Štampa: Mandatar iz DS-a

Novu vladu sastaviće lista Za evropsku Srbiju, koalicija oko SPS-a i manjine, a njen mandatar će biti, ipak, iz redova Demokratske stranke, piše beogradska štampa.

Izvor: B92, Beta

Petak, 13.06.2008.

01:36

Default images

List Danas navodi da će tokom sledeće nedelje biti saopšteni rezultati neformalnih pregovora između DS-a i SPS-a oko raspodele resora u budućoj vladi Srbije.

Premijersko mesto neće pripasti lideru SPS-a Ivici Dačiću, nego će koalicija oko socijalista umesto toga dobiti dva potpredsednička mesta, naveo je Danas, pozivajući se na izvore u DS-u.

Dačić će najverovatnije biti potpredsednik vlade zadužen za bezbednost, dok bi njegov koalicioni partner, lider Parije ujedinjenih penzionera Srbije Jovan Krkobabić, dobio potpredsedničku funkciju za brigu o socijalnim pitanjima.

Dnevnici Blic i Večernje novosti pišu da će mandat premijera najverovatnije biti poveren funkcioneru DS-a Mirku Cvetkoviću, koji je i ministar finansija.

Prema navodima Blica, Dačić će biti na funkciji potpredsednika vlade zaduženog za bezbednost, dok će Ministarstvo policije pripasti njegovom stranačkom kolegi Dušanu Bajatoviću.

Demokrate još nude socijalistima ministarstva infrastrukture, prosvete i nauke. Ponude su još na stolu i nisu dogovorene.

Večernje novosti pišu da je lider G17 plus Mlađan Dinkić zatražio od predsednika DS-a Borisa Tadića mesto predsednika Skupštine Srbije, jer neće dozvoliti da njegova partija ima manje državnih funkcija i uticaja od socijalista.

Tadić će najverovatnije popustiti i mesto predsednika parlamenata dati G17 plus, čiji je najozbiljniji kandidat za tu funkciju doskorašnja šefica poslaničkog kluba G17 Suzana Grubješić.

I predstavnici nacionalnih manjina imaju svoje uslove za podršku proevropskoj vladi.

Predsednik Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi, jedini predstavnik albanske manjine u parlamentu, kaže da neće "blanko" podržati svaki predlog vlade, već da njegovu podršku određuju tri zahteva.

On je u intervjuu za Danas rekao da su to suštinska transformacija Koordinacionog tela za jug Srbije, podrška daljem ekonomskom razvoju regiona koji je najsiromašniji u Srbiji, i "istinsko uvođenje multietničnosti" u lokalnoj samoupravi i državnim institucijama koje funkcionišu na području Preševa, Bujanovca i Medveđe.

Uprkos pisanju o dogovoru socijalista i DS-a o vladi, predstavnici koalicije oko SPS-a i dalje se drže zvanične priče da za sada pregovaraju samo sa radikalima i narodnjacima.

Predsednik PUPS-a Jovan Krkobabić rekao je za Novosti da će sa koalicionim partnerima pokušati da nađe izlaz na drugim vratima samo ako narodnjaci i radikali ne budu mogli da ostvare njihov socijalni projekat.

"Ukoliko grupacija oko narodnjaka i radikala ne bude spremna, ili ne bude htela, ili ne bude mogla, što bi rekao pesnik Pero Zubac, mi moramo tražiti novo rešenje. Mi nismo nikakva grupacija koja ruši sporazum. A, ako nas odbiju, bože moj", rekao je Krkobabić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: