Završen sastanak EU-SAD

Nakon dvosatnog susreta na vrhu EU-SAD, novinarsku konferenciju su održali Janez Janša, Dzordz Buš i Žoze Manuel Barozo.

Izvor: B92

Utorak, 10.06.2008.

13:21

Default images

Predsednik SAD Džordž Buš je ovom prilikom rekao da želi da promeni svoju izjavu o Sloveniji, o kojoj je rekao da je "mali komad neba". "Hteo bih da sada kažem da je Slovenija veliki komad neba", rekao je Buš i podsetio prisutne da je tokom njegovog prvog predsedničkog mandata, prvu posetu Evropi započeo upravo u Sloveniji.

"Ovo je moja poslednja predsednička poseta Evropi i ponovo počinje u Sloveniji. Krug je zatvoren", rekao je Buš dodavši da bi u Sloveniju voleo da se vrati kao turista, jer "kao što znate uskoro ću biti penzioner".

Buš je na novinarskoj konferenciji rekao da će njegova poruka na kraju predsedničkog mandati biti da je za SAD važno da su bliske sa EU. Istovremeno, Buš je dodao i da je ovo trenutak za snažnu diplomatiju protiv Irana.

"Vreme je da ih zaustavimo. Iran mora da se odluči da li će ići u izolaciju ili ne. Iran sa atomskim oružjem bi bio neverovatna pretnja miru, sada je pravi trenutak za jačanje diplomatskih pritisaka na Iran. Inače nam se može prebaciti zbog čega nismo ništa uradili", rekao je Buš.

Istovremeno i u zvaničnoj izjavi, koju su nakon samita donele EU i SAD, nakon susreta je zapisano da obe strane očekuju da će Iran poštovati međunarodne obaveze povodom svojih atomskih aktivnosti i prestati sa bogaćenjem uranijuma.

U suprotnom su EU i SAD Iranu zapretile uvođenjem dodatnih sankcijama, kojima bi garantovale da iranske banke ne mogu da zloupotrebe međunarodni bankarski sistem za podržavanje širenja oružja i terorizma.

U pomenutim zaključcima, pominju se i zapadni Balkan, Srbija i Kosovo.

EU i SAD su u zajedničkoj izjavi zapisale da naglašavaju značaj evro-atlantske perspektive, u ovoj odlučujućoj godini za zapadni Balkan, kao i da prihvataju obavezu kojom se obavezala EU da će ponuditi članstvo svim državama zapadnog Balkana, odmah kada budu ispunile postavljene uslove. Isto tako EU i SAD podržavaju i nedavne zaključke NATO saveza, u kojima piše da će proširiti svoje čnastvo na zapadni Balkan.

Hvale vredan se, EU i SAD, čini i napredak Hrvatske, Srbije, Albanije, Makedonije, BiH i Crne Gore pri uključivanju u EU i NATO.

"Sa veseljem smo ispratili potpis SPP, kao i privremenog sporazuma EU sa Srbijom, kao potvrdom njene obavezanosti evropskoj budućnosti i važnim korakom države na putu ka EU", piše u zajedničkoj izjavi.

EU i SAD su zapisale i da će podržavati stabilnost i bezbednost Kosova i njegovog regionalnog povezivanja, kao i da će priskočiti u pomoć Kosovu pri njegovom privrednom i institucionalnom razvoju.

EU i SAD utvrđuju i da su kosovske vlasti predane cilju stabilnog, demokratskog i multietničkog društva. Obe strane su u svojoj izjavi pohvalile doprinoe NATO i OEBS na Kosovu, dodavši da će sarađivati pri sprovođenju "glatkog prelaza sa UNMIK-a na EULEKS", kao i pri ostvarivanju pravne države na celoj teritoriji Kosova, što je od presudnog značaja za njegovu stabilnost.

U zajedničkoj izjavi EU odobrava saradnju SAD u misiji EULEKS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: