Završene konsultacije sa Tadićem

Nakon završetka prvog dana konsultacija o formiranju vlade, predsednik Srbije Boris Tadić saopštio je da nijedna lista nema potrebnu većinu za formiranje vlade.

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 22.05.2008.

07:17

Default images

U predsednikovom saopštenju se navodi da će o daljim koracima blagovremeno obavestiti javnost. Tokom dana, i lista ZES i radikali tvrdili su da imaju većinu. SPS je još uvek neodlučan, LDP je saopštio da neće u koaliciju sa SPS-om. Ivica Dačić, koga svi žele kao partnera u budućoj vladi, posle konsultacija nije otkrio ništa novo u stavovima SPS-a.

LDP navodi da neće u vladu s SPS-om, iako podržava da takvu vladu formira DS.

Mađarska koalicija i predstavnik Albanaca isključivo su za učešće u proevropskoj vladi oko DS-a, dok se Ugljaninova stranka još ne izjašnjava. Iako je prva na razgovore ušla koalicija koja je osvojila najviše glasova, Za evropsku Srbiju, novinari su s najviše nestrpljenja iščekivali šta će reći koalicija SPS-PUPS-JS, koja ima najveći koalicioni kapital.

Nakon razgovora, Ivica Dačić je rekao da će ta koalicija ponovo razgovarati sa predstavnicima SRS-a, DSS-a i NS-a o SSP-u jer nisu za poništenje tog sporazuma.

Ivica Dačić je izjavio da će o parlamentarnoj većini moći da se govori tek nakon što stranke koje će činiti tu većinu potpišu koalicioni sporazum, tako da se za sada o većini ne može govoriti.

Dačić je rekao da su informisali Tadića o svom kandidatu za premijera - Milutinu Mrkonjiću. Više o planovima SPS-a čitajte u posebnoj vesti.

Na konsultacije u zgradu Predsedništva došli su lideri stranaka koalicije oko SPS-a Ivica Dačić, Jovan Krkobabić i Dragan Marković Palma, kao i funkcioneri SPS-a Žarko Obradović i Milutin Mrkonjić.

Predsednik Tadić je pozvao predstavnike svih izbornih lista koje su osvojile mandate u Skupštini Srbije da danas dođu na konsultacije. Kada budu stvoreni uslovi, on će Narodnoj skupštini predložiti kandidata za predsednika vlade, a do tada će trajati konsultacije.

Konsultacije sa parlamentarnim strankama počinju dva dana nakon što je Republička izborna komisija proglasila konačne rezultate izbora i 11 dana nakon izbora.

Svi kažu da imaju većinu

U svom najjačem sastavu na pregovore su stigli predstavnici koalicije Za evropsku Srbiju i odmah saopštili da mogu da formiraju buduću vladu, jer imaju potrebnu većinu.

Zamenik predsednika demokrata Dušan Petrović nije objasnio o kojim strankama se radi. "Program liste Za evropsku Srbiju, čije su najvažnije tačke - evropska integracija Srbije i očuvanje Kosova - u ovom trenutku ima podršku 142 poslanika", izjavio je Petrović.

Na konsultacijama su bili potpredsednici Demokratske stranke Dušan Petrović i Dragan Šutanovac, lider G17 plus Mlađan Dinkić, predsednik SPO-a Vuk Drašković, predsednik LSV-a Nenad Čanak i potpredsednik SDP-a Meho Omerović.

Srpska radikalna stranka na razgovore kod Tadića nije stigla u najjačem sastavu, već su radikale predstavljali Nataša Jovanović i Filip Stojanović. Oni su se u razgovoru sa Tadićem zadržali desetak minuta.

I radikali su predsednika obavestili da imaju većinu i da su na putu da sklope savez s koalicijom oko SPS-a, s DSS-om i Novom Srbijom.

"SRS je na putu da napravi koaliciju sa DSS-NS i strankama oko SPS-a, ona ima većinu i predlaže da premijer ponovo bude Vojislav Koštunica", izjavila je Nataša Jovanović.

Jovanovićeva je kasnije na stranačkoj konferenciji izjavila da je Tadić na današnjim konsultacijama predstavnike SRS-a pitao da li planiraju da ponište Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ali da mu je ona odgovorila da to izlazi iz okvira njegovih ustavnih ovlašćenja. Zatim su u Predsedništvo, na konsultacije s Borisom Tadićem, došli predstavnici koalicije Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije - potpredsednik DSS-a Slobodan Samardžić, predsednik Izvršnog odbora DSS-a Jovan Palalić i predsednik Izvršnog odbora NS-a Miroslav Markićević.

"Koalicija DSS-NS sa SRS-om i koalicijom oko SPS-a može da obezbedi većinu u parlamentu, odnosno 128 poslanika, što je dovoljno da te stranke formiraju vladu", izjavio je Slobodan Samardžić.

Samardžić je, kako je rekao, obavestio Tadića da će liste DSS-NS, SPS i SRS uskoro potpisati koalicioni sporazum i da će tek onda saopštiti ime kandidata za predsednika vlade.

Samardžić je novinarima rekao da je preneo i da je od nosioca Bošnjačke liste za evropski Sandžak Sulejmana Ugljanina takođe dobijena načelna saglasnost za pristupanje njena dva poslanika toj parlamentarnoj većini. Predstavnici te liste danas to nisu potvrdili.

LDP neće s SPS-om, ali podržava DS

Posle koalicije okupljene oko SPS-a, nastavljeni su razgovori sa LDP-om. U delegaciji su bili Čedomir Jovanović, Nataša Mićić, Vesna Pešić i Žarko Korać.
Jovanoviæ i Tadiæ (FoNet)
Nakon razgovora lider LDP-a izjavio je da ne vidi mogućnost da LDP bude u istoj vladi sa SPS-om, ali da ima razumevanja za DS i za eventualno formiranje zajedničke vlade ZES-a i koalicije oko SPS-a.

"Liberalno-demokratska partija podržava listu Za evropsku Srbiju i očekuje da predsednik Tadić da pravo imenovanja mandatara toj listi", izjavio je Jovanović.

On je rekao da je za tu stranku najvažnije formiranje parlamentarne većine koja bi "sprečila dovođenje Vojislava Koštunice i radikala na vlast", a to je moguće jedino kroz formiranje koalicije DS-a i SPS-a.

Pastor i Halimi za proevropske snage

Lider Mađarske koalicije Ištvan Pastor rekao je prethodno da je ta koalicija spremna da sa svoja četiri poslanika jača parlamentarnu većinu proevropskih snaga.

Pastor je posle razgovora rekao da se Mađarska koalicija spremna za konkretne razgovore o formiranju vlasti na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou.

Boris Tadić obavio je konsultacije sa predstavnicima Bošnjačke liste za evropski Sandžak, koja je na izborima osvojila dva poslanička mandata. Na razgovor sa Tadićem su došli Esad Džudžević i Bajram Omeragić.

Omeragić je rekao da će ta lista, kada čuje ko je mandatar za sastav nove vlade, odlučiti da li će ući u tu vladu.

Vlada, prema njegovim rečima, mora da obezbedi manjinska prava Bošnjacima, ubrzani ekonomski razvoj cele zemlje i evropske integracije.

Omeragić je, posle razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, preneo novinarima da predsednik nije stekao utisak da bilo koja lista ima većinu za sastav vlade.

Tadić je razgovarao i sa predstavnicima Koalicije Albanaca Preševske doline. Ova koalicija, koju predvodi Riza Halimi, osvojila je na izborima jedan poslanički mandat.

Predstavnik Koalicije Albanaca Preševske doline Riza Halimi izjavio je da će ta lista jedino podržati proevropsku vladu koju bi vodili Demokratska stranka i partije sa sličnim programima.

"Nadam se, kao i prošle godine, da će se ipak formirati proevropska vlada koja će i praktično, a ne samo verbalno, da radi na bazi evropskih vrednosti", rekao je Halimi novinarima posle konsultacija.

Prema njegovim rečima, jedino u slučaju formiranja demokratske vlade i sprovođenja evropskih vrednosti, veoma ozbiljni problemi stanovništa Preševske doline počeće konačno ozbiljnije da se rešavaju.

"Naš stav je da ćemo jedino biti u situaciji da podržimo proevropsku vladu koja će raditi na osnovu evropskih vrednosti i mislimo da je to moguće uz vladu koju bi vodila Demokratska stranka i druge partije sličnih programa", rekao je Halimi.

Mladenović: Postignut dogovor

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je da će narodnjaci, radikali i koalicija okupljena oko socijalista posle konstituisanja Skupštine Srbije i potpisivanja koalicionog sporazuma obavestiti presednika Republike Srbije da imaju potrebnu većinu za formiranje vlade.
Andreja Mladenoviæ (FoNet, arhiv)
Mladenović je naveo da su lideri te tri liste, Tomislav Nikolić, Vojislav Koštunica i Ivica Dačić, postigli dogovor o formiranju vlade kojim su definisani karakter vlade, ciljevi i resori koje bi stranke preuzele.

Socijalistička partija Srbije taj sporazum treba da usaglasi sa svojim koalicionim partnerima - Partijom ujedinjenih penzionera Srbije i Jedinstvenom Srbijom - posle čega bi mogao da bude potpisan koalicioni sporazum, dodao je portparol DSS-a.

Podsetimo, Večernje novosti navode da će premijer biti lider DSS-a Vojislav Koštunica, a potpredsednici vlade predsednik SPS-a Ivica Dačić i funkcioner SRS-a Dragan Todorović.

Socijalistima bi još pripali resori prosvete, socijalne politike i Nacionalni investicioni plan. I Demokratska stranka je čekala odluku RIK-a o konačnim rezultatima kako bi počela konsultacije o formiranju vlade.

Funkcioner DS-a Vuk Jeremić rekao je u Poligrafu B92 da se nada da će predsednik Srbije mandat za formiranje vlade dati listi Za evropsku Srbiju, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Konsultacije ili pretnja

Predsednik Izvršnog odbora Nove Srbije Miroslav Markićević izjavio je da je tokom današnjih konsultacija doživeo veliku neprijatnost u razgovoru sa predsednikom Borisom Tadićem i optužio Tadića da mu je pretio.

Markićević je Beti nakon konsultacija u predsedničkom kabinetu rekao da mu je Tadić, protestujući zbog teških reči upućenih njemu tokom predizborne kampanje, rekao da se nikada ne bi tako ponašao i potom zapretio da bi i on sam, navodno, mogao da koristi nasilna sredstva.

Markićević je rekao da je Tadić protestovao što je tokom predizborne kampanje nazivan izdajnikom i pominjanjem "motke" i poručio mu da prenese lideru NS-a Velimiru Iliću da se on nikada ne bi tako ponašao, "ali da to ne znači da on ne može nekoga da likvidira".

Tadićev kabinet je odlučno demantovao sve Markićevićeve tvrdnje. Iz kabineta je saopšteno da je predsednik samo prostestovao zbog ružnih reči tokom kampanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: