KOSTUNICA PONOVO SALJE POZIV ZA SASTANAK

Izvor: B92

Sreda, 19.09.2001.

22:12

Default images
Predsednik Jugoslavije Vojislav Kostunica uputio je saveznom premijeru Dragisi Pesicu, predsedniku Crne Gore Milu Djukanovicu i predsednicima Vlada Crne Gore i Srbije Filipu Vujanovicu i Zoranu Djindjicu predlog pravila za vodjenje razgovora o buducnosti jugoslovenske federacije, navodi se u saopstenju iz kabineta predsednika SRJ. Ocekujem da u najskorije vreme dobijem Vas pisani odgovor, kako bismo utvrdili proceduru i konacno mogli sa zapocnemo razgovore, ukoliko, razume se, postoji politicka volja da se oni vode, istice se u pismu predsednika. U predlogu predsednika Kostunice navode se mesta i datumi sastanaka - prvi u Beogradu, koji je trebalo da bude odrzan danas, drugi u Podgorici 28. septembra, a treci u Beogradu 8. oktobra, ali da se datumi sastanaka mogu naknadno usaglasiti, s obzirom na to da prvi sastanak nije odrzan u dogovorenom terminu, prenosi B92. Kostunica je prethodno izjavio novinarima u Palati federacije da ce istim akterima koji su vec bili pozvani na sastanak pisati i zatraziti "od njih dda u pisanom odgovoru kazu ako imaju primedbe na ucesnike, na mesto, vreme, mozda cak i na godisnje doba i na vek kada ti razgovori treba da pocnu". "Posle toga cu zakljuciti sta valja ciniti", rekao je Kostunica. On je rekao da se nece stavljati u poziciju da iste ucesnike vise puta poziva na razgovor, jer nece dopustiti da "savezna drzava bude omalovazana".

Komentarisuci primedbe Djukanovica i Vujanovica na ucesce Pesica, Kostunica je rekao da je jedini kriterijum za pozivanje ucesnika na razgovor bilo "autorstvo u radu na platformi". "Iza crnogorske platforme stoje crnogorska vlada i predsednik Crne Gore i utroliko su oni pozvani da prisustvuju razgovorima. Iza 'beogradske' platfornme stoje Vlada SRJ i Vlada Srbije i utoliko su Dragisa Pesic i Zoran Djindjic, takodje pozvani da ucestvuju", precizirao je jugo-predsednik. On je rekao da nikako ne zeli da prejudicira ishod razgovora o jugoslovenskoj federaciji i da je zato pozvan i Pesic. "Djukanovic i Vujanovic morace da objasne biracima kako to da su se ranije zalagali za zajednicku drzavu i na osnovu toga pobedili na izborima 1998 i zasto su od toga osustali nakon 5.oktobra prosle godine, rekao je Kostunica. "Kako to da Djukanovicu ne smeta savezna drzava kada je rec o Vojsci Jugoslavijem, odnosno odbrani crnogorske granice, a smeta mu kada je rec o drugim stvarima. Ili, kako to da mu ne smeta savezna drzava kada ucestvuje na Donatorskoj konferenciji na kojoj treba dobiti sredstva", upitao je Kostunica. On je postavio pitanje "kako to da Demokratska partija socijalista i Socijalisticka narodna partija mogu da razgovaraju u Podgorici, a ne mogu u Beogradu". Kostunica je postavio pitanje "kako to da Demokratska partija socijalista i Socijalisticka narodna partija mogu da razgovaraju u Podgorici, a ne mogu u Beogradu".

Jugoslovenski predsednik je neuverljivom nazvao i izjavu premijera Srbije Djindjica da danasnji razgovor nije dobro pripremljen i ocenio da ce i on morati da snosi odgovornost, jer je DOS ucestvovao na izborima na osnovu programa za opstanak zajednicke drzave. Upitan zasto na sastanak nije pozvan i predsednik Srbije Milan Milutinovic, Kostunica je odgovorio da on nije ucestvovao u izradi platforme i da zato nije ni pozvan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: