Rojters: Razapeti SPS

Socijalistička partija Srbije, razapeta je između traganja za novim ugledom u Evropi i nasleđa svog osnivača, autokrate Slobodana Miloševića, ocenjuje agencija Rojters.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.05.2008.

14:03

Default images

U analizi posvećenoj ulozi SPS-a u formiranju postizbornih koalicija u Srbiji, Rojters navodi da liberalne snage okupljene oko Demokratske partije kažu da su se socijalisti promenili i da su sada "sasvim pristojni partneri", što, dodaje agencija, predstavlja jasnu ponudu za rehabilitaciju bivših neprijatelja.

S druge strane, ukazuje Rojters, suprotstavljeni blok okupljen oko radikala i populista iz Demokratske stranke Srbije računa da su, zahvaljujući istoj ideologiji, socijalisti i oni prirodni saveznici.

SPS-u se, kao potencijalnom koalicionom partneru, udvaraju i prozapadnjaci i nacionalisti, ocenjuje Rojters.

Lider socijalista Ivica Dačić nasledio je partiju od Miloševića, koji je od raspada Jugoslavije, početkom devedesetih, Srbe odveo u tri rata i ostao ključna figura sve do smrti, 2006, tokom suđenja za ratne zločine.

Koalicija okupljena oko demokrata, koja je pobedila na izborima 11. maja, bila je deo opozicije koja ga je 2000. srušila sa vlasti i godinama oštro kritikovala njegovo nasleđe, podseća Rojters.

Ali sada, sa socijalistima kao jedinom nadom za parlamentarnu većinu, demokrate imaju novi moto - "nacionalno pomirenje", dodaje agencija.

Sa svoje strane Dačić je pokazao da želi da pretvori SPS u partiju levog centra, uprkos gunđanju članstva, navodi Rojters i prenosi ocene domaćih analitičara da bi im priklanjanje DS-u "pružilo šansu da se reformišu i postanu socijaldemokratska partija", dok bi, "dugoročno gledano, izgubili ako se udruže sa radikalima", koji bi, kao veća stranka, apsorbovali i njihove birače.

Dačić se još nije izjasnio i analitičari veruju da će manevrisati kako bi dobio što više vlasti i primamljivih funkcija, bez obzira s kim na kraju završio u koaliciji, navodi Rojters.

Iako je blizu koaliciji sa nacionalistima na lokalnom nivou, on neće zatvoriti vrata DS-u, dodaje agencija i podseća na Dačićevu izjavu da SPS želi da Srbija postane članica EU i podržava ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koju nacionalisti žele da ponište zbog podrške EU nezavisnosti Kosova.

Agencija citira i bivšeg američkog ambasadora u Beogradu Vilijama Montgomerija, koji je ocenio da "socijalisti nisu sigurni ni kuda će, ni za šta su".

"SPS flertuje sa modernizacijom, ali se u isto vreme plaši da stvarno raskrsti sa sopstvenom prošlošću", napisao je Montgomeri u komentaru, dodajući da bi ulazak u koaliciju sa Demokratskom strankom pomogao njihovoj tranziciji ka legitimnosti, ali bi istovremeno izazvao ozbiljan rizik otuđivanja od baze.

Koalicija demokrata i socijalista bila bi krhka i pod stalnim pritiskom da se dokazuje po pitanju Kosova, a filozofske razlike među njima stalno bi isplivavale kao pretnja opstanku vlade. Ali, to je najoptimističniji scenario, ocenio je Montgomeri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: