Vučić najavio protest

Generalni sekretar SRS Aleksandar Vučić najavio da će sa koalicionim partnerima u Beogradu organizovati protest zbog odluke da se gradska skupština konstituiše 14. jula.

Izvor: B92

Nedelja, 01.06.2008.

13:36

Default images

Vučić je na konferenciji za novinare kazao da očekuje da će se sa Demokratskom strankom Srbije, Novom Srbijom i koalicijom okupljenom oko Socijalističke partije Srbije dogovoriti oko protesta koji će biti održan "od srede".

"Mislim da smo blizu završetka tih dogovora i načina na koji ćemo te demokratske promene, koje su građani želeli da izvedu u Beogradu, sprovedemo u delo", rekao je Vučić, koji je i kandidat tih stranaka za gradonačelnika Beograda.

Kako je naveo, stranke koje su potpisale koalicioni sporazum o formiranju vlasti u Beogradu preduzeće sve demokratske i zakonom dozvoljene mere da se poštuje volja građana.

Vučić je rekao da su objašnjenja zbog čega je konstitutivna sednica zakazana tek za 14. jul "nemoralna i neverovatna", kao i da mu je vršilac dužnosti gradonačelnika Zoran Alimpić kazao da nije uveren u to da SRS, DSS-NS i SPS-PUPS-JS imaju većinu u Skupštini grada.

On je kazao da će to odugovlačenje "skupo koštati Beograd".

Vučić: Nisam se rodio u fotelji

Predsednik izvršnog veća Vojvodine i potpredsednik DS-a Bojan Pajtić najavio je da ukoliko bi se sa SPS-om formirala republička, odnosno pokraijinska vlada, od socijalista zahtevalo da u Beogradu, odnosno svuda na lokalnom nivou, poništi koalicije sa radikalima i narodnjacima.

Na pitanje da li je moguć raspad koalicije u Beogradu, odnosno ponavljanje situacije kada je zamenik predsednika SRS-a Tomsialv Nikolić posle pet dana smenjen sa funkcije predsednika skupštine, kandidat radikala za gradonačelnika Beograda ima odgovor.

"Ako neko misli da je takav scenario moguć, onda neka puste konstituisanje skupštine. To znači da oni nešto kriju - da kriju papire i da pokušavaju da sakriju dokumenatciju. A onda neka smenjuju kad naprave većinu, ako hoće SPS sa LD-om ili LDP sa SPS-om, ko zna šta je sve moguće. Neka me smene, nisam se rodio u fotelji neću da umrem u fotelji", rekao je Aleksandar Vučić.

Popović: Samovolja DS-a

Sprečavanje konstituisanja gradske Skupštine i izražavanja legitimne volje većine da formira gradsku vlast je školski primer samovolje Demokratske stranke, ocenio je potpredsednik Demokratske stranke Srbije Aleksandar Popović.

"Svako ko nije ostrašćen, zdravim razumom vidi da je odluka o zakazivanju konstitutivne sednice za 14. jul više nego štetna za demokratiju. Niko se u Evropi kojoj težimo ne ponaša na ovakav način, nikome ne pada na pamet da uzurpira vlast i ugrožava demokratiju", rekao je Popović u izjavi "Večernjim novostima".

On smatra da je pokušaj DS da "nametanjem samovolje" po svaku cenu ostane na vlasti i to opravda pozivom na Evropu i evropske vrednosti "besmislen i poražavajući".

"Od toga ko će vršiti vlast u Beogradu važnije je poštovanje demokratskih primcipa, jer je svaka vlast u demokratiji smenjiva", kazao je Popović.

Koalicija SPS-PUPS-JS predala listu

Predsednik Gradske izborne komisije (GIK), Vladan Ivanković, rekao je večeras da je koalicija okupljena oko Socijalističke partije Srbije predala listu odbornika za Skupštinu Beograda.

Koalicija SPS-PUPS-JS će u novom sazivu gradske skupštine imati šest odbornika.

Ivanković je agenciji Beta kazao da nema najava stranaka koje nisu predale te liste, da će to danas učiniti.

Stranke i koalicije koje su osvojile mandate u Gradskoj skupštini Beograda, danas do ponoći bi trebalo da predaju liste odbornika.

Do sada su liste predale Srpska radikalna stranka koja ima 40 odborničkih mesta, i koalicija Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije sa 12 odbornika. Oni su to uradili juče.

Ivanković je ranije danas rekao da će strankama koje ne predaju liste do ponoći biti za to omogućen dodatni rok od pet dana.

Na izborima za odbornike Skupštine Beograda, održanim 11. maja, mandate su osvojile i izborna lista "Za evropski Beograd - Boris Tadić" - 45 mandata, Liberalno demokratska partija - Čedomir Jovanović - sedam mandata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: