CRNA GORA SPREMNA ZA RAZGOVORE S VLADOM SRBIJE

Izvor: B92

Subota, 29.09.2001.

14:20

Default images
Portparol Demokratske partije socijalista Igor Luksic u izjavi za B92 u petak uvece rekao je da je Crna Gora spremna za razgovore s Vladom Srbije o preuredjenju odnosa u Federaciji. Prema njegovim recima, ponuda o razgovorima koju je predsednik crnogorske vlade Filip Vujanovic uputio premijeru Srbije Zoranu Djindjicu "aktivna je i ostaje na snazi". “Ta inicijativa, sto se nas tice, i dalje je otvorena i aktivna, i koliko sutra ti razgovori mogu poceti. Kostunica je, sto se nas tice, takodje dobrodosao da prisustvuje tim razgovorima, ukoliko zeli. Mi nikoga necemo siliti da prisustvuje bilo gde, a ovo njegovo ponasanje u poslednjih nekoliko dana mislim da je neopravdano. Mislim da Kostunica iskazuje preteranu dozu nervoze tim nesnalazenjem na svom mestu, posebno kada stvari mozda ne idu onako kako bi on zeleo”, rekao je Luksic.

Ministar pravde Srbije Vladan Batic boravio je u petak u Podgorici na poziv ministra pravde Crne Gore Zeljka Sturanovica, ali se tokom ove posete sastao i s crnogorskim predsednikom Milom Djukanovicem i premijerom Filipom Vujanovicem. Batic je za B92 izjavio da crnogorski zvanicnici nisu promenili uslov o izostanku predstavnika Savezne vlade u razgovorima o Federaciji, ali je dodao da Vlada Srbije nije preuzela inicijativu. “Ja sam jednostavno bio gost crnogorskog ministra pravde, a posto sam dobio poziv da se sretnem s predsednikom crnogorske Vlade i predsednikom drzave, normalno je da te pozive nisam mogao odbiti. Ne zelim da prejudiciram kakav ce ishod biti, medjutim, vidim da postoji klima da su razgovori moguci i nadam se da ce predsednik Kostunica promeniti svoj stav i da ce se naci modus i okvir da se razgovara”, izjavio je Batic. On je naglasio da ce modaliteti buducih razgovora Beograda i Podgorice biti razmatrani na Predsednistvu DOS i naveo da je s Djukanovicem i Vujanovicem razgovarao u svojstvu sefa Poslanickog kluba DOS u Vecu gradjana saveznog parlamenta. “Oni su, inace, na razgovore, spremni. Oni cak smatraju da predsednik Jugoslavije Kostunica treba da bude generator i glavni covek u tim razgovorima, kao legitiman predsednik SRJ. Nisam primetio nikakvu zadrtost, nikakvo pomanjkanje volje za razgovore, a buduci da je Pesic izrazio spremnost da odstupi od tih razgovora, ja licno smatram da je vazno razgovarati”, zakljucio je Batic.

Portparol DPS Igor Luksic kaze da mu nisu poznati detalji Baticevih razgovora sa najvisim crnogorskim zvanicnicima i dodaje kako su sastanci predstavnika dve Vlade uobicajena praksa. “To nije prvi put da se srecu predsednici jedne i druge Vlade. Prakticno, svakodnevno su u komunikaciji ministri i jedne i druge Vlade i pokusavaju da usaglase stav oko mnogih pitanja, kako bi, verovatno, na najbolji nacin premostili nefunkcionisanje zajednickih saveznih organa. Dakle, ministri u direktnoj komunikaciji pokusavaju resiti mnoga pitanja i u tom smislu ja vidim posetu Batica, koji je u svakom slucaju dobrodosao, kao i svaki ministar Vlade Srbije”, izjavio je Luksic. Uoci predstojeceg kongresa DPS, Predsednistvo stranke izradilo je nacrt novog Programa i Statuta partije, u kojima se nigde ne pominje Jugoslavija, vec samo nezavisna i medjunarodno priznata Crna Gora. Upitan da li ce ovako predlozene formulacije biti polaziste crnogorske strane i u eventualnim novim pregovorima o odnosima u Federaciji, Igor Luksic kaze da “se s tom formulacijom uslo u izbore ove godine i da se od te formulacije ne odustaje". "Dobili smo vecinsku podrsku i imamo obavezu i prema nasim biracima da taj projekat pokusamo da izguramo do kraja, a opet kazem, na gradjanima i njihovom ustavnom pravu je da definisu drzavno-pravni status Crne Gore”, kaze Luksic. On je dodao da ce Glavni odbor DPS, koji je u petak uvece zasedao u Podgorici, naredne nedelje utvrditi konacnu listu kandidata za nov Glavni odbor stranke. Tada bi trebalo da budu utvrdjeni i kandidati za predsednika i potpredsednika partije. Luksic je rekao da ce predsednik Milo Djukanovic verovatno biti jedini kandidat za to mesto, a da je pored sadasnjih potpredsednika Filipa Vujanovica i Svetozara Marovica, najvise predloga za potpredsednika stranke dobio predsednik Saveta mladih DPS Predrag Boskovic. Kongres DPS zakazan je za 6. oktobar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: