Pregovori, spekulacije, optužbe

Tri nedelje od republičkih izbora, i pored zvaničnih pregovora socijalista, radikala i narodnjaka, javnost u Srbiji sve više spekuliše o mogućem dogovoru SPS-a i DS-a.

Izvor: Beta

Subota, 31.05.2008.

09:02

Default images

U Demokratskoj stranci ove tvrdnje ne žele da komentarišu, ali su uvereni u poštovanje izborne volje građana i pozitivan ishod u sledećih nekoliko nedelja. S druge strane, narodnjaci demantuju navodni zastoj u pregovorima sa socijalistima i radikalima.

Socijalisti, narodnjaci i radikali dogovorili su koaliciju u Beogradu, lideri njihovih stranaka izjavljuju da pregovori o republičkom kabinetu dobro idu, ali se sve više govori o tajnim susretima SPS-a i demokrata.

Tako, na primer, list Blic piše da se u pregovorima čak stiglo da raspodele funkcija i da socijalisti traže mesto premijera ili predsednika Skupštine, a da su demokrate spremne da im prepuste dosadašnje mesto Olivera Dulića.

Blic piše i da su za Jedinstvenu Srbiju i PUPS demokrate prihvatljivije. Ni Dragan Marković Palma i Jovan Krkobabić za B92 o ovim spekulacijama nisu želeli da govore.

Međutim, narodnjaci kažu da su navodni pregovori SPS-a i DS-a obmana.

"Demokrate već tri nedelje obmanjuju javnost da počinju formalne pregovore sa SPS-om i opet dokazuju da nisu spremni da prihvate izbornu volju građana, kao što su zakazali sednicu za 14. jul u Beogradu. DS pokazuje svoje pravo lice i nečasne namere", rekla je Dubravka Filipovski, portparolka Nove Srbije.

Pregovore oko formiranja Vlade pomno prati i vojvođanska javnost.

Kako kaže Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, građani Vojvodine će osetiti posledice ukoliko srpsku Vladu formiraju snage koje nisu za Evropsku uniju.

"Dve trećine Vojvodine je za Evropu, a u Beogradu se može desiti da ne dobijemo Vladu koja nije evropska. Biće tu napetosti i nadam se da će Vojvodina koristi moralne kapacitete da vrši pritisak da se što pre nešto promeni u Beogradu", smatra Popov.

Vlada Srbije mora da bude formirana 90 dana od konstituisanja parlamenta.

U suprotnom, Skupština se raspušta i raspisuju se novi izbori.

SRS: Bez pregovora tokom vikenda

Funkcioner SRS-a Dragan Todorović najavio je da će razgovori sa DSS-NS i koalicijom oko SPS-a o formiranju vlade biti intenzivirani sredinom naredne nedelje.

"Za vikend nema nikakvih najava. Tek sredinom naredne nedelje možemo očekivati da razgovori oko buduće koalicije budu na neki način intezivirani", kazao je Todorović. On je rekao da očekuje da će se sredinom iduće nedelje "neke stvari u velikoj meri raščistiti" i da će razgovori zbog toga biti konkretniji.
Dragan Todoroviæ, Tomislav Nikoliæ, Momir Markoviæ (FoNet, arhiva)
"Bez obzira što su na neki način usaglašeni principi, potpuno je legitimno da svako u ovoj koaliciji pokušava da dođe do što boljih pozicija ili da iz učešća u budućoj vladi izvuče najviše, pre svega, za sopstvenu stranku, a onda i za neke ideje i ciljeve za koje se zalaže", naveo je Todorović.

On je najavio i da će tokom iduće nedelje svi učesnici u razgovorima i javnost biti upoznati sa činjenicama u vezi sa zahtevom Partije ujedinjenih penzionera Srbije za povećanje penzija.

"Za taj zahtev nije se zalagao samo PUPS, već i Srpska radikalna stranka, normalno u skladu sa mogućnostima i ekonomskom snagom države", kazao je Todorović.

Obradović: Pomaci u pregovorima

U pregovorima o formiranju republičke vlade sa SRS-om i DSS-NS za sada ima pomaka, a u slučaju njihovog neuspeha odluku o daljim potezima doneće koalicija SPS-PUPS-JS i partijski organi, rekao je zamenik predsednika SPS-a Žarko Obradović.

On je u za "Novosti" rekao da su pregovori "za sada korektni i da ima pomaka", izbegavši da komentariše informacije da JS i PUPS pregovaraju i sa Demokratskom strankom.

Obradović je rekao i da više veruje u formiranje vlade "nego u nekakvu pat poziciju i izbore".

Zamenik predsednika SPS-a je odbio da komentariše i spekulacije da je DS spremna da ustupi socijalistima premijersko mesto u novoj vladi.

"Nikakvih pregovora sa njima nema dok traju razgovori sa SRS-om i DSS -NS. Zato nam DS preko medija upućuje razme ponude. Ali, to je deo njihove političke borbe i ne zameram im", kazao je Obradović. Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić je danas rekao da je uveren da će Srbija za nekoliko nedelja dobiti socijalno odgovornu i proevropsku vladu koja će na miran način braniti Kosovo i do kraja mandata uvesti Srbiju u Evropsku uniju.

"Nadam se i verujem da ćemo za nekoliko nedelja doći do ishoda i da će se poštovati izborna volja gradjana jer nas sve drugo vodi u neizvesnost, nestabilnost i izolaciju", rekao je Đelić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: