JS: Bez Evrope nema koalicije

Ukoliko bude poništen Sporazum sa EU, Jedinstvena Srbija neće ulaziti u koaliciju sa DSS-om i NS-om, izjavio je za B92 predsednik te stranke Dragan Marković.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.05.2008.

07:20

Default images

U DSS-u kažu da neće menjati svoj stav o poništavanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Reagujući na izjavu Slobodana Samardžića, koji je, gostujuću u Utisku nedelje na TV B92, rekao da će SSP biti poništen, Dragan Marković je izjavio da se pregovori moraju voditi u skladu sa interesima Srbije.

"Pa, to je stav gospodina Samardžića, a mi tek razgovaramo. Mi se nismo dogovorili da koaliciju napravimo, niti se ovog trenutka napravila skupštinska većina", ukazao je Marković.

Marković je naveo i da će, tokom pregovora, voditi računa o interesima Srbije, a Sporazum sa EU jeste u interesu zemlje, smatra on.

"Ukoliko se ne prihvati ono što je interes Srbije, interes građana Srbije, onda, u svakom slučaju, nema koalicije. Ja samo znam da je meni obećano da kao tačka dnevnog reda neće doći poništavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. To mi je rečeno na prvom sastanku sa DSS-om i NS-om", kazao je Marković.

Podsetimo, Marković je izjavio za dnevni list Pres da ima obećanje narodnjačke koalicije da SSP neće biti poništen, odnosno da taj sporazum neće biti stavljen na dnevni red budućeg saziva parlamenta.

DSS: Nepromenjen stav o poništavanju SSP-a

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je da ta partija ostaje pri stavu da će poništiti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom u novom sazivu parlamenta.

"Naši stavovi iz kampanje su potpuno jasni. Ali, mi ćemo o svim detaljima ili budućim zahtevima, kada to neko od koalicionih partnera bude izneo, razgovarati. Ostavljamo mogućnost da to bude tema", rekao je Mladenović na konferenciji za novinare.
Andreja Mladenoviæ (FoNet, arhiva)
On je naveo da SSP do sada nije bio predmet pregovora sa koalicijom oko Socijalističke partije Srbije i Srpskom radikalnom strankom.

Upitan postoji li mogućnost da se odloži stavljanje na dnevni red Sporazuma, Mladenović je rekao da će DSS o tome razgovarati sa koalicionim partnerima kada dođe vreme za to.

"Siguran sam da će to biti jedna od prvih tema nove vlade i novog parlamenta", kazao je Mladenović.

On je izjavio da će danas i sutra biti intenzivirani razgovori o formiranju parlamentarne većine koalicija DSS-NS, SPS-PUPS-JS i SRS-a.

Mladenović nije mogao da precizira gde i kada će biti nastavljeni razgovori i da li će oni biti vođeni na najvišem nivou.

Portparol DSS-a ponovio je da je do sada utvrđeno pet principa i da se očekuje konkretizacija koalicionog sporazuma koji će sadržati i kadrovska rešenja. Mladenović je izrazio očekivanje da će taj sporazum biti brzo usaglašen.

Samardžić: Gotova trećina posla

Gostujući u Utisku nedelje na TV B92, funkcioner DSS-a Slobodan Samardžić ocenio je da je u pregovorima DSS-SRS-SPS odrađena trećina posla. On je istakao da ti razgovori napreduju dobro, ali da ne može 100 odsto da tvrdi da će takva vlada i biti sastavljena.
Gotova tek treæina pregovora - Slobodan Samardžiæ (FoNet, arhiv)
Demokratska stranka je spremna na razgovore sa socijalistima, poručio je u istoj emisiji kandidat DS-a za gradonačelnika Beograda Dragan Đilas.

Završena je prva faza i uspešno su dogovoreni principi rada potencijalne vlade. Sledi druga, kada bi trebalo da se usaglasi koalicioni sporazum. Treća će biti dogovor o kadrovskim rešenjima, naveo je Samardžić.

"Razgovor o principima trajao je u dve do tri runde sastanka i ta stvar je bila gotova brzo i efikasno. Sada je ovo složenija priča. Ali, stvar ide ka stvaranju jedne vlade i ta će se vlada formirati, ali ja ne mogu da kažem sto posto. Ako su gotovi principi sto posto, gotovo je 33,3 odsto u prvoj fazi, znači - maksimalno", kazao je Samardžić. Socijalisti se slažu da pregovori idu u dobrom pravcu, ali dodaju da ništa nije gotovo jer je ostalo još dosta posla.

"Dobra volja postoji, ali znate kako - nadamo se da će tako biti, ali uvek postoji mogućnost da tako ne bude. Ne bih govorio o negativnim stvarima. Ja sam optimista i voleo bih da se posao završi uspešno, ali ako ne bude - sastaćemo se kao koalicija i doneti odluku", rekao je funkcioner SPS-a Žarko Obradović.

Ni Samardžić ni Obradović nisu hteli precizno da govore o uslovima jedne ili druge strane. Funkcioner DSS-a ističe da jedan od pregovorača i lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma nije uslovio postizanje dogovora ratifikacijom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

Samardžić dodaje da ne zna kako bi se nova vlada odnosila prema tom dokumentu, ali priznaje da je DSS za njegovo poništavanje.

Demokrate spremno čekaju socijaliste. Ističu da je za sada došlo do pregovora samo u nekim opštinama, ali da ne postoje razgovori između predsednika DS-a i predstavnika SPS-a.

"Spremni smo na te razgovore ako do njih dođe, i po onim principima koje su oni u svojoj kampanji iznosili kao glavne. To je socijalna pravda, borba za penzionere i nešto što je u Srbiji poslednjih godina bilo na marginama i nije bilo prioritet nijedne vlade u poslednjih šest ili sedam godina", rekao je Đilas.

On veruje da bi dogovor koalicije "Za evropsku Srbiju" i koalicije SPS-PUPS-Jedinstvena Srbija bio istorijski za Srbiju.

Funkcioner Socijalističke partije Srbije Branko Ružić izjavio je da danas neće biti pregovora sa narodnjačkom koalicijom i Srpskom radikalnom strankom na najvišem nivou o formiranju buduće vlade.

Demokratska stranka je, s druge strane, saopštila danas da će posle saopštavanja konačnih rezultata parlamentarnih izbora u Srbiji intenzivirati konsultacije i početi formalne razgovore o formiranju republičke vlade, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Nikolić: Dačić da se odluči

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić rekao je da bi lider Socijalističke partije Srbije lvica Dačić "trebalo odmah da se opredeli sa kim će u vladu, da bi Srbija što pre izašla iz ovog haosa".

Nikolić je Glasu javnosti kazao da "trenutno jesmo veoma blizu novoj vladi SRS-DSS-NS-SPS-PUPS-JS jer smo usaglasili osnovne principe na kojima bi ta vlada počivala".

"Već danas se nastavljaju zvanični razgovori, ali ni ova dva dana nije bilo prekida u komunikaciji, neprestano pregovaramo", kazao je Nikolić.

Na pitanje kako je Dačić rekao da će sa DS-om razgovarati samo u slučaju da pregovori sa radikalima i DSS-om propadnu, postoji li nešto oko čega oni ne bi mogli da se saglase, Nikolić je rekao da zaista ne zna zašto bi propali pregovori između političkih stranaka sa gotovo istovetnom ideologijom koju su zastupali na izborima.

Ilić: Sporazum skoro gotov

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić izjavio je za Novosti da će koalicija DSS-NS sigurno formirati vladu sa radikalima i koalicijom SPS-PUPS-JS i da će ta vlada biti formirana "odmah čim RIK saopšti konačne rezultate posle ponovljenih izbora u Srbiji ili najkasnije posle drugog kruga u Vojvodini".

Ilić je naveo da je "koalicioni sporazum skoro gotov" i da će Vojislav Koštunica biti premijer i ocenio da je "to pošteno jer Srbija nema boljeg".

Ilić je rekao i da je "najkorektniji odnos" da Tomislav Nikolić bude predsednik Skupštine, a Ivica Dačić potpredsednik Vlade i najavio da će on "ponovo biti ministar za kapitalne investicije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

128 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: