“Na novim izborima bi ojačao ZES”

Istraživanje Stratedžik marketinga pokazuje da u Srbiji raste proevropsko raspoloženje - da su izbori održani 25. maja, ZES bi osvojio 111 mandata, a SRS 75.

Izvor: Beta

Nedelja, 01.06.2008.

15:37

Default images

Redovno istraživanje SM, sprovedeno od 22. do 24. maja, pokazuje da bi koalicija Demokratska stranka Srbije-Nova Srbija na izborima 25. maja osvojila 28 mandata, koalicija SPS-PUPS-Jedinstvena Srbija 16, Liberalno-demokratska partija 13, i manjine sedam mandata.

"Raspored osvojenih mandata bi bio neznatno različit od onog ostvarenog 11. maja, ali dovoljno da bi se pojavile nove mogućnosti za postizborne koalicije", kazao je agenciji Beta direktor SM Srđan Bogosavljević.

"Kada bi danas građani trebalo da izaberu između vlade koju bi sačinjavala koalicija SRS, DSS-NS i SPS-PUPS-JS, i vlade koju bi sačinjavala koalicija ZES, SPS-PUPS-JS i manjine, 51 odsto građana bi se opredelilo za proevropsku koaliciju, 45 odsto za radikalsko-narodnjačku, dok je četiri odsto neodlučnih", naveo je Bogosavljević.

Prema njegovim rečima, istraživanje sprovedeno na reprezentativnom uzorku pokazuje znatan porast pozitivnih stavova prema evropskim integracijama i promenu u izbornim opredeljenjima za proevropski orijentisnu koaliciju ZES na štetu SRS, koalicija DSS-NS i SPS-PUPS-JS.

"Referendumsko raspoloženje prema EU skoro se ne menja već jako dugo i stoji na uobičajenih dve trećine građana koji bi glasali za pridruženje Srbije EU. Međutim, mišljenje o međunarodnim institucijama znatno se promenilo u pozitivnom pravcu, pa sada pozitivno mišljenje o EU ima 39 odsto građana', rekao je on.

Nezaposlenost je ponovo prvi među tri najvažnija problema koji najviše brinu građane (navodi ga 50 odsto građana), a sledi nizak standard (38 odsto).

"Problem Kosova, sa prvog mesta u februaru kada ga je među prva tri problema navodilo 56 odsto građana, u maju je na trećem mestu i navodi ga 24 osto građana", rekao je Bogosavljević, kao i da su građanima kriminal i korupcija uobičajeno na četvrtom i petom mestu po važnosti problema koje bi Srbija trebalo da rešava.

"Pozicija SPS-a od prednosti postaje teret"

Ukoliko do polovine jula ne bude formirana vladajuća većina i koalicija okupljena oko Socijalističke partije Srbije ne donese odluku sa kim će biti u vlasti, sve su izvesniji novi vanredni parlamentarni izbori, izjavio je politički analitičar, profesor FPN Zoran Stojiljković.

"Trenutno su sve opcije otvorene. Može se očekivati da će u periodu koji predstoji na koaliciju okupljenu oko socijalista biti dodatnih ptitisaka da 'prelome' odluku, ali se koalicija SPS-PUPS-JS neće 'pocepati', već će njihov stav na kraju biti jedinstven", ocenio je Stojiljković.

Prema njegovim rečima, trebalo bi imati u vidu da je vremena sve manje i da će se u danima koji predstoje u koalicionim pregovorima potezati ključni argumenti.

"Pošto je pozicija SPS-a takva kakva je, smatram da neće biti nepristojne ponude. Sve što im se ponudi i od jedne i od druge strane biće nešto što će im ići na ruku i kod raspodele ministarskih i mesta u diplomatiji, poslovodstvima velikih firmi, do onoga što je sigurno u svakoj kombinaciji - makar jedno vicepremijersko mesto, a možda čak i nešto na kraju i više", kazao Stojiljković.

On smatra da je pregovaračka težina socijalista velika, iako na ovim izborima nisu osvojili znatno bolji rezultat nego ranije, ali takva pozicija, iako na početku godi, vremenom postaje problem, jer šta god da SPS uradi neke interese i apetite unutar koalicije, stranačkog rukovodstva i simpatizera neće zadovoljiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: