Dačić: Intenziviranje razgovora

Predsednik SPS-a Ivica Dačić najavio je "intenziviranje razgovora" sa PUPS-om i JS o zastupljenosti u sastavu buduće Vlade Srbije.

Izvor: B92

Subota, 24.05.2008.

08:17

Default images

"U narednim danima treba zajednički da raspravimo, ne samo unutar koalicije, već i sa DSS-om i SRS-om, neka pitanja na kojima insistiraju PUPS i JS, kao što je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU", izjavio je Dačić Tanjugu.

On je, u telefonskoj izjavi iz Atine, gde se juče sastao sa liderom Socijalističe internacionale Jorgosom Papandreuom, koji je preneo spremnost Internacionale da počne proces prijema SPS-a u tu organizaciju, kazao da SPS o formiranju parlamentarne većine razgovara samo sa koalicijom DSS-NS i SRS.

Lider socijalista je ponovio da je "poznato da su do sada dogovoreni načelni principi za formiranje te (postizborne) koalicije i da je dogovorena, što se tiče SPS, okvirna zastupljenost svake izborne liste u sastavu Vlade Republike Srbije".

Dačić je dodao da je u dosadašnjim razgovorima sa "narodnjacima" i radikalima "istaknuto da će mandatara predložiti DSS " i da se, "po logici stvari, očekuje da će mandatar biti Vojislav Koštunica, što su se svi učesnici razgovora složili".

Jedno od pitanja u daljim razgovorima sa "narodnjacima" i radikalima je i pitanje "realnih mogućnosti za ostvarivanje programa socijalne pravde, odnosno socijalno-društvenog statusa i socijalno-ekonomskog položaja penzionera, na čemu insistira PUPS", rekao je on.

"SSP glavni problem u pregovorima"

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma izjavio je da koalicija SPS-PUPS-JS nikada nije bila jedinstvenija nego sada, ali da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju glavni problem u pregovorima sa koalicionim partnerima

"Lider DSS-a Vojislav Koštunica treba da promeni mišljenje o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju", rekao je Marković.

"Imamo svoju političku platformu koju smo dali u izbornoj kampanji i držimo se tih principa. Siguran sam da ćemo napraviti vladu u roku od 10 do 15 dana, jer Srbija nema vremena da čeka", kazao je Marković.

On je dodao da će njihova koalicija napraviti vladu "sa onom partijom ili onom koalicijom koja bude prihvatila ono što smo mi nudili građanima u izbornoj kampanji".

Marković je rekao da će se sastanak koalicionih partnera verovatno održati sutra.

Koalicija SPS-PUPS-JS trebalo bi da se izjasni o predlogu Markovića da se prekinu pregovori sa radikalima i narodnjačkom koalicijom i počnu pregovori sa Demokratskom strankom, a nakon tog sastanka trebalo bi da zaseda i Predsedništvo SPS-a.

U međuvremenu, iz SPS-a stižu različite informacije o čemu će zapravo odlučivati Predsedništvo socijalista.

Funkcioner socijalista, Branko Ružić, rekao je za B92 da će prvo će biti zauzet stav o nastavku evropskih integracija uz očuvanje državnih interesa, a da će potom biti zakazana sednica Predsedništva SPS-a na kojoj će biti razmotren tok pregovora o Vladi Srbije.

Tek pošto koalicija zauzme zajednički stav o pitanju evropskih integracija, odrediće se prema potencijalnom partnerstvu sa narodnjačkom koalicijom i radikalima, kaže Ružić. Ni on međutim nije rekao kada će biti održana sednica Predsedništva.

S druge strane, šef beogradskih socijalista Aleksandar Antić uveren je da će već sutra Predsedništvo SPS-a potvrditi dogovor sa radikalima i DSS-om na gradskom nivou.

Podsetimo, prema zakonskoj proceduri u roku od 15 dana od objavljivanja konačnih izbornih rezultata predsednik Skupštine grada Beograda Zoran Alimpić ima obavezu da zakaže konstitutivnu sednicu novog gradskog parlamenta.

"Nije bilo reči o mandataru"

Branko Ružić izjavio je za list "Danas" da tokom pregovora o formiranju vlade sa radikalima i narodnjačkom koalicijom nije bilo reči o podeli resora i personalnim rešenjima. Ružić je kazao da nije bilo reči o tome da lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica bude mandatar za sastav nove vlade.

"Možda je prirodnije da mesto mandatara bude ponuđeno radikalima, koji su u toj grupaciji osvojili najviše glasova, mada nemamo ništa protiv Koštunice kao premijera. Žurba potencijalnih koalicionih partnera neće, naravno, otežati naše dalje pregovore", kazao je Ružić.

Prema njegovim rečima, pregovori o formiranju vlasti u Beogradu su u "poodmaklom stadijumu" i tu se čeka potvrda koalicionog sporazuma na sednici Predsedništva SPS-a.

"Verujemo da je Aleksandar Vučić već obezbedio skupštinsku većinu i da će moći da zatraži mesto gradonačelnika Beograda", naveo je on.

Na pitanje da li postoji mogućnost da sa radikalima i DSS-om formiraju koaliciju u Beogradu, a sa demokratama na republičkom nivou, Ružić je odgovorio potvrdno.

"Preživeli smo i teže dane"

Funkcionerka Socijalističke partije Srbije Borka Vučić rekla je da, ukoliko ta stranka ima neke dileme da li da uđe u koliciju sa radikalima i "narodnjacima" ili sa blokom oko DS-a, "tu je predsedništvo partije i Glavni odbor", pa će "zajedno da prelome".
Borka Vuèiæ (FoNet)
Ona je za "Večernje novosti" kazala da je SPS "preživeo i teže dane, pa će i ovo", kao i da je ubeđena da će i posle te teške odluke biti još jači.

Upitana da li je vredno dobijanje članstva SPS-a u Socijalističkoj internacionali, u zamenu za podršku vladi DS-a, ona je odgovorila da "Internacionala ima misiju da se bori za uspostavljanje socijalne pravde širom sveta, a ne da se meša u naše unutrašnje stvari i sugeriše nam ličnosti koji bi trebalo politički da podržimo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: