Apsolutna većina ZEV-u

Prema rezultatima DS-a, sabranih sa rezultatima prvog kruga, lista "Za evropsku Vojvodinu" imaće apsolutnu većinu u skupštini Vojvodine - 64 od 120 poslaničkih mesta.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.05.2008.

07:11

Default images

Prema nezvaničnim rezultatima, Lista "Za evropsku Vojvodinu" osvojila je 41 mandat u drugom krugu pokrajinskih izbora, dok je Srpska radikalna stranka osvojila pet mandata, različite grupe građana osvojile su pet mandata, Mađarska koalicija četiri, dok je "narodnjačka" koalicija DSS-NS osvojila dva mandata.

Po jedan mandat osvojili su Liga socijaldemokrata Vojvodine, Liberalno-demokratska partija i Socijalistička partija Srbije.

Potpredsednik DS-a Bojan Pajtić izjavio je da je ubedljiva pobeda liste "Za evropsku Vojvodinu" na pokrajinskim izborima pokazatelj da je većina građana za evrointegracije.

"Zahvaljujem se građanima na ukazanom poverenju. Ova pobeda je jasan pokazatelj da je većina građana opredeljena za evropske integracije naše zemlje, ali i da su birači Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije počeli da glasaju za evropsku budućnost Srbije", rekao je Pajtić agenciji Beta.

Potpredsednik DS-a je dodao da lista okupljena oko DS-a sa dosadašnjim koalicionim partnerima, Ligom socijaldemokrata Vojvodine i Mađarskom koalicijom, ima dvotrećinsku većinu u Skupštini Vojvodine i da će na osnovu toga konstituisati većinu u pokrajinskom parlamentu.

Pajtić je rekao i da će pored tih stranaka skupštinsku većinu činiti i dva poslanika grupe građana i poslanik Liberalno-demokratske stranke iz Novog Bečeja Milivoj Vrebalov, sa kojima je DS postigla sporazum o međusobnoj podršci uoči drugog kruga pokrajinskih izbora.

"Ovi izbori treba da budu pokazatelj svim političkim strankama u kom pravcu treba da se formira i buduća republička vlada i na koji način razmišlja dve trećine građana ove zemlje", kazao je Pajtić i dodao da očekuje da će stranke u Srbiji "pročitati poruku građana Vojvodine".

Prema preliminarnim rezultatima DS-a, sabranih sa rezultatima prvog kruga, "Lista za evropsku Vojvodinu" u novom sazivu pokrajinskog parlamenta imaće 64 od 120 poslaničkih mesta.

SRS će imati 25 mandata, Mađarska koalicija devet, po šest poslanika imaće koalicija "Zajedno za Vojvodinu" i koalicija DSS-NS, a po pet mandata koalicija SPS-PUPS i različite grupe građana. Građani Vojvodine kažu da su rezultati očekivani zbog većinske želje za evropskim integracijama i boljim životom.

Međutim, radikali, koji su izgubili čak 12 mandata, kažu da su delimično zadovoljni postignutim i da tek predstoji analiza izbornih rezultata.

Čanak: Ponosan sam na Vojvođane

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je sinoć da je ponosan na građane Vojvodine jer su svojom podrškom evropskoj opciji još jednom pokazali koliko je Vojvodina svesna važnosti evropskih integracija.

"Vrlo sam ponosan na građane Vojvodine koji su još jednom pokazali do koje mere je Vojvodina, u svom najvećem delu, svesna važnosti evropskih integracija i evropskog kursa za koji se zalaže proevropski blok stranaka", rekao je Čanak agenciji Beta.

Lider LSV-a je rekao da će stranački organi naknadno odlučiti o "velikodušnoj" ponudi potpredsednika Demokratske stranke Bojana Pajtića da LSV učestvuje u pokrajinskoj vlasti iako "Lista za evropsku Vojvodinu, DS, G17 plus-Boris Tadić" ima apsolutnu većinu u pokrajinskom parlamentu.

Mirčić: Čestitke pobednicima, očekivali smo više

Potpredsednik Srpske radikalne stranke Milorad Mirčić priznao je poraz radikala u drugom krugu izbora za poslanike Skupštine Vojvodine.

"Čestitam pobednicima, a na nama je da izvučemo pouke i vidimo gde smo pogrešili. Očekivali smo više mandata jer smo u 14 izbornih jedinica startovali s prve pozicije, odnosno naši kandidati su u prvom krugu osvojili više glasova", kazao je Mirčić.

S druge strane, Milorad Mirčić ne veruje da će rezultati pokrajinskih izbora uticati na pregovore o formiranju nove Vlade Srbije.

"Pregovori o republičkoj vladi se nastavljaju u istom sastavu i, prema dosadašnjim informacijama, nema nikakvih promena", rekao je Mirčić.

On je rekao da je zadovoljan rezultatima radikala na proporcionalnom delu izbora u Vojvodini gde je ta stranka osvojila 20 mandata, dok će neuspeh u drugom krugu većinskih izbora, održanom juče, biti "podrobno analiziran i donete odgovarajuće odluke".

Orlović: Ohrabrenje

Politički analitičar Slaviša Orlović ocenio je da rezultati drugog kruga izbora u Vojvodini mogu ohrabriti učesnike u pregovorima o formiranju vlade koji smatraju da je vlada čija bi okosnica bila lista "Za evropsku Srbiju" najbliža volji građana.

"Izbori u Vojvodini još jednom su potvrdili većinsku volju građana u kom pravcu žele da ide Srbija", rekao je Orlović agenciji Beta.

On je podsetio da posle republičke, Vojvodina predstavlja najviši nivo vlasti i dodao da je lakše i operativnije kad su različiti nivoi vlasti koncentrisani, nego kad su neusaglašeni.

"Sve to zajedno može samo pojačati tendenciju ka stvaranju proevropske vlade", ocenio je Orlović.

Prema njegovom mišljenju, ako bi se postigao dogovor proevropskih snaga na državnom nivou, bilo bi šanse da to povratno deluje i na koaliciju na nivou Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

118 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: