Janković: Uskoro status kandidata

Srbija bi već u junu mogla da postane kandidat za članstvo u EU, ukoliko se formira proevropska vlada, smatra Dragomir Janković, izvršni direktor Evropskog instituta.

Izvor: B92

Utorak, 27.05.2008.

15:06

Default images

Dragomir Janković smatra da će Evropska unija ponuditi Srbiji status kandidata za članstvo, bez obzira na to koja će zemlja biti predsedavajuća u trenutku kada se u Srbiji bude formirala vlada.

"Jedinstven stav Evropske unije jeste da Srbiji treba pružiti šansu i apsolutno je prihvatljivo za sve članice EU da Srbija dobije poziv za kandidaturu, ukoliko se formira u doglednom periodu naka proevropska vlada", rekao je Janković gostujući u emisiji Kažiprst Radija B92.

On je ocenio da su ministri Evropske unije poslali najeksplicitniju moguću poruku kada su rekli da žele vladu sa jasnim evropskim programom i da je za Evropsku uniju mnogo bitnije ko će u toj vladu voditi glavnu reč, nego koje će je stranke formirati.

"Socijalisti su prihvatljivi za Evropsku uniju u meri u kojoj su prihvatljivi za evropsku koaliciju, koja je danas dobila većinsku podršku u Srbiji", smatra Janković.

Izvršni direktor Evropskog instituta u Briselu objasnio je da je za pristupanje EU najvažnije da Srbija dobije vladu koja će moći da sprovede reforme. U slučaju dobijanja statusa kandidata, Srbiji će biti otvoreni fondovi Evropske unije, iz kojih će se reforme finansirati.

"Evropska unija obezbeđuje Srbiji fondove, pretpristupne fondove iz kojih će se finansirati određene investicije i određeni projekti koji mogu zapošljavati nove ljude i stvarati nekakav veći nacionalni dohodak u ovoj državi. Druga stvar koju radi jeste omogućavanje, ako Srbija dobije poziv za kandidaturu, to će motivisati strane investitore da ulože one preko potrebne pare", objasnio je Janković.

On je napomenuo i da zvaničnici u Briselu ne bi imali ništa protiv raspisivanja novih izbora u Srbiji, jer smatraju da bi na njima proevropske snage dobile apsolutnu podršku građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: