DSS, koalicije i stav o SSP-u

Stav Demokratske stranke Srbije o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji glavna je tema i za vreme pregovora o formiranju vlade.

Izvor: B92

Utorak, 27.05.2008.

19:03

Default images

U DSS-u su tokom kampanje najavljivali da će novi saziv parlamenta odmah poništiti, kako su ga nazvali, falsifikovani Sporazum, ali su se juče prvi put pojavile nove izjave da su spremni na kompromis s koalicionim partnerima o tom sporazumu. Funkcioneri narodnjačke koalicije sa kojima smo kontaktirali ni danas nisu bili raspoloženi da preciziraju šta to znači.

Ne tako davno, u izbornoj kampanji za narodnjake Sporazum sa Evropskom unijom bio je falsifikat koji služi da rasparča Srbiju. Narodnjaci su bili uvereni da će Sporazum odmah poništiti, a lider DSS-a nebrojeno puta poručio je da je, kako ga je nazvao, Solanin sporazum - potpis na nezavisnost Kosova.

"Hoću da kažem u ime DSS-NS da ne priznajemo potpis i svako ko protiv ovog upozorenja stavi potpis na Solanin sporazum snosi odgovornost za Srbiju. Nesumnjivo da se ovde radi o antidržavnom i protivustavnom činu", rekao je Koštunica pred potpisivanje SSP-a.

I za ostale funkcionere narodnjačke koalicije potpisani sporazum predstavljao je obmanu za Srbiju, a najveći izdajnici i Jude su, kako su poručivali, bili oni koji su ga potpisali.

"Mi poručujemo Borisu Tadiću da njegov potpis nije potpis Srbije, već da on stavlja Judin pečat svoje partijske koalicije na Solanin sporazum", rekao je tada portparol DSS-a Andreja Mladenović.

Samo mesec dana pošto su napustili sednicu Vlade na kojoj je Sporazum usvojen, iz DSS-a poručuju da svoj stav nisu promenili, ali da su spremni na kompromis o Sporazumu, ne objašnjavajući šta to znači.

Posle poruka evropskih zvaničnika da bi Koštunica kao premijer otežao evrointegracije Srbije, Dragomir Janković iz Evropskog ekonomskog instituta izjavio je u Kažiprstu da bi za Evropu mogao da bude prihvatljiv samo reformisan DSS, i to bez aktuelnog lidera na čelu stranke.

"U tom nekom smislu mislim da bi pomeranje kursa, odnosno jedan drugačiji stav DSS-a, bio prihvatljiv za Evropsku uniju kao partner nove evropske vlade", smatra Janković.

B92: "Zajedno sa Koštunicom, bez Koštunice, kako?"

Janković: "Nažalost, moram da kažem, verovatno bez Koštunice, pošto je Koštunica u tom smislu... i deo nekih Koštuničinih saradnika vrlo ekstreman, čak u svojim stavovima prema Evropskoj uniji ekstremniji od Radikalne stranke. Evropska unija nema utisak da je biračko telo DSS-a ekstremno kao njihovo rukovodstvo."

Slaviša Orlović, docent Fakulteta političkih nauka, kaže da nije moguće da, kako se poslednjih dana spekuliše, narodnjaci pristanu na neku vrstu uslovnog sporazuma jer, kako objašnjava, sprovođenje tog dokumenta zahteva entuzijazam i kapacitete koje DSS ne pokazuje da ima.

"DSS i narodnjaci su svesni da neprihvatanje principa koje traži SPS znači guranje pregovora u pravcu DS-a, i to je pokušaj zamagljivanja da se izbegne odgovor da je SSP antievropski stav da je izdaja zemlje i priznanje nezavisnosti", kaže Orlović.

A povodom najnovijih najava iz DSS-a, oglasio se i DS. Predsednik izvršnog odbora demokrata Marko Đurišić kaže da Koštunica u javnosti stvara lažnu dilemu o tome hoće li podržati Sporazum sa Evropskom unijom.

On smatra da ta stranka u parlamentu sigurno neće glasati za Sporazum i da, kako je rekao, suočen s porazom na izborima, tehnički premijer na sve načine pokušava da se održi na vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: