Hoće li gorivo poskupeti i koliko

Ministarstvo finansija razmotriće mogućnost da umanji akcize na gorivo kako bi umanjilo najavljeno poskupljenje na pumpama, koje se očekuje od utorka.

Izvor: B92

Petak, 23.05.2008.

07:40

Default images

Ministar finansija Mirko Cvetković kaže da je za narednu nedelju odloženo "davanje mišljenja" na predlog Ministarstva energetike za povećanje cene goriva u proseku za 7,5 dinara. Gorivo u Srbiji trebalo bi da poskupi 12,5 odsto, što je najveće pojedinačno poskupljenje u poslednje dve i po godine u Srbiji.

"Imajući u vidu da se radi o relativno visokom procentu poskupljenja goriva, odlučili smo da iskoristimo zakonsku mogućnost od sedam dana i odložimo davanje mišljenja na predlog Ministarstva energetike", rekao je Cvetković.

On je istakao da je neophodno da Ministarstvo finansija sagleda kakve će efekte imati predloženo poskupljenje goriva na inflaciju i budžet, dodajući da je realno tek u toku sledeće nedelje očekivati stav o tom predlogu.

Ministarstvo finansija trebalo bi da razmotri mogućnost smanjenja akciza i uticaj na prihode budžeta, kao i uticaj rasta cena goriva na inflaciju, kažu u Ministarstvu finansija.

Akcize na naftne derivate jedan su od osnovnih prihoda u budžetu koji se koriste za izgradnju i održavanje putne mreže u Srbiji.

Ministarstvo energetike uputilo je ministarstvima finansija i trgovine novi pravilnik o cenama goriva, prema kome bi motorni benzin trebalo da poskupi 6,86 dinara, a dizel gorivo 8,03 dinara po litru.

Cena motornog benzina i bezolovnog motornog benzina od 95 oktana, prema tom predlogu, povećala bi se sa 101,49 na 108,13 dinara po litru.

Cena dizel goriva D-2 bila bi sa 86,90 povećana na 94,19 dinara po litru, eko-3 dizela sa 90,59 na 98,34 dinara po litru, a evro-dizela sa 94,89 na 103,19 dinara po litru.

Ulje za loženje poskupelo bi sa 80,26 na 89,53 dinara po litru. Osnovna cena nafte od poslednje korekcije, koja je bila 7. maja, povećana je 12,48 odsto, što je osnovni razlog za novo poskupljenje goriva.

Ko dobija smanjenjem akciza

Eventualnom odlukom o manjim akcizama poskupljenje bi moglo da bude ublaženo, ali ekonomska novinarka Biljana Stepanović kaže da je najavljena cena u skladu sa vrtoglavim poskupljenjem sirove nafte na svetskim berzama.

"Poskupljenje goriva je neizbežno zbog toga što je cena nafte na svetskom tržištu dostigla, kako to zovu, istorijski nivo - iznad 130 dolara po barelu", kaže ona.

"Jedino što može da se desi eventualno to je da to poskupljenje bude manje ako se država odrekne dela svog dela prihoda, odnosno dela akciza. Ali to vam je ono - ako ne platite na mostu, platićete na ćupriji. U tom slučaju državni prihodi biće manji, ako država to ne želi, onda gorivo mora da poskupi", kaže ona.

Akcize na naftne derivate su jedan od osnovnih prihoda u budžetu, koji se koriste za izgradnju i održavanje putne mreže u Srbiji i iznose 35,91 dinar na benzine i 19,1 dinar na dizel goriva.

Biljana Stepanović kaže i to da koliko god bilo poskupljenje goriva, ono za sobom neminovno vuče i druge cene, i naravno, podiže inflaciju. "U tome i jeste glavni problem zbog toga što, kada gorivo poskupi, onda vam poskupljuje proizvodnja svih drugih roba na tržištu", kaže ona.

"Primera radi, cene hrane su kod nas poskupele najviše u regionu, za takođe rekordnih skoro 30 posto. Poskupljenje cene goriva vuče za sobom rast cene proizvodnje, rast cene transporta i neminovno za sobom vuče rast inflacije", kaže ona.

U slučaju da Ministarstvo finansija ipak odluči da ne menja akcize, u tom slučaju će od utorka motorni benzina od 95 oktana i bezolovni benzin koštati više od 108 dinara, evro dizel 103, a dizel D-2 94,2 dinara.

Francuski ribari blokirali Lamanš

A kako se na visoke cene nafte reaguje u nekim zemljama pokazuje primer francuskih ribara, koji su prekinuli pomorski saobraćaj u Lamanšu i blokirali isporuke nafte za dve rafinerije naftne kompanije "Total", u znak protesta zbog rastućih svetskih cena nafte.

Mnogi ribari su odbili ponudu vlade s početka nedelje da ubrzaju pomoć koja im je obećana kako bi se ublažili efekti visoke cena goriva i preduzimaju nove akcije da skrenu pažnju na svoje probleme. Oni zahtevaju od vlade brzu akciju u zaustavljanju rasta cene dizela.

Francuski demonstranti takođe su sprečili ulazak i izlazak kamiona iz rafinerija u Dankirku i Gonfrevilu na Lamanšu, rekla je portparolka kompanije Total. Ona je dodala da rafinerije rade normalno, ali nemaju isporuke.

Demonstranti su organizovali blokade luka i naftnih terminala duž francuske obale prošle nedelje u okviru talasa nezadovoljstva koji se širi Francuskom zbog ekonomskih teškoća i reformskih planova predsednika Nikole Sarakozija.

Skoro 300.000 ljudi protestovalo je juče širom zemlje, a državni službenici su otpočeli štrajk zbog planova da se produži vreme odlaska u penziju.

Došlo je do sukoba demonstranata sa policijom i pljački radnji koje prodaju uvoznu ribu. Neki traže da se protesti prošire na ostatak Evrope.

Blokada rafinerija početkom nedelje podstakla je paniku među vlasnicima automobila koji su počeli da kupuju zalihe goriva.

Visoke cene goriva pogodile su razne kompanije, od avioprevoznika do nezavisnih kamiondžija. Aviokompanija Er Frans-KLM je javila da su izgubili 542 miliona evra u prvom tromesečju ove godine.

Cena nafte u Njujorku u petak bila je 132 dolara za barel što je niže od rekordne cene od 135 dolara u cetvrtak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: