Blic: SPS povećava ulog

List Blic poziva se na izvor iz vrha SPS-a, koji navodi da je lider socijalista Ivica Dačić povećao zahteve i da traži mesto premijera u budućoj vladi.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 09.06.2008.

08:11

Default images

Međutim, on navodi da ovaj zahtev nije ultimativan, već da ima prostora da se o njemu pregovara. Od subote, kada je završen Glavni odbor DS-a, intenzivirani su nezvanični pregovori između najviših predstavnika DS-a i SPS-a o formiranju republičke vlade, piše list.

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma najavio je za Večernje novosti da će sastanak koalicije SPS-PUPS-JS, na kojem treba da bude utvrđen zajednički stav koalicije po pitanju formiranja nove vlade, biti održan u utorak.

Takođe, Ivica Dačić je danas "zamolio sve da prekinu sva licitiranja o tome ko šta i koliko nudi SPS-u, odnosno koaliciji SPS-PUPS-JS", jer, kako je istakao, "nije reč o trgovini, već o političkim principima na kojima će se insistirati za ulazak u vladu".

Dulić: Vlada da traje ceo mandat

Predsednik Skupštine Srbije i funkcioner DS-a Oliver Dulić kazao je da je veoma bitno da buduća vlada traje ceo mandat i da zbog toga svaka stranka i koalicija koja bude učestvovala u njoj mora da je doživljava kao svoju. "Svaka stranka mora da bude zadovoljna i ima resore s kojima može da računa na ispunjenje svog programa. Ako se vlada formira na takav način, u njoj će visoke pozicije zauzeti sve stranke, pa i SPS", kazao je Dulić za Blic.

Takođe, Dulić je danas rekao da Demokratska stranka još nije počela formalne razgovore sa koalicijom oko Socijalističke partije Srbije, ali da se oni mogu očekivati narednih dana, pošto se vidi kako će koalicija oko SPS-a završiti razgovore sa narodnjačkom koalicijom i Srpskom radikalnom strankom.

Čanak: Nerealno da Dačić bude premijer

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je u Utisku nedelje da "postoji mogućnost" da bude formirana vlada koalicije Za evropsku Srbiju i koalicije oko socijalista, ali da nije realno da predsednik SPS-a Ivica Dačić bude premijer.
Nenad Èanak (Beta, arhiv)
Premijer će biti neko iz redova DS-a ili ličnost jako bliska toj opciji, rekao je Čanak, čija je stranka na prethodnim parlamentarnim izborima nastupila u okviru koalicije Za evropsku Srbiju.

"To je potpuno nerealno, jer bi to značilo, apsolutno, poraz Demokratske stranke. Nije realno da bilo ko misli da može da ucenjuje listu Za evropsku Srbiju, pa da se nameće sa nerealnim uslovima, kao, na primer, da Ivica Dačić bude premijer", rekao je Čanak.

Todorić: Loše za obe strane

U mogućnost da Ivica Dačić bude novi premijer ne veruje ni politički analitičar Vladimir Todorić. To bi bio loš potez i za Ivicu Dačića i za Demokratsku stranku, rekao je Todorić u emisiji Utisak nedelje na TV B92.

"Mislim da je to katastrofalno za stranku jer će doći do protesta u samoj Demokratskoj stranci. Mislim i da Ivica Dačić, poučen primerom 'slupavanja' Vojislava Koštunice na mestu premijera, gde ne može da utiče na politiku vlade, ne bi ni tražio tako nešto jer bi nosio odgovornost za politiku na koju ne može da utiče", kaže Todorić.

On dodaje da Dačić "može da traži resor u kome bi mogao da postigne određene rezultate u roku od četiri godine". "Rezultati će biti potrebni da povrati i dogradi biračko telo koje će biti oštećeno sklapanjem saveza sa Demokratskom strankom", navodi Todorić.

Šta znači "bol dve partije"

Potpredsednik Vlade i funkcioner DS-a Božidar Đelić izjavio je da je izjava Borisa Tadića o "bolu dve partije" (DS-a i SPS-a) zbog gubitka lidera bila konstatacija, a ne vrednosni sud".

"Naravno, što se tiče DS-a i mene lično, kao jedan od bivših veoma bliskih saradnika pokojnog premijera (Zorana) Đinđića, nema nikakve moralne ekvivalentnosti između te dve sad istorijske ličnosti", rekao je Đelić u emisiji Kažiprst B92.

"Znamo ko je vodio Srbiju u rđavom pravcu, a znamo ko je posle velikih iskušenja i problema naše zemlje bio prvi demokratski premijer, koji je toliko uradio da je osposobi i koji je toliko uradio u obnavljanju demokratije i poboljšanja života naših građana", dodao je Đelić.

Osvrćući se na izjavu predsednika Demokratske stranke da i demokrate i socijalisti imaju "svoj bol zbog izgubljenog predsednika", lider Lige socijaldemokrata kaže da, iako je pristao na moguću koaliciju sa socijalistima, nikada neće zaboraviti šta predstavlja SPS.

Kako god se predstavljala, ta stranka se nije reformisala, ocenio je Čanak.

"Došli smo u poziciju gde moramo da pravimo ovaj kompromis i gde ja mogu da biram - da li ću sada da gutam sva ova poniženja, jer bilo kakva vlast sa SPS-om je poniženje, ili će to da radi moj sin, koji sada ima devet godina", rekao je on.

Čanak dodaje da to ne znači da će zbog toga "odjednom da oglupi, ogluvi, zaboravi šta se dešavalo". "Mogli su barem da isključe iz stranke Mihalja Kertesa, ne treba više. Kažu, Kertes krao na carini i zbog lopovluka ga isključujemo", smatra Čanak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: