Dva mišljenja u SPS-u?

Dok se čeka odluka Socijalističke partije Srbije o tome s kim će u koaliciju i na kom nivou, predstavnici te stranke daju različite izjave, a štampa citira različite izvore.

Izvor: B92

Sreda, 21.05.2008.

11:10

Default images

Potpredsednik Socijalističke partije Srbije Milutin Mrkonjić izjavio je da predsednik nove vlade ne može da bude onaj ko ne može da stvori "evropske uslove" u Srbiji. S druge strane, zamenik predsednika socijalista Žarko Obradović kaže da bi bilo logično da se mogućna koalicija SRS-a, DSS-a i SPS-a u Beogradu preslika i na Republiku.

Milutin Mrkonjić je, upitan s kim će socijalisti u koaliciju na državnom nivou, za Blic rekao da o tome može da govori samo u svoje ime.

"U vladi moraju da budu ljudi koji znaju da rade posao i oni koji će da ukinu podele među ljudima na one koji su za Kosovo i one koji su protiv. Svi građani su i za Kosovo i za Evropu", rekao je on.

"Predsednik vlade ne može da bude onaj ko ne zna da stvori evropske uslove ovde. A ja to znam, kao kandidat SPS-a za predsednika vlade", rekao je Mrkonjić.

Na pitanje da li je većina članova Glavnog odbora SPS-a za saradnju sa radikalima i koalicijom Demokratska stranka Srbije-Nova Srbija, on je rekao da je Glavni odbor apsolutno na njegovoj poziciji i da želi boljitak.

Prema njegovim rečima, u SPS-u postoji apsolutno jedinstvo, i da predsednik socijalista Ivica Dačić i rukovodstvo stranke imaju punu podršku članstva.

Upitan da li je razgovarao sa nekim iz Demokratske stranke od završetka izbora, Mrkonjić je rekao da sa svima razgovara i da za njega ne postoje stranačke barijere.

Obradović: Bez prepreka za SRS-DSS-SPS

Za Novosti je zamenik predsednika socijalista Žarko Obradović rekao da bi bilo logično da se mogućna koalicija SRS-a, koalicija DSS-NS i SPS-PUPS-JS u Beogradu preslika i na Republiku.

Na pitanje da li to znači da se nazire dogovor i o vlasti na državnom nivou, on je odgovorio da do sada nije bilo prepreka.

"Da ne postoji dobra volja ne bismo ni ulazili u pregovore. Ako želimo da formiramo vladu, onda svi moramo da budemo spremni na popuštanje", rekao je Obradović.

Govoreći o mogućnosti da Dragan Marković Palma i Jovan Krkobabić u poslednjem času prelete u Tadićev tabor, on je rekao da socijalisti imaju korektne odnose sa koalicionim partnerima, sa kojima se zajednički dogovaraju o nastupu nu pregovorima.

Obradović je negirao da SPS paralelno pregovara i sa Tadićevim demokratama, ističući da "nije bilo kontakata takve vrste".

Marković: SPS da razgovara i s DS-om

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma će vođi socijalista Ivici Dačiću predložiti da njihova koalicija, bez obzira na eventualni dogovor s "narodnjacima" i radikalima, u svakom slučaju razgovara i s "tadićevcima".

On je rekao da u tim pregovorima "ništa još nije gotovo, a tas na vagi biće socijalna politika i Sporazum o pridruživanju sa EU".

"Najpre treba da vidimo iz kojih izvora DSS-NS i radikali misle da povećaju penzije za 10 odsto, da školuju i leče besplatno... Onaj ko nam za sve ovo bude dao čvršće garancije, može da računa na nas", kazao je Marković za štampu.

Dačić i mrkonjić idu u Grčku?

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić i funkcioner te stranke Milutin Mrkonjić otputovaće u četvrtak u Grčku, gde će se sastati sa šefom grčkih socijalista i predsednikom Socijalističke internacionale Jorgosom Papandreuom, saznaju Novosti u vrhu SPS.

Papandreu je nedavno izjavio da bi SPS, ako uđe u vladu koja bi Srbiju povela ka Evropi, mogla konačno da se nada prijemu u Socijalističku internacionalu, organizaciju koja okuplja bezmalo 160 stranaka levog centra iz celog sveta.

"Želim da ohrabrim Socijalističku partiju Srbije i gospodina Dačića da se okrenu budućnosti. Mogu da zamislim da gospodin Dačić i SPS odigraju konstruktivnu ulogu u budućnosti Srbije", rekao je Papandreu za Bi-Bi-Si.

Štampa daje oprečne informacije

Beogradski listovi različito, čak suprotno, pišu o toku pregovora o republičkoj vladi.

Tako Blic piše, pozivajući se na izvor u SPS-u, da je ta stranka sve bliža dogovoru sa Demokratskom strankom o formiranju Vlade Srbije, ali da je lider te stranke Ivica Dačić trenutno spremniji da dogovori koaliciju na nivou Beograda sa radikalima i narodnjačkom koalicijom.

List navodi da je na prošlonedeljnoj sednici Predsedništva SPS-a, 10 od 12 članova, među kojima su Milutin Mrkonjić i Dušan Bajatović, podržalo buduću saradnju sa DS-om. Za saradnju sa radikalima izjasnio se potpredsednik stranke Žarko Obradović.

A Politika navodi da je koalicioni sporazum socijalista sa radikalima i narodnjacima o formiranju republičke vlade u završnoj fazi i da se sada radi na delu koji se odnosi na kadrovska rešenja i podelu resora.

Pozivajući se na izvor blizak vrhu SPS-a, list prenosi da se koalicija SPS-PUPS-JS definitivno odlučila za formiranje nacionalno odgovorne vlade sa SRS-om i narodnjačkom koalicijom i da su "mali izgledi da se taj postizborni savez ne ostvari".

Večernje novosti navode da pregovarači već sklapaju "mozaik buduće vlade" i da je sastavljena "prva šema ministarskih mesta".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: