Tadić: Koštunica kažnjava Srbiju

Boris Tadić navodi da ima neformalne konsultacije sa SPS-PUPS-JS i predlaže im formiranje socijalno odgovorne vlade, koja bi obezbedila bolji život svim građanima.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 16.05.2008.

07:14

Default images

Tadić je ocenio da izborna volja građana mora da se poštuje i da je za listu "Za evropsku Srbiju" potpuno prihvatljiva vlada sa SPS-om, koja će nastaviti evropske integracije, braniti Kosovo u sastavu Srbije i raditi na principima privrednog jačanja i socijalne pravde. Istovremeno, u LDP-u navode da imaju razumevanja za vladu ZES-SPS.

Takođe, Jedinstvena Srbija kaže da su razgovori sa DSS-om i SRS-om tek početak i da još ne znače ništa, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.
A kako se navodi u saopštenju Pres službe predsednika Srbije, Tadić je rekao da su građani Srbije glasali u velikoj većini za jaku i stabilnu Srbiju sa jasnom evropskom perspektivom, a ne za izolacionističku vladu koju bi prividno vodio Vojislav Koštunica, a čiji bi stvarni šef bio Vojislav Šešelj.

"Građani na izborima nisu glasali za mučnu postizbornu matematiku kojom bi se prekrajala volja građana i dramatično menjao strateški kurs zemlje", navodi on.

"Demokratska stranka Srbije, u izbornoj kampanji, nije saopštila biračima da će voditi Šešeljevu politiku i od izbornog fijaska brane se manipulacijom i prekrajanjem izborne volje građana", naveo je Tadić.

On je ocenio i da, "zbog činjenice da mu je Srbija uskratila poverenje, Koštunica sada želi da kazni Srbiju".

"Zato ću svim demokratskim sredstvima braniti narodnu volju i strateško opredeljenje koje su građani Srbije svojim glasovima potvrdili dva puta u samo nekoliko meseci", rekao je Tadić.

LDP: Razumevanje za vladu ZES-SPS

Èedomir Jovanoviæ i Biljana Srbljanoviæ (FoNet, arhiv)
Lider LDP-a Čedomir Jovanović izjavio je da će ta stranka učiniti sve da pomogne DS-u da postigne dogovor sa SPS-om. U suprotnom, biće formirana paralelna vlada, kaže on.

Demokratska stranka saopštila je da su se građani na izborima odlučili za "budućnost i bolji život".

"Ako Srbija dobije antievropsku vladu, dužni smo da formiramo paralelnu evropsku, koja bi kroz predstavnike u parlamentu vršila konstantni pritisak na vlast i širila uticaj u društvu, koji će pre ili kasnije dovesti do novih izbora", kaže Jovanović. On dodaje da bi, u tom slučaju, na novim izborima "bila pružena podrška za jednu jasnu evropsku politiku, koja nam je neophodna".

Lider Liberalno-demokratske partije je rekao u emisiji Televizije Pink da je uveren da će i druge stranke imati razumevanja za tu politiku, što, prema njegovom mišljenju, ne znači i uvod u neke sukobe, nacionalne demonstracije, već se "moramo služiti onim metodama koje su prisutne u savremenim demokratijama".

Prema njegovim rečima, LDP ne može uticati na odluku socijalista, ali zbog situacije u kojoj se nalazi zemlja, kako je naveo Jovanović, ta stranka će učiniti sve kako bi omogućila DS-u postizanje dogovora sa SPS-om.

Taj dogovor socijaliste bi trebalo da uputi ka evropskoj politici i odvoji ih od antievropske, sa "kojom trenutno vode razgovore", rekao je on.

Pomoć LDP-a Demokratskoj stranci se, pre svega, ogleda u sprečavanju dolaska radikala na vlast i istovremeno osigurava odlazak Vojislava Koštunice jer je to, smatra Jovanović, ono što su građani i želeli na izborima.

On je naveo da parlamentarna većna svakako donosi odluke i besmisleno je organizovati izbore u Srbiji ukoliko nismo spremni da poštujemo volju građana.

"Ne mislimo da osporavamo pravo nekome da donese odluke u parlamentu kroz podršku koju dobije i formira svoju vladu. Ali, niko nama ne može oduzeti pravo da javno zastupamo interese građana koji su za nas glasali", rekao je Jovanović.

DS: Odluka o intenziviranju pregovora

Predsednistvo Demokratske stranke donelo je odluku da intenzivira pregovore o formiranju koalicije na republičkom i lokalnom nivou sa svim strankama sa kojima je moguće ostvariti program nastavka evropskih integracija, ekonomskih reformi, boljeg zivota građana i društvene solidarnosti. "Demokratska stranka i lista 'Za evropsku Srbiju' preuzeće odgovornost za formiranje socijalno odgovorne vlade, koja će štititi nacionalne interese, teritorijalni integritet i suverenitet zemlje i koja će uvesti Srbiju u Evropsku uniju", navodi se u saopštenju DS-a.

Predsednistvo DS-a održalo je danas sednicu na kojoj je razgovarano o formiranju koalicije na republickom i lokalnom nivou.

LSV: Zavisi od dogovora u Beogradu

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš ocenio je da je ulazak liste "Za evropsku Srbiju", čiji je LSV član, u koaliciju sa Socijalističkom partijom "za njega lično veoma sporan", ali je naveo da "ukoliko SPS prihvati načela evropskih integracija, ne treba ispuštati evropsku šansu zbog nekih principijelnih stavova".
Bojan Kostreš (FoNet, arhiva)
"Ali, ako SPS uđe sa radikalima u koaliciju na nivou Beograda, onda nemamo šta da pričamo jer će sigurno u takvu koaliciju ući i na nivou Republike", kazao je Kostreš.

Prema njegovim rečima, LSV će se u pregovorima zalagati za rešavanje pitanja zakonodavne, izvršne i sudske vlasti Vojvodine, definisanje izvornih prihoda i nadležnosti u novom Statutu Vojvodine, kao i ravnomerno raspoređivanje stranih investicija u predstojećem periodu.

"To je naš stav koji neće, verujem, nikoga posebno iznenaditi", kazao je Kostreš.

Halimi: Podržali bismo vladu DS-a

Riza Halimi, koji će verovatno biti poslanik u Skupštini Srbije, kaže da bi njegova stranka podržala formiranje vlade koju bi predvodila koalicija oko Demokratske stranke.

Jedini poslanik "Koalicije Albanaca Preševske doline" u dosadašnjem sazivu Skupštine Srbije, Riza Halimi, biće verovatno poslanik te koalicije i u narednom sazivu parlamenta, gde će albanske stranke imati jedan mandat.

Kako je Halimi rekao za agenciju Beta, na osnovu koalicionog sporazuma mandat osvojen na izborima biće raspoređen po redosledu na listi predatoj Republičkoj izbornoj komisiji.

"Prvo mesto (na listi) pripada Partiji za demokratsko delovanje (PDD), na listi je prvo moje ime, pa je tako logično i da ja budem poslanik, mada je moguće da, ako mandat bude trajao četiri godine, bude i nekih izmena", izjavio je Halimi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

198 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: