Mićunović: Vlada do kraja juna

Dragoljub Mićunović kaže da je uveren će DS naredne sedmice početi formalne razgovore sa socijalistima o formiranju vlade i da će oni biti gotovi do kraja meseca.

Izvor: B92

Petak, 13.06.2008.

01:26

Default images

"Sačekaćemo da SPS definitivno završi razgovore sa DSS i SRS, ali je svima jasno da od te takozvane nacionalne vlade nema ništa", rekao je predsednik Političkog saveta DS-a u Poligrafu B92. On je rekao da je odluka socijalista manje-više jasna, ali je problem kako će biti formulisana.

"Posle toga ćemo ih pozvati na formalne razgovore", rekao je Mićunović, kao i da se SPS nalazi u situaciji da rizikuje izbore ili da se racionalno opredeli i priđe koaliciji Za evropsku Srbiju.

Povodom spekulacija u medijima da se zahtevi SPS-a kreću dotle da Ivica Dačić bude premijer, Mićinović je rekao da se svašta priča, ali da još nema nikave odluke o premijeru, mada će to biti ličnost iz DS-a, prihvatljiva za sve. Mićunović je rekao i da nije izvodljivo da Dačić bude ministar policije, ali da će DS, pored premijerskog mesta, želeti da dobije resore evropskih integracija, vojske, bezbednosti, unutrašnjih poslova, finansija.

On je ocenio i da će Beograd imati proevropsku koaliciju, jer veruje u racionalan izbor socijalista.

Mićunović je rekao da je DS u mobilnom stanju i da već užurbano radi na pripremama za formiranje vlade, odnosno programu i kadrovima, kako bi vlada što pre sprovela neophodne reforme u pravcu evropskih integracija i sticanja statusa kandidata.

Povodom zahteva za rehabilitaciju porodice Milošević, Mićinović je rekao da su oni neprihvatljivi, jer bi to značilo odustajanje od demokratije, podele vlasti i direktno mešanje u pravosuđe, što DS neće činiti.

On je ocenio i da sudsko oslobađanje Marka Miloševića nema veze sa formiranjem vlade, već je to prvostepena presuda suda.

Na pitanje koliko može da bude stabilna vlada sa socijalistima i manjinama, Mićunović je odgovorio da će u toj vladi DS, kao najveća stranka, imati većinu i jasan program na kome će istrajati i da ne veruje da će manje stranke, zbog partijskih interesa, ugrožavati projekat pridruživanja Evropi, što bi dovelo do novih izbora na kojima bi DS postigao još veći uspeh.

"Pregovori DS-SPS sledeće nedelje"

Pregovori koalicije Socijalističke partije Srbije, Pokreta ujedinjenih penzionera Srbije i Jedinstvene Srbije sa listom Za evropsku Srbiju, koju predvodi Demokratska stranka, počeće početkom iduće nedelje, najavio je za Tanjug lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma. "Imajući u vidu da je koalicija SPS-PUPS-JS dobila odgovor od DSS-a vezano za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, da su oni za poništavanje Sporazuma i protiv ratifikacije i da je ekspertski tim rekao da je taj sporazum neprihvatljiv, to znači za JS konačan prestanak razgovora sa DSS-om", objasnio je Marković.

Upitan kada će otpočeti pregovori sa DS-om, on je rekao da će to biti iduće nedelje, u ponedeljak ili utorak, te podvukao da nema alternative
proevropskoj vladi, i da će ona biti dogovorena u vrlo kratkom roku.

"Buduću vladu Srbije činiće koalicija SPS-PUPS-JS, DS, kao i stranke nacionalnih manjina", rekao je Marković, koji smatra da će ta vlada biti stabilna i da će se održati čitav mandat.

I predsednik G17 plus Mlađan Dinkić izjavio je da očekuje da pregovori sa koalicijom stranaka okupljenom oko socijalista počnu sledeće nedelje.

"Sa druge strane, nemoguća je vlada DS-a i radikala, oni ne mogu da skupe ni teorijski 126 poslanika", rekao je Dinkić. On je naveo da je formiranje vlade sa DS-om i socijalistima jedina alternativa.

"Verujem da će do kraja meseca biti izglasana i formirana proevropska vlada", rekao je Dinkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: