem i predsednikom kosovskog parlamenta Jakupom Krasnićijem, Zanijer je rekao da tokom tih razgovora neće govoriti o osetljivim političkim pitanjima. "Razgovaraćemo sa svima o rešavanju problema i to će biti transparentni razgovori, ali ćemo izbegavati osetljiva politička pitanja", kazao je italijanski diplomata.

Zanijer je rekao da će pokušati da rešava probleme koji će doprineti poboljšanju života ljudi na Kosovu.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju izjavio je da se u agendi razgovora između Prištine i Beograda ne može naći nijedno pitanje koje može da se odnosi na status Kosova.

"Kosovo neće prihvatiti nikakav proces pregovora sa Beogradom koji se vezuje za pitanje statusa Kosova. To je proces koji je okončan, koji je imao međunarodnu podršku i imamo državu Kosovo koja je priznata kao nezavisna i suverena država od mnogih zemalja sveta", rekao je Sejdiju.

On je naveo i da Kosovo ima potrebe da komunicira sa Beogradom kao sa, kako je rekao, "susednom zemljom" i o praktičnim pitanjima koja se odnose na deo plana međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija.

Sejdiju je rekao da je od Ki Mun Bana tokom susreta u Njujorku zatražio da rokovi za rekonfiguraciju UNMIK-a budu kratki, a sadržaj jasan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: