Vojvodina pred izbornom tišinom

U ponoć počinje izborna tišina pred drugi krug pokrajinskih izbora po većinskom sistemu u nedelju, 25. maja.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.05.2008.

13:42

Default images

Lista za evropsku Vojvodinu, u kojoj su DS i G17 plus, kao i LDP i Liga socijaldemokrata, pozvali su svoje birače da u nedelju glasaju za kandidate stranaka kojima će protivnici biti radikali. Srpska radikalna stranka i koalicija DSS-Nova Srbija najavili su međusobnu podršku, a u tim strankama tvrde da je u taj dogovor uključen i SPS.

Dosadašnji predsednik Izvršnog veća Vojvodine i lider Demokratske stranke u pokrajini Bojan Pajtić rekao je, gostujući u emisiji Kažiprst Radija B92, da će koalicija Za evropsku Vojvodinu sigurno formirati vladajuću većinu u pokrajini sa Mađarskom koalicijom, sa kojom postoji strateški dogovor.

On je rekao da se sa koalicijom okupljenom oko SPS-a vode neformalni, ali vrlo intezivni razgovori, za koje veruje da će za rezultat imati konstituisanje proevropske vlade.

Pajtić je dodao da se na republičkom nivou vode neformalni, ali i intezivni razgovori sa koalicijom okupljenom oko SPS-a. "Očigledno je da SPS želi evropsku budućnost Srbije", rekao je Pajtić.

Ideja nacionalnog pomirenja prihvatljiva je sa stanovišta DS-a, ali ona ne uključuje sve stranke, već samo one koje svojom retorikom i aktivnostima doprinose evropskoj budućnosti Srbije.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Pajtić vidi kao glavnu tačku razdora narodnjačke koalicije i SPS-a, zbog čega veruje da će konačan dogovor o budućoj vladi ta stranka postići upravo sa listom Za evropsku Srbiju.

Mirčić: Treba promeniti vlast

Povodom izjava funkcionera radikala da pregovaraju o formiranju pokrajinske vlasti sa Mađarskom koalicijom, Pajtić ocenjuje da radikali nemaju ni hipotetičku mogućnost da budu u skupštinskoj većini.

Potpredsednik SRS-a Milorad Mirčić, koji predvodi radikalsku kampanju u Vojvodini, izjavio je da vlast u pokrajini treba da bude promenjena jer "Vojvodina više ne može da bude zatočenik, kako je rekao, pogrešne politike DS-a i Čankove Lige socijaldemokrata.

On je naglasio da promena vlasti u pokrajini ne zavisi samo od rezultata drugog kruga pokrajinskih izbora, nego pre svega od toga kakav će koalicioni savez biti sklopljen na republičkom nivou.

Bira se još 60 poslanika

Vojvođani u drugom krugu biraju preostalih 60 od 120 poslanika u pokrajinskoj Skupštini.

U drugom krugu glasanja nadmetaće se po dvoje prvoplasiranih u svih 60 izbornih jedinica iz prvog kruga, održanog 11. maja, a pobediće kandidat koji dobije više glasova, bez obzira na odziv birača.

Najviše kandidata imaće Koalicija "Za evropsku Vojvodinu" - 51-og, a slede Srpska radikalna stranka sa 39, Madjarska koalicija sa 11, koalicija DSS-NS sa 4, SPS-PUPS sa 4, Koalicija "Zajedno za Vojvodinu" sa 2 i LDP sa jednim kandidatom, dok će osam kandidata predstavljati grupe građana i udruženja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: