Alimpić: Odluka o sednici ostaje

Predsednik Skupštine grada Beograda Zoran Alimpić izjavio je da ostaje pri svojoj odluci da se konstitutivna sednica Skupštine grada održi 14. jula.

Izvor: B92

Petak, 30.05.2008.

07:12

Default images

Alimpić je, posle sastanka sa predstavnicima novoformirane koalicije radikala, narodnjaka i socijalista u Beogradu, rekao da je Zakonom o lokalnoj samoupravi odluka o datumu zakazivanja sednice data predsedniku Skupštine grada, da predsednik Skupštine iz starog saziva ima prava da zakaže sednicu za dan kada on to želi i da je samo to svoje pravo iskoristio.

"Oni su tvrdili da sam ja tom odlukom prekršio zakon. Mislim da sam im objasnio da zakon ni u jednom članu nije prekršen", rekao je Alimpić posle sastanka sa Aleksandrom Vučićem iz SRS-a, Aleksandrom Antićem iz SPS-a i Andrejom Mladenovićem iz DSS-a.

Prema njegovim rečima, predstavnicima SRS-a, DSS-a i SPS-a rekao je da postoji mogućnost da svoju odluku promeni kada stekne utisak da su pregovori o republičkoj vladi završeni i da pregovori o Beogradu nisu u to uključeni.

"Onda možda mogu da promenim odluku, ali samo ja mogu da je promenim i u ovom trenutku ne nameravam da je promenim", rekao je Alimpić i naveo da je konstitutivnu sednicu zakazao i pre isteka zakonskog roka od dva meseca.

Alimpić, koji je i v.d. gradonačelnika, rekao je da su predstavnici SRS-a, DSS-a i SPS-a pokušali da mu prezentuju političke razloge zašto bi trebalo da preinači svoju odluku.

"Ja sve to razumem, ali sam ipak ostao pri svojoj odluci, jer mislim da je Beograd veoma važan grad, mislim da su pregovori o formiranju republičke vlade tek pred nama. Imam informacije i da će u tim pregovorima biti reči i o konstituisanju gradske skupštine i izboru izvršnih organa grada i procenio sam da malo sačekamo sa tom konstitutivnom sednicom", rekao je Alimpić.

Ranije danas, Zoran Alimpić izjavio je da je prilikom zakazivanja konstitutivne sednice Skupštine grada za 14. jul poštovao zakon i zakonske rokove i da je to radio u interesu Beograda i Beograđana.

"Zakon je jasan", rekao je Alimpić. On tvrdi da je rok od 15 dana rok do kada treba zakazati sednicu, a da je rok za održavanje 22. jul.

Prema njegovim rečima, rok je određen Zakonom o lokalnoj samoupravi koji propisuje da se imenuje privremeni organ i raspisuju novi izbori ako se posle sprovedenih izbora ne konstituiše skupština u roku od dva meseca.

Đilas: Zakon će se poštovati

Kandidat Demokratske stranke za gradonačelnika Dragan Đilas izjavio je večeras da je odluka v.d. gradonačelnika Beograda Zorana Alimpića da zakaže sednicu 14. jula - zasnovana na zakonu i dodao da će prvi čovek prestonice postati onaj ko tog dana bude imao 56 glasova.

Rok za sednicu je jasan i iznosi 60 dana, a zakazana je 51. dana, što je sasvim dovoljno vremena da onaj ko bude imao 56 glasova tog dana na Skupštini grada bude gradonačelnik, rekao je Đilas gostujući na Radioteleviziji Srbije. On je kazao da radikalima, narodnjacima i socijalistima niko neće oduzeti pravo da izaberu gradonačelnika tog dana "ako budu imali sigurnu i stabilnu koaliciju".

Naglasivši da nije srećan što se gradonačelnik više ne bira neposredno, Đilas je kazao da se zakon mora poštovati, zbog čega će u skupštini pokušati da obezbedi većinu kako bih postao prvi čovek Beograda.

"Ako to ne uspemo, gradonačelnik će biti Aleksandar Vučić i onda ćemo videti sav uspeh vlasti radikala koji su već pokazali u mnogim opštinama u Srbiji, pa se nadam da to neće pokazati i u Beogradu", rekao je Đilas.

Prema njegovoj oceni, "svaki dan kada u Beogradu nije na vlasti Vojislav Šešelj, čovek koji je rekao da je ubica Zorana Đinđića srpski heroj, to je dobar dan za Beograd".

"Ali naravno, demokratija koja nije samo matematika, jeste poštovanje volje većine, bez obzira kako je do te većine došlo", dodao je Đilas.

SPS: Nemoguće promeniti odluku o koaliciji

Funkcioner SPS-a Aleksandar Antić rekao je da je nemoguće uticati na članice koalicije u kojoj je SPS da promene svoju odluku o formiranju gradske vlade u Beogradu.

"Mi smo časni ljudi i na nas je nemoguće uticati na bilo koji način, tako da, ako je tih mesec dana rok za to - mislim da je to izgubljeno vreme i za te koji daju te rokove i za Beograđane", rekao je na okupljanju koalicije SRS-DSS-SPS ispred Skupštine grada Antić, koji je kandidat za predsednika gradskog parlamenta.

Predstavnici radikala, narodnjaka i koalicije okupljene oko socijalista, održali su konferenciju za novinare, na kojoj su od predsednika Skupštine grada, Zorana Alimpića, zatražili da preinači odluku o zakazivanju konstitutivne sednice za 14. jul.
Aleksandar Antiæ levo (FoNet, arhiva)
Antić je naveo da predsednik partnera socijalista, Partije ujedinjenih penzionera Srbije, Jovan Krkobabić, nije sa njima ispred skupštine jer je na sednici Glavnog odbora PUPS-a.

Predstavnik socijalista nije želeo da odgovori na pitanja o medijskim spekulacijama oko mogućeg raspada koalicije u kojoj se nalazi, kao ni da li bi, u slučaju da PUPS i Jedinstvena Srbija izađu iz koalicije, mogli da zadrže svoje mandate.

"Hvala na pitanju, naša koalicija je u najboljem mogućem redu. Zašto bismo pričali o teoretskim stvarima ako vam ja tvrdim da je naša koalicija u sjajnim odnosima i da jednostavno nema potrebe za takvim spekulacijama", naveo je.

Antić je rekao i da se SPS protivi svim vrstama pritisaka tokom pregovora, odgovarajući tako na pitanje da li je njegova stranka učinila nešto da zaštiti predsednika Jedinstvene Srbije Dragana Markovića, koji je rekao da se na njega "vrše DB-ovski pritisci".

Koalicija: Prekršen Ustav, zakon i statut grada

Novoformirana koalicija radikala, narodnjaka i socijalista na nivou Beograda traži da se u ponedeljak hitno sastanu s vršiocem dužnosti gradonačelnika Zoranom Alimpićem, kako bi on preinačio svoju odluku da konstitutivnu sednicu Skupštine grada zakaže za 14. jul. Prema rečima kandidata ove koalicije za gradonačelnika Aleksandra Vučića, Alimpić je, odlukom da zakaže sednicu za 14. jul, prekršio Ustav, zakon i Statut grada.

Na konferenciji za novinare, koja je održana na otvorenom, ispred Skupštine grada, predstavnici ove novoformirane gradske koalicije poručili su da će se mirnim putem boriti za to da se poštuje volja Beograđana.
Okupljanje ispred skupštine grada (Fonet)
"Mi zahtevamo od njih da prekinu sa kršenjem izborne volje Beograđana. Zahtevamo od gospodina Alimpića da primi predstavnike naše koalicije, većinske volje Beograđana, dakle gospodina Antića, gospodina Mladenovića i predstavnike SRS-a. Mi želimo da taj prijem bude najkasnije u ponedeljak", rekao je on.

Vučić najavljuje da će se novoformirana koalicija boriti za svoj stav mirnim i demokratskim sredstvima. "Upozorićemo gospodina Alimpića da nećemo tolerisati odlaganje skupštinske sednice, da ne želimo da se ne poštuje izborna volja Beograđana, upozoriti ga na zakonske posledice i mirnim i demokratskim sredstvima se izboriti za volju Beograđana", najavio je Aleksandar Vučić.

Vučić je rekao i da u zakonu nigde nije naveden rok od dva meseca za konstituisanje skupštine, nego da se posle dva meseca uvode privremene mere ako ne postoji većina.

Andreja Mladenović iz DSS-a nazvao je Alimpićevu odluku nepromišljenom i ocenio da je to "uzurpacija vlasti i uvod u diktaturu".

"Da on na taj način omogućava sebi i svojoj stranci da pokuša da stvori drugu većinu. Pa, to je nezamislivo u Evropi i u svetu, to je direktno kršenje svih demokratskih pravila i to je sramota za ovaj grad", smatra Andreja Mladenović.

Funkcioner SPS-a Aleksandar Antić rekao je da Alimpić nije zakazao konstitutivnu sednicu skupštine, nego je objavio da "ne prihvata volju preko 500.000 građana Beograda".

"Mi očekujemo da ćemo imati podršku Beograđana. Mi očekujemo da će mediji biti principijelni jer mi se sada ne borimo za vlast, mi se ne borimo za naše pozicije, mi se ne borimo za naše funkcije, nego se borimo za demokratiju i borimo se za poštovanje izbornih rezultata", rekao je Antič.
Transparent na protestu (Fonet)
"Očekujemo da ćemo imati i punu podršku međunarodnih organizacija, očekujemo da će i OEBS stati na našu stranu, da će reći neku reč. Isto tako, očekujemo pomoć i punu podršku međunarodnih faktora", kaže Aleksandar Antić.

Zoran Alimpić i dalje tvrdi da je konstitutivna sednica zakazana po zakonu, u čijem usvajanju su učestvovali i radikali.

Konferenciji za novinare prisustvovalo je nekoliko stotina pristalica SRS-a, DSS-a i SPS-a, a na platou ispred Starog dvora bio je transparent "Slobodan grad posle 67 godina".

Koštunica: Podrivanje demokratije

Vojislav Koštunica smatra da odluka o zakazivanju sednice Skupštine Beograda za 14. jul predstavlja podrivanje demokratskog poretka jer se sprečava izbor novih vlasti.

Predsednik tehničke vlade i lider DSS-a kaže da je to pretnja uvođenju Srbije u veliku krizu. "Nepromišljenom odlukom da se spreči izbor novih vlasti u Beogradu podriva se demokratski poredak u zemlji i ugrožavaju državne institucije. Ovakva samovolja i uzurpacija vlasti može Srbiju gurnuti u veliku krizu", naveo je Koštunica u izjavi Tanjugu.
Vojislav Koštunica (FoNet, arhiv)
Navodeći da su "svi protivnici demokratije uvek opravdavali njeno rušenje nekim, navodno, višim vrednostima i ciljevima", on je naveo da se i sada "sa ustima punim Evrope ruše osnovni postulati demokratije da većina saglasno zakonu konstituiše vlast".

"Da li može uopšte da se zamisli da se danas još negde u Evropi ne saziva skupština zato što se nekom ne dopada ko sačinjava većinu?", zapitao je Koštunica.

On je naveo i da ne veruje da "bilo ko u Srbiji ko se borio za demokratiju i ko demokratiju iskreno poštuje, može odobravati ovakve odluke".

"U demokratskim državama jedina demokratska vlast je ona koja se većinom glasova obrazuje u skupštini. Sve drugo je sila, gaženje volje građana i uzurpacija vlasti ma kakvi se, navodno, uzvišeni razlozi saopštavali", naveo je Koštunica i zaključio da "nijedna vlast nije vredna da se zbog nje ugrožava demokratija".

Blagojević: Potpuno u skladu sa zakonom

Odluka o zakazivanju sednice gradske skupštine za 14. jul potpuno je u skladu sa zakonom, smatra programski direktor CeSID-a Marko Blagojević.

Blagojević je za B92 objasnio da je odluka zasnovana na Zakonu o lokalnoj samoupravi i Zakonu o lokalnim izborima, i da nema mesta za drugačija tumačenja.

U članu 56. Zakona o lokalnim izborima piše da predsednik prethodnog saziva skupštine ima obavezu da u roku od 15 dana od proglašenja konačnih rezultata izbora zakaže konstitutivnu sednicu.

Međutim, ovaj zakon ne definiše do kada sednica mora da bude održana. Marko Blagojević objašnajava da bi sednica, prema članu 87. Zakona o lokalnoj samoupravi, trebalo da bude održana u roku od dva meseca od proglašenja rezultata izbora.

"Ukoliko uzmemo u obzir ova dva zakona, tu prostora za tumačenja prosto nema i jedna i druga odredba ovog zakona su dovoljno jasne", ukazuje Blagojević.

On kaže da pretpostavlja da odluka vršioca dužnosti gradonačelnika o datumu saziva konstitutivne sednice ima političku pozadinu.

"Moguće da, na taj način, Demokratska stranka, čiji je član v.d. gradonačelnika, pokušava sebi da ostavi prostora, s obzirom na to da republička koalicija još uvek nije formirana i na to da i jedna i druga strana primenjuju princip 'guranja' vlasti po vertikali", kaže Blagojević.

Programski direktor CeSID-a, međutim, naglašava da je zakonitost akta bitnija od motiva i ponavlja da ovaj akt jeste po zakonu.

Obradović: Vreme za uništavanje tragova?

Funkcioner SPS-a Žarko Obradović izjavio je u emisiji Uvećanje kanala B92 info da je zakazivanje sednice Skupštine grada tek za 14. jul "antidemokratski potez nervoznih ljudi".

"Ako je neosporno da su se tri stranke dogovorile i potpisale koalicioni sporazum i čine skupštinsku većinu, onda zakazivanje sednice za 46 dana govori o nameri da se kupi vreme da se nešto uradi da se ta koalicija dovede u pitanje ili da se možda unište tragovi nečega što se u gradu dešava", rekao je Obradović.
Žarko Obradoviæ (FoNet, arhiv)
Na pitanje da li su tačnije informacije Tomislava Nikolića da su bliži formiranju i republičke vlasti ili reči Ivice Dačića koji kaže da se pregovori SRS, DSS-NS i SPS-PUPS-JS nastavljaju, Obradović je kazao da bi trebalo verovati i jednom i drugom.

Funkcioner SRS-a Dragan Todorović izjavio je da je siguran da će koalicioni sporazum radikala, socijalista i narodnjačke koalicije ubrzo biti potvrđen u Skupštini grada. Todorović je u istoj emisiji kazao da po Zakonu o glavnom gradu jedna trećina odbornika ima pravo da traži zakazivanje sednice gradske skupštine, kao i da će to biti učinjeno.

Govoreći o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, Obradović je kazao da SPS nije protiv SSP-a, ali da je činjenica da treba razjasniti sadržaj tog sporazuma - šta su obaveze Srbije, šta je sadržaj evropskog puta i koje obaveze Srbija treba da ispuni.

On je rekao da će predstavnici SRS-a, SPS-a i DSS-NS razgovarati i da će se videti sadržaji svih pitanja, pa i tog pitanja, i dodao da je kompromis moguć.

Sa druge strane, Todorović je rekao da je SRS siguran da se iza SSP-a krije prevara koja podrazumeva da Srbija prećutno prihvata nezavisno Kosovo.

"Apsolutno nema prihvatanja SSP-a ako EU tom sporazumu ne doda jednu jedinu rečenicu - rečenicu da je Kosovo i Metohija deo Srbije", kazao je Todorović, dodavši da za državu nema većeg problema od Kosova.

"Ako dođe u Skupštinu Srbije, ja sam za poništavanje tog sporazuma, kao i sporazuma koji je Drašković potpisao sa NATO-om", kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

176 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: