Lokalna čeka republičku vladu

Stranke koje pregovaraju u Novom Pazaru i Nišu kažu da će formiranje lokalne vlasti u tim gradovima zavisiti od toga koje će stranke formirati Vladu Srbije.

Izvor: Beta

Četvrtak, 29.05.2008.

14:12

Default images

Na lokalnim izborima u Novom Pazaru većinu glasova dobile su sa politička grupacija Sulejmana Ugljanina i koalicija oko Sandžačke demokratske partije Rasima Ljajića, ali nijedna bez Jedinstvene srpske liste ne može da formira opštinsku vlast. Lideri te koalicije kažu da pre konačne odluke čekaju formiranje republičke vlade.

Jedan od lidera Jedinstvene srpske liste Milan Veselinović naveo je da još nije bilo zvaničnih pregovora ni sa jednom od dve bošnjačke grupacije, ali da će "sve zavisiti od toga koje će stranke formirati Vladu Srbije i od stavova centrala stranaka u Beogradu".

Ljajićeva opcija dobila je 23 odbornička mesta, Ugljaninova 18, dok je Jedinstvena srpska lista, koju čine SRS, DSS, NS i SPS, osvojila šest mandata. Lokalni parlament u Novom Pazaru ima 47 mesta.

U Tutinu apsolutnu većinu ima Ugljaninova Bošnjačka lista za evropski Sandžak, u Sjenici se još vode pravni sporovi, a u Raškoj vlast će podeliti radikali, socijalisti i DSS.

U Tutinu od 37 odborničkih mesta Ugljaninova Bošnjačka lista za evropski Sandžak ima 21 mandat i samostalno će formirati vlast.

Načelnica opštinske uprave u Tutinu Dževa Hamzić rekla je Tanjugu da je konstitutivna sednica parlamenta zakazana za 20. jun.

Opoziciju u lokalnom parlamentu Tutina činiće koalicija Za evropski Tutin (SDP-DS) sa 12 odbornika, G17 plus i grupa građana Šerif Hamzagić sa po tri odbornika i Stranka za Sandžak, koja ima jedno odborničko mesto.

Izbori u Sjenici su pod pravnim sporom jer je Okružni sud u Novom Pazaru prihvatio žalbe na neregularnosti izbora koje su podnele koalicije Za evropsku Sjenicu (SDP, DS, LDP), Evropski pokret Sandžak i grupa građana Dosta je.

Na tu presudu opštinska uprava je odgovorila krivičnim prijavama protiv sudskog veća.

Prema rezultatima Opštinske izborne komisije u Sjenic,i čiju je zakonitost rada i formiranje sud doveo u pitanje, Bošnjačka lista za evropski Sandžak ima 14 odbornika, koalicija Za evropsku Sjenicu 11, Evropski pokret Sanždak 4, DSS i SRS po tri odbornika, a po dva Liga za Sjenicu zajedno sa G17 plus i grupa građana Dosta je.

Lokalnu vlast u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu do sada je imala Ugljaninova politička grupacija.

Vlast u Raškoj deliće SRS, SPS i DSS.

Član izbornog štaba SPS-a u Raškoj Radiša Radenković izjavio je Tanjugu da su koalicioni pregovori tih stranaka u toku i da se utvrđuju detalji sporazuma.

Radenković je naveo da će presednik opštine Raška najverovatnije biti radikal Radenko Cvetić, dok će ostale funkcije u lokalnoj vlasti biti raspoređene između tri stranke.

SRS ima 12 mandata, SPS devet, DSS šest, dok će u opociziji biti šest odbornika DS-a i dva iz koalicije Za Rašku.

Na vlasti u Raškoj i do sada su bili SRS, SPS i DSS.

I Niš čeka republičku vladu?

Portparol niškog odbora Socijalističke partije Srbije Srđan Savić rekao je danas da do kraja sedmice neće biti konačnog dogovora o lokalnoj vlasti u Nišu, ali da bi "mogle da se nazru jasne konture buduće vlasti".

"U toku je druga faza pregovora o formiranju lokalne vlasti. Razgovaramo sa predstavnicima DS-a i G17 plus, kao i sa SRS-om i DSS-om. Jednim uvom osluškujemo i dešavanja oko formiranja republičke vlade", rekao je Savić agenciji Beta.

On je objasnio da je Gradski odbor SPS-a u Nišu samostalno odlučio da bi znatno bolje bilo da gradska vlast bude formirana, kao i republička.

Prema njegovim rečima, SPS insistira da gradonačelnik Niša bude Mile Ilić.

"Postoji spremnost u obe grupacije (DS-G17 i SRS-DSS-NS) da se o našem kandidatu razgovara. Kod jednih je ta spremnost veća, a kod drugih manja", rekao je Savić.

Portparol niških socijalista je objasnio da se u drugoj fazi vode pregovori o političkim platformama stranaka i mogućnostima da se platforme usklade.

Niški socijalisti traže brži razvoj grada, brže zapošljavanje i aktivnu socijalnu politiku.

Na lokalnim izborima 11. maja od 61 odborničkog mesta u Skupštini Niša, po 18 su osvojile liste DS i Srpske radikalne stranke, po sedam G17 Plus i liste okupljene oko SPS i Demokratske stranke Srbije i četiri Liberalno demokratska partija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: