SPS "najpoželjniji" i na lokalu

Dok traju pregovori DSS-NS, SRS-a i SPS-a, u pojedinim mestima u Srbiji Demokratska stranka formira većine u skupštinama opština sa Socijalističkom partijom Srbije.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 19.05.2008.

16:59

Default images

Takva većina već je obezbeđena u Kragujevcu, Inđiji, a razgovara se i o Nišu i Leskovcu. Iako kažu da još nisu ni počeli formalne pregovore o novoj Vladi, demokrate ne gube vreme kada je reč o formiranju vlasti na lokalu.

Dok radikali vode reč u razgovorima o Beogradu, lista Borisa Tadića "Za evropsku Srbiju" već ima Kragujevac, Inđiju, a kraju privodi pregovore o Nišu i Leskovcu.

Kao i radikali, demokrate su partnera za taj posao pronašle u SPS-u. Jedan od lidera koalicije, Mlađan Dinkić, otkriva motive za to partnerstvo.

"Mi imamo većinu u Kragujevcu, skoro bez ikoga, ali ponudili smo to i socijalistima. Zašto? Ne trebaju nam što se tiče broja mandata, već da imamo konzistentnu vlast i u Republici i na lokalu", rekao je on.

On podseća da su juče održani razgovori DS-a i socijalista u Nišu.

"Ili ćemo imati isti princip, ili ga nećemo imati. Lokalne vlasti ne mogu da se razvijaju ukoliko republička vlast vodi pogrešnu nacionalnu politiku. Tako da je sve to povezano", smatra Dinkić.
Andreja Mladenoviæ (FoNet, arhiva)
Tu povezanost, međutim, na drugačiji način vidi DSS.

Portparol Koštuničine stranke Andreja Mladenović kaže da je koalicija narodnjaka "umereno zadovoljna sopstvenim uspehom na lokalu“.

Ipak, pitanje B92 o formiranju vlasti demokrata i SPS-a na lokalu shvatio je kao zlonamerno.

"Vidim da vi jedini postavljate ta pitanja. Ne znam ko pregovara na lokalnom nivou i s kim... Jednostavno, kad se tako pitanje postavi, zna se kakav se i odgovor očekuje", rekao je Mladenović.

"Ja, verujte, ne mogu da zabranim bilo kome u ime DSS da pregovara. Mi, čak, iniciramo da se pregovara javno i nije uopšte problem. Neka svako pregovara s kim misli da treba da pregovara", zaključio je on.

O formiranju vlasti DS sa socijalistima privodi kraju razgovore i u Leskovcu, izjavio je Fonetu lider lokalnih demokrata Slobodan Kocić.

"Mogu reći da su razgovori bili izuzetno konstruktivni, nismo išli u neku konkretizaciju, sem što smo se složili oko činjenice da je interes grada da lokalna vlast u Leskovcu bude u saglasju sa republičkom vlašću jer je to u najboljem interesu našega grada", rekao Kocić.

Vučić: Dogovor o Beogradu do kraja nedelje

Kandidat SRS za gradonačelnika Beograda Aleksandar Vučić izjavio je, posle današnjeg sastanka sa predstavnicima DSS-NS i SPS-PUPS-JS, da je "siguran da će krajem ove radne nedelje" biti potpisan koalicioni sporazum.

Razgovori se "bliže kraju", izjavio je Vučić, posle tripartitnih razgovora o formiranju vlasti u prestonici.

On je kazao da je "zaista zadovoljan načinom na koji razgovori teku".

Vučić je izrazio uverenje da će "Beograd i svi građani prestonice, bez obzira na političku pripadnost, biti zadovoljni radom nove gradske vlasti".

"Sutra ujutru se razgovori na gradskom nivou nastavljaju", rekao je Vučić.

Blagojević: Uvod u republičku koaliciju

Marko Blagojević iz CeSID-a za B92 kaže da je pravljenje vlasti po takozvanoj "vertikali“ uvod u pravljenje koalicije socijalista i liste "Za evropsku Srbiju" i na republičkom nivou.
Marko Blagojeviæ (FoNet, arhiva)
"Moguće je da bi najveći problem socijalista sa tom koalicijom bila upravo ono što zovemo 'baza', dakle ljudi koji čine osnovu piramide na kojoj se temelji SPS. Moguće je da se socijalisti, uvođenjem u vlast i u lokalnim sredinama, u organima vlasti i u opštinama širom Srbije, zapravo smanje nekakve tenzije unutar partije i na taj način utiču preventivno na konflikte koji bi mogli da nastanu onog trenutka kada bi se obznanilo da SPS planira da pravi ne samo na tom, već i na višim nivoima, na kraju sa republičkim, koaliciju sa listom 'Za evropsku Srbiju'", rekao je Blagojević.

Dok se o savezima i dalje spekuliše, jedan je već danas ozvaničen.

Pred drugi krug pokrajinskih izbora, radikali i DSS najavljuju potpisivanje dogovora o uzajamnoj podršci, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

"Smatramo, nakon ovog političkog saveza koji je ostvaren na republičkom nivou, da je došlo vreme da se sličan politički savez ostvari i na nivou AP Vojvodine i da u nedelju možemo da objavimo da je, konačno, i u Vojvodini došlo do promene", izjavio je funkcioner DSS-a Zoran Lončar.

Radikali i DSS, sa socijalistima, pregovaraju i o preuzimanju Beograda od demokrata koji su na vlasti poslednjih osam godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: