Koštunica za nacionalnu vladu

Vojislav Koštunica izjavio je da Srbiji treba nacionalna vlada, koja će brinuti o državnim i nacionalnim interesima zemlje. Iz DSS-a poručuju da nisu promenili stav o EU.

Izvor: B92, FoNet

Ponedeljak, 26.05.2008.

11:50

Default images

"Ideja nacionalne vlade može se ostvariti ako postoji svest o važnosti trenutka u kome se danas Srbija nalazi. A to, pre svega, znači postojanje volje da se donese odluka da Srbija mora samostalno, bez pritisaka i spoljnih ucena, da formira nacionalnu vladu koja će isključivo brinuti o državnim i nacionalnim interesima Srbije", naveo je Koštunica.

Lider DSS-a je rekao i da nova nacionalna vlada treba da započne pregovore sa Evropskom unijom na ravnopravnoj osnovi jer je ravnopravnost u pregovorima važila i za sve druge evropske države, pa mora i za Srbiju, a da se i ne govori o činjenici da je ravnopravnost odnosa zajamčena samim osnivačkim aktima na kojima počiva EU.

"I kada je reč o Evropi, u poslednje vreme vodi se propaganda kao da je tek ove godine otkriveno da se Srbija nalazi u Evropi", navodi lider DSS-a u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

"Srbija je već tolike vekove od kada postoji evropska država i do sada nije postojala neka druga Srbija osim evropske, kako u ekonomskom, političkom, kulturnom, tako i u svakom drugom smislu", smatra Koštunica.

Prema njegovim rečima, ako se pođe od činjenice da se Srbija nalazi na evropskom kontinentu i da niko nema nameru da je seli iz Evrope, "obaveza nove nacionalne vlade jeste da se izbori za zaštitu naših suštinskih interesa i da obezbedi snažan privredni razvoj zemlje".

"To je pravi i jedini razlog pravljenja nacionalne Vlade Srbije. U danima koji su pred nama videćemo da li postoji snage, iskrene volje i neophodne političke svesti da se napravi nacionalna vlada i tako zaštite suštinski interesi zemlje i naroda", naveo je Koštunica.

Mladenović: Stav o EU isti kao pre

Portparol DSS-a Andreja Mladenović najavio je da će biti nastavljeni pregovori sa koalicijom oko SPS-a o evropskim integracijama, navodeći da DSS nije promenila svoj stav prema Evropskoj uniji.

"Mi naše stavove nismo promenili, ali smo spremni da dođemo do kompromisnog rešenja, zajedno sa našim koalicionim partnerima", rekao je Mladenović.

On je napomenuo da će sve strane u pregovorima izneti svoje stavove i argumente, a najvažnije je da se formira nacionalno odgovorna vlada koja će moći da odbrani nacionalne i državne interese.

Mladenović nije mogao da precizira šta će kompromis podrazumevati, jer je, kako je napomenuo, praksa DSS-a da se o tome prvo razgovara sa potencijalnim koalicionim partnerima.

"Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je važna tema za Srbiju i legitimno je da se pri pravljenju ove koalicije postavi kao tema. Razgovaraćemo o tome, a naš stav je onaj koji je bio u kampanji", rekao je Mladenović.

Govoreći o pregovorima sa Srpskom radikalnom strankom i koalicijom oko SPS-a, Mladenović je rekao da je postignut visok nivo saglasnosti oko principa i podele resora u vladi.

"Mi očekujemo da se SPS sa svojim koalicionim partnerima dogovori kako će u okviru te koalicije raspodeliti mandate i uskladiti programske principe", rekao je on.

Prema rečima Mladenovića, to će u narednih para dana biti predmet razgovora između tri strane.

"Mi očekujemo da ćemo uskoro imati dogovor", rekao je Mladenović.

On je poručio da koalicija DSS-a i Nove Srbije očekuje jasne i precizne odluke o ulasku u vladu, kako ne bi došlo do nedoumica i nesporazuma pri formiranju vlade i principa na kojima će ona raditi.

"Pozivamo SPS, PUPS i JS da jasno izraze svoju političku volju. To nije ucenjivanje", rekao je Mladenović.

On je ocenio da slanje Misije EULEKS na Kosovo pokazuje kakav je odnos EU prema Srbiji.

Odluka o slanju misije EULEKS na Kosovo, kako je rekao Mladenović, ima za cilj stvaranje nezavisnog Kosova.

"Ta odluka mora da se spreči, jer je suprotna Ustavu Srbije, međunarodnom pravu i Rezoluciji 1244", rekao je Mladenović.

Ocenjujući rezultate na pokrajinskim izborima u Vojvodini, Mladenović je rekao da DSS ostvarila "polovičan uspeh".

"Bićemo jaka opozicija vlasti koja će se formirati u pokrajini", naveo je Mladenović.

On je ocenio da je pisanje dnevnika "Blic" o DSS-u "neprihvatljivo".

"Sve što je pisano prethodnih nekoliko dana u tom listu o DSS-u je gomila laži", izjavio je Mladenović.

Pavlović: DSS možda promeni stav o SSP-u

Dušan Pavlović, politički analitičar ne isključuje mogućnost da DSS i radikali, koji su tokom predizborne kampanje napadali Sporazum sa EU, sada promene svoj stav.

"Mislim da bi DSS mogao veoma lako da se prebaci na poziciju odbrane tog Sporazuma, i na taj način socijalistima izbije jedan jedini argument koji oni imaju da bi napravili koaliciju sa Demokratskom strankom. Oni, jednostavno, mogu da kažu: 'Mi prihvatamo, ili nećemo poništiti Sporazum, zato što bi uskoro, Sporazum mogao da uopšte ne bude u sukobu sa nacionalnim interesima Srbije'", smatra Pavlović.

"Juče je saopštena vest da EULEKS, verovatno, neće početi da radi od 15. juna, ali se, takođe, proturila i vest da postoji mogućnost da EULEKS misija postane sastavni deo UNMIK misije koja je u skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti. Bilo bi potpuno koherentno reći: 'Sada Sporazum prihvatamo, jer mi smo ga odbijali samo zbog toga što je bio suprotan nacionalnim interesima Srbije, jer je verifikovao nelegalnu EULEKS misiju, koja je propisana Ahtisarijevim planom, koga smo odbacili'", rekao je Pavlović u Kažiprstu Radija B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

153 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: