Evrovizija sledeće godine u Moskvi

Pobednik 53. takmičenja "Pesma Evrovizije" je predstavnik Rusije Dima Bilan. Predsednik Srbije Boris Tadić čestitao organizatorima.

Izvor: B92

Nedelja, 25.05.2008.

10:21

Default images

Pesma "Believe" osvojila je 272 poena. Tako je Dimi Bilanu, iz drugog puta, pošlo za rukom da pobedi na Evrosongu. Drugo mesto pripalo je ukrajinka Ani Lorak, a na trećoj poziciji našla se grčke učesnica Kalomira. Jelena Tomašević zauzela je šesto mesto.

Blizu 100 miliona televizijskih gledalaca Evrope, Australije i Novog Zelanda bili svedoci pobede ruskog trija - pevača Dime Bilana, violiniste Edvina Martona i šampiona u umetničkom klizanju Jevgenija Pluščenka.

Tim rečima ruski mediji objavili su vest o pobedi njihovog predstavnika na ovogodišnjem Evrosongu.

"Želeo bih da se zahvalim muzičarima koji su u veoma kratkom roku napravili pesmu 'Believe'. I ova nagrada koju sam osvojio u Beogradu odlazi u Ameriku i posvećujem je kompozitoru Binu, kao i celom Timbalend produkcijskom timu", rekao je Bilan.

Pobeda Dime Bilana omogućiće Rusiji da prvi put u istoriji Evrosonga bude domaćin tog takmičenja, a čestitku pobedniku uputio je i predsednik Rusije Dmitrij Medvedev.

Trijumf pesme "Believe" bio je prema mnogima očekivan. Većih iznenađenja u glasanju nije bilo.

Maksimalnim brojem poena po običaju susedne zemlje nagradile su jedna drugu. Tako su nordijske zatim, države nastale od bivšeg SSSR-a i SFRJ međusobno razmenile 10 i 12 poena.

"Očigledno smo mi malo više očekivali u samom plasmanu, a šesto mesto u konkurenciji 43 zemlje je sasvim dobro", kazala je Jelena Tomašević.

Ovogodišnji izbor za pesmu Evrovizije za Srbiju ostaće značajan kao najveći projekat te vrste koji je ikada organizovan u Beogradu.

Evropska radiodifuzna unija pamtiće ga po najvećem broju zemalja učesnica, dok će ga se fanovi i turisti verovatno sećati po dobrom provodu.

Tadić čestitao organizatorima

Predsednik Srbije Boris Tadić čestitao je organizatorima beogradskog Evrosonga na izvanredno obavljenom poslu i velikom doprinosu u pozitivnoj promeni imidža Srbije u svetu. Kako je saopštila pres služba predsednika Republike, Tadić je uputio čestitke Skupštini grada Beograda i vršiocu dužnosti njenog predsednika Zoranu Alimipću, generalnom direktoru RTS-a Aleksandru Tijaniću i predsedniku Organizacionog odbora Evrosonga ministru Mlađanu Dinkiću.

Predsednik Republike Srbije je pohvalio sve gradske službe i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije zbog maksimalnog doprinosa da ovako velika manifestacija kakvu Beograd odavno nije imao prođe u najboljem redu.

"Srbija i njen glavni grad i ovaj put su dokazali da su Evropa", naveo je predsednik Tadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: