Merkelova i Buš o Iranu

Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik SAD Džordž Buš izjavili su da i dalje treba tražiti diplomatsko rešenje za problem iranskog nuklearnog programa.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 11.06.2008.

01:23

Default images

Međutim, američki predsednik nije isključio mogućnost vojne intervencije protiv Irana. "Sve opcije su i dalje na stolu", rekao je Buš na konferenciji za novinare sa Merkelovom, istakavši dalji interes SAD za diplomatsko rešenje iranskog pitanja.

Merkelova je, na kraju Bušove oproštajne posete Nemačkoj, ocenila da je dosadašnji pritisak na Iran pokazao dejstvo, dok je američki predsednik pozvao iransko vođstvo na popuštanje i rekao da će ta zemlja izaći iz izolacije kada se obustavi program obogaćivanja uranijuma.

Nemačkka kancelarka je rekla da se o novim sankcijama prema Iranu može razgovarati kada aktuelne mere budu iscrpljene i dodala da, u svakom slučaju, to mora biti pod okriljem Ujedinjenih nacija.

Kada je reč o Iraku, Buš je zadovoljan situacijom u toj zemlji i ocenio da je tamo postignut napredak.

Američki predsednik je ponovio da je odluka o pokretanju rata u Iraku bila ispravna jer je trebalo razvlastiti bivšeg iračkog predsednika Sadama Huseina.

"Ja ne volim rat", rekao je Buš, uz ocenu da je sada "svet postao sigurniji".

Merkel i Buš su izrazili nameru za pojačanje napora kako bi se pregovori o globalnoj, slobodnoj trgovini, započeti u Dohi, glavnom gradu Katara, uspešno okončali.

Slobodna trgovina je, prema Merkelovoj, posebno kada je reč o zemaljama u razvoju, suštinska za pravedan svet.

''Imamo šanse da dođemo do rezultata'', rekla je nemačka kancelarka, dok je Buš, naglasivši da se njih dvoje zalažu za slobodnu trgovinu, ocenio da bi protekcionizam bio katastrofa za svetsku privredu.

Buš je sinoć sa suprugom Lorom, doputovao u Nemačku, peti put otkako je stupio na tu dužnost, a na aerodromu su ga dočekali Merkelova sa suprugom Jaohimom Zauerom.

Predsednik SAD nastavlja evropsku turneju danas posetom Rimu, a zatim Parizu i Londonu.

Iran: Nuklearni program nije zaustavljen

Pritisak zapada nije uspeo da zaustavi razvoj iranskog nuklearnog programa, rekao je danas iranski predsednik Mahmud Ahmadinedzad, prenose agencije.

Iranski predsednik govorio je u zapadnom gradu Šar-e Kordu samo dan posle upozorenja Evropske unije i SAD-a da će protiv njegove zemlje biti uvedene nove sankcije ako nastavi sa svojim programom obogaćivanja uranijuma.

U govoru, koji je prenosila državna televizija, Ahmadinedžad je rekao da je protiv Irana upotrebljena propaganda i sankcije ali da se Iran ne može slomiti pritiscima.

"S božjom pomoću, (iranska nacija) je izvojevala pobedu i njeni neprijatelji ne mogu ni jednu prokletu stvar da urade", rekao je Ahmandinedžad.

SAD i njeni saveznici optužuju Iran da pokušava da napravi nuklearnu bombu, što Iran odbacuje tvrdeći da je njen nuklearni program isključivo usmeren ka proizvodnji struje, a ne ka pravljenju nuklearnog oružja.

Iran je više puta isključio mogućnost prekida svog nuklearnog programa.

Pet članica Saveta bezbednosti UN (SAD, Britanija, Francuska, Rusija i Kina) plus Nemačka dogovorile su se prošlog meseca da Iranu ponude novi paket podsticajnih mera ako odustane od obogaćivanja uranijuma.

Visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana treba iduće nedelje da otputuje u Teheran gde će izložiti taj paket mera iranskim zvaničnicima, ali on sam nije izrazio veliki optimizam da će se postići pomak.

Ahmadinedžad je još rekao da je era američkog predsednika Džordža Buša prošla i da neprijatelji Irana neće moći da "naškode nijednom santimetru njegove teritorije".

Oproštajna poseta bez iznenađenja

Opšta ocena da nije bilo iznenađenja tokom oproštajne posete Džordža Buša i susreta na vrhu EU-SAD u Sloveniji. Bez pomaka i po pitanju ukidanja viza za građane Unije.

Jedna od glavnih tema susreta bila je i želja EU da SAD uvedu jedinstven vizni režim za celu EU, odnosno da ukinu vize za sve državljane EU. Kao što se i najavljivalo, na jučerašnjem susretu, uprkos lepim izjavama, nije bilo bitnih pomaka.

Na novinarskoj konferenciji održanoj nakon završetka susreta, američki predsednik Džordž Buš je o pitanju viza i "Viza vejver programa" rekao da su EU i SAD "na dobrom putu" po ovom pitanju.

Nakon zvaničnog dela programa, Džordž Buš je sa suprugom i visokim predstavnicima EU pogledao nastup slovenačke ergele lipicanera, koji su zbog bezbednosti dovedeni na Brdo kod Kranja.

Mere bezbednosti na Brdu kod Kranja juče su bile strože nego ikada do sada. Uprkos tome, američki predsednik je, za razliku od drugih, ležerno šetao travnjacima kongresnog kompleksa, praćen velikim brojem agenata i svojom blindiranom limuzinom.

Pred poletanje svog aviona, Buš je sa slovenačkim premijerom pozdravio tridesetak slovenačkih vojnika koji su učestvovali u mirovnim misijama NATO na Kosovu i Avganistanu i koji su došli na ljubljanski aerodrom.

Iako je slovenačka policija saopštavala da nema najava demonstracija protiv američkog predsednika, pripadnici civilne inicijative Alternativa juče su bezuspešno pokušavali da se probiju do Brda kod Kranja, koje je bilo čuvano kao prava tvrđava. Zbog toga su demonstranti otišli u Ljubljanu protestujući protiv politike SAD, EU i same Slovenije.

Pre odlaska iz Slovenije američki predsednik je najavio da će u nju ponovo doći kao turista, podsetivši novinare da će uskoro biti penzioner.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: