U sredu sporazum za Beograd

Funkcioner SPS-a Aleksandar Antić potvrdio je da će koalicioni sporazum sa SRS-om i koalicijom oko DSS-a o formiranju vlasti u Beogradu biti potpisan u sredu u podne.

Izvor: B92

Utorak, 27.05.2008.

07:11

Default images

Antić je rekao da će sporazum Srpske radikalne stranke, DSS-Nove Srbije i koalicije SPS-Partija ujedinjenih penzionera Srbije-Jedinstvena Srbija biti potpisan u 12 časova u restoranu Kalemegdanska terasa. On je rekao da su održane dodatne konsultacije unutar koalicije okupljene oko SPS-a vezane za raspodelu nadležnosti i da su usaglašeni svi segmenti.

Antić je kazao i da je siguran da će Izvršni odbor Partije ujednjenih penzionera Srbije, koji će biti održan sutra u 9.00 čašova, prihvatiti Predlog koalicionog sporazuma sa radikalima i narodnjačkom koalicijom o formiranju vlasti u Beogradu. Predsedništvo PUPS-a je, kako je rekao, prihvatilo taj predlog.

Ranije danas, i DSS je najavio da će u sredu svečano biti potpisan Koalicioni sporazum za Beograd između Srpske radikalne stranke, koalicije SPS-PUPS-JS i koalicije DSS-NS. Sporazum će u ime SRS-a potpisati Aleksandar Vučić, u ime koalicije SPS-PUPS-JS Aleksandar Antić i u ime koalicije DSS-NS Nenad Komatina. Informativna služba DSS-a navodi da će se potpisivanje održati u sredu, 28. maja, u 12 časova, u restoranu "Kalemegdanska terasa".

Iz SRS-a i narodnjačkog bloka stigla je zvanična najava da će se to desiti sutra, iako PUPS, koalicioni partner socijalista, tek treba definitivno da odluči o koaliciji.

Tokom dana, potpredsednik SPS-a Žarko Obradović nije želeo da iznese detaljnije informacije.

"To će se desiti ovih dana, svesno kažem 'ovih dana', jer to treba dogovoriti sa partnerima, ali je činjenica da smo mi sinoć na Gradskom odboru doneli tu odluku da će sporazum biti potpisan", rekao je Obradović.

U Demokratskoj stranci, ipak, veruju da dogovor radikala, narodnjaka i SPS-a nije konačan.

Portparolka stranke Jelena Trivan kaže da još ima vremena da se stvari promene.

"Dajmo vremena i listi Za evropsku Srbiju koja tek treba da uđe u formalne konsultacije. Neformalne vodimo odavno i, naravno, naša apsolutna politika, ideja i težnja je da imamo konzistentnu politiku na svim nivoima i da je za nas neprihvatljivo i nezamislivo da imamo republičku vlast koja vodi proevropsku politiku, a da na nivou grada Beograda da imamo radikalsku, izolacionističku i retrogradnu politiku", rekla je Trivanova.

Isti stav po pitanju formiranja vlasti u prestonici i republici imaju i socijalisti.

Žarko Obradović poručuje da su različite koalicije na dva nivoa nemoguće.

"U ovom trenutku nikakve šanse ne postoje, jer je dogovor oko grada postignut - koalicioni sporazum je potpisan. Što se Republike tiče, odgvor je ne, iz razloga što mi ne razgovaramo sa Demokratskom strankom, već sa drugom koalicijom koju čine Demokratska stranka Srbije, Nova Srbija Srpska radikalna stranka", kaže Obradović.

Iako je, kako se čini, dogovor radikala, SPS-a i DSS-a na nivou Beograda izvestan, Đorđe Vuković iz CeSID-a, ipak, smatra da će republičku vladu, najverovatnije, formirati koalicije okupljene oko Demokratske stranke i socijalista.

"U ovom trenutku, lista oko Demokratske stranke Srbije, Srpska radikalna stranka i Socijalistička partija Srbije, očigledno, nemaju dovoljan broj mandata da formiraju vladu, jer su se decidno, ili na drugi način, u prvom stupnju izjasnili protiv te koalicije gospodin Palma i PUPS. To je zajedno osam mandata koje oni 'vuku', ostaje, znači 120 mandata, što nije dovoljno za fomiranje vlade. Mogli bismo reći da smo u pat poziciji, dakle, sigurni smo da neke vlade ne mogu da se formiraju", rekao je Vuković, gostujući na TV B92.

Vuković kaže da Srbiji mogu da se dese i novi izbori, ukoliko do septembra ne bude formirana vlada.

Prema njegovim rečima, novi izbori bi doneli jasniju sliku i mogućnost da dve grupacije slične politike formiraju vlast, naročito ukoliko se nastavi trend zabeležen na izborima u Vojvodini, na kojima su glasači radikala apstinirali, a demokrate odnele ubedljivu pobedu.

Podsetimo, Gradski odbor Socijalističke partije Srbije juče je doneo odluku da usvoji Predlog koalicionog sporazuma sa SRS-om i narodnjačkom koalicijom o formiranju vlasti u Beogradu, dok su stranački organi radikala, Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije to učinili ranije.

Srpska radikalna stranka i Demokratska stranka Srbije već su potpisale danas koalicioni sporazum o formiranju vlasti u jednoj beogradskoj opštini - Zemunu.

Sporazum su potpisali predsednik Opštinskog odbora SRS-a Momir Marković i predsednik Opštinskog odbora DSS-a Duško Tarbuk.

Ko će biti gradonačelnik?

Iako su beogradski socijalisti prihvatili dogovor o koaliciji, funkcioneri radikala i SPS-a Aleksandar Vučić i Branko Ružić nisu saopštili ko će biti gradonačelnik Beograda.

Ružić je za televiziju Foks rekao da nije važno da li se radi o Vučiću ili nekom drugom, već o tome da gradonačelnik mora da sprovodi program.

"Ko će biti gradonačelnik Beograda znaćemo onog momenta kada odbornici u Skupštini grada to potvrde svojim glasanjem", rekao je Ružić i dodao da je Gradski odbor SPS-a utvrdio i odbornike u Skupštini grada i predlog za predsednika Skupštine grada. "To je personalni predlog koji će takođe biti na predsedništvu stranke", rekao je Ružić.

Vučić, koji je kandidat SRS-a za gradonačelnika Beograda, rekao je da personalna rešenja nisu apsolutno najvažnija i da će biti gradonačelnik ako odbornici to budu želeli.

"Siguran sam da ćemo u sredu potpisati sporazum. Trudili smo se da nam interesi Beograđana budu na prvom mestu. Uvereni smo da ćemo pokazati da umemo da radimo i da Beograd možemo da pokrenemo napred", rekao je Vučić.

Funkcioner G17 plus Vlajko Senić rekao je istoj televiziji da ne zvuči logično da je dogovor SRS-a, narodnjaka i koalicije oko SPS-a za Beograd napravljen a da se ne zna ko je kandidat za gradonačelnika.

Senić je rekao da ne postoji politička volja da se pravi jedna vrsta koalicija na nivou Beograda, a druga na nivou Republike.

Prema njegovim rečima, pojedinim političkim liderima SPS-a se preti različitim privatnim i drugim ucenama i izloženi su političkim pritiscima.

PUPS danas odlučuje

Predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije Jovan Krkobabić izjavio je agenciji Beta da će izvršni odbor te stranke danas odlučivati o podršci i učešću u Skupštini grada Beograda.

Krkobabić je agenciji Beta rekao da će odluka PUPS-a o podršci u Beogradu biti poznata tokom popodneva.

Govoreći o republičkom nivou vlasti, Krkobabić je rekao da je PUPS za nastavak razgovora sa radikalima i narodnjačkom koalicijom, na bazi principa koji su usvojeni.

On je kazao da čeka da ga pozovu na nastavak pregovora tokom kojih bi, prema njegovim rečima, trebalo da se konkretizuju principi i garancije za realizaciju programa i da se onda, ukoliko se to usvoji, krene i na pripremu koalicionog sporazuma.

"Mi smo za razgovore spremni i, kad nas pozovu, mi ćemo doći na razgovore", kazao je Krkobabić i dodao da ga posle početnih razgovora i usvajanja principa više niko nije ni na kakve razgovore zvao.

Krkobabić je istakao da su stranke u koaliciji SPS-PUPS-JS ravnopravni partneri, a ne predstavljaju koaliciju okupljenu oko SPS-a, i da u njegovo ime i ime PUPS-a ne može niko da donosi odluke.

DS: Dogovor nije gotova stvar

Predsednik Političkog saveta Demokratske stranke Dragoljub Mićunović izjavio je da dogovor koalicije SPS-PUPS, SRS-a i koalicije DSS-NS o formiranju vlasti u Beogradu još nije definitivan i da ima prostora da se stvari promene.

"To još uvek nije sve definitivno. Čak i ako bi se napravila neka takva vlada za Beograd, nije izvesno da bi ona dugo trajala, jer sve zavisi od dogovora oko formiranja republičke vlade", rekao je Mićunović za Radio Beograd 202.

On je ocenio da "sada postaje jasno o čemu se tu radi, a to je da li koalicija oko SPS-a misli ozbiljno kad govori o evropskim integracijama".

Mićunović je rekao da DS čeka odluku socijalista, odnosno da li će ih SRS i DSS ubediti da odustanu od evropskih integracija.

On veruje da je moguće napraviti proevropsku vladu u narednih mesec dana.

"Ako ne bude moguće, imaćemo izbore, jer nemoguće je da ova druga strana napravi vladu", zaključio je Mićunović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: