Đelić o aranžmanima sa Rusijom

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da je prilikom susreta sa ruskim zvaničnicima "predloženo da Srbija do leta ratifikuje energetski sporazum".

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.06.2008.

07:09

Default images

To je sporazum koji podrazumeva izgradnju gasovoda u Srbiji, kao i prodaju NIS-a ruskom Gaspromu. Đelić veruje da će Srbija, ukoliko se ubrzo formiraju Skupština i Vlada, uspeti da ratifikuje energetski sporazum sa Rusijom pre leta.

"Ratifikacija ugovora sa Rusima o prodaji NIS-a pre leta nije pitanje pretećeg budžetskog deficita i političkog ili ekonomskog pritiska, već srednjoročnih interesa Srbije da u roku od tri godine bude konkurentna na evropskom tržištu naftnih derivata", rekao je Božidar Đelić.

On je, gostujući u emisiji Kažiprst Radija B92, rekao i da se pri tome mora voditi računa i o ulaganjima građana Srbije koji su suvlasnici NIS-a. "Moramo obezbediti sigurnost akcija koje je dobilo više od tri miliona naših građana, a drugi element je da Ruska Federacija razmotri mogućnost da NIS dobije status domaćeg preduzeća, jer bi to značilo ukidanje eksportnih taksi za naftu i gas, što znači jeftiniju naftu i gas za naše građane i šansu da NIS bude još konkurentniji u ovoj regionalnoj utakmici", rekao je on.

"Nadam se da bi Rusija takođe do leta mogla da potvrdi i naš bescarinski trgovinski režim", rekao je juče Đelić u Sankt Peterburgu, poslednjeg dana Međunarodnog ekonomskog foruma.

On je potpredsedniku ruske vlade i ministru finansija Alekseju Kudrinu preneo da očekuje da će pitanje ratifikacije bescarinskog trgovinskog režima biti na sednici ruske vlade ove nedelje.

"Tehnički posao u tom delu je završen. Mi smo zamolili gospodina Kudrina da to bude razmotreno na Vladi Ruske Federacije i on je obećao da će na sledećoj sednici postaviti to pitanje jer je od ključnog značaja za Srbiju da taj status bescarinske razmene, sa inoviranom listom proizvoda, bude utvrđen", rekao je Đelić.

Potpredsednici srpske i ruske vlade razgovarali su i o konkretnim problemima, na čije se rešavanje čeka već nekoliko godina, kao što je remont hidroelektrane Đerdap i strateško partnerstvo sa "Prvom petoletkom" iz Trstenika.

Osim toga, Ruska Federacija je ponudila da kroz povoljne kredite uđe u finansiranje izgradnje infrastrukture u Srbiji. Ti krediti bi značili obavezu saradnje sa ruskim preduzećima, objasnio je Đelić.

"Rusija raspolaže sa velikim finansijskim mogućnostima, ima fondove sa prihodima od nafte i gasa koji se broje stotinama milijardi evra, ponuđena nam je mogućnost finansiranja razvoja naše infrastrukture kroz povoljne robne kredite i mi ćemo to razmotriti", kaže Đelić.

Iako je i prošle godine, kako kaže, upozoravao da javne finansije ne smeju zavisiti samo od privatizacije, potpredsednik Vlade navodi da je moguće upodobiti javne prihode, smanjiti potrošnju i da, ukoliko se održi proevropksi kurs i formira socijalno odgovorna vlada, nema opasnosti po budžet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: