Novi Sad: GIK odbio prigovore

Gradska izborna komisija u Novom Sadu odbila je prigovore SPS-a zbog navodne neregularnosti izbornog procesa na pet biračkih mesta.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.05.2008.

08:09

Default images

SRS je prethodno povukao svoje ranije podnete prigovore, a njihovi politički protivnici, okupljeni ispred Skupštine grada, proglasili su pobedu u Novom Sadu. Pristalice koalicija Za evropski Novi Sad i Zajedno za Vojvodinu, okupili su se ispred Skupštine Novog Sada juče oko 18 časova, kada je počela sednica GIK-a.

Oni su optužili SRS i SPS za pokušaj poništavanja ishoda lokalnih izbora, na kojima su najviše glasova osvojile liste Za evropski Novi Sad i Zajedno za Vojvodinu.

Oni bi, kako se očekuje, uz jednog odbornika Mađarske koalicije, trebalo da čine novu skupštinsku većinu.

Prema tim tvrdnjama, iako su SPS i radikali podneli žalbe, članovi GIK-a iz tih stranaka, kao i iz DSS-a i drugih partija koje su činile prethodnu gradsku garnituru, nisu želeli da ih uvrste u dnevni red, već su čekali da istekne rok za žalbe, pa da se one automatski usvoje, a izbori na tim mestima ponove.

"Cilj SPS-a i SRS-a bio je da na ponovljenim izborima radikali 'nagovore' svoje birače da glasaju za SPS, kome nedostaje svega oko 650 glasova da pređe cenzus u Novom Sadu. Na taj način bi koalicija Za evropski Novi Sad izgubila dva odbornika, Zajedno za Vojvodinu jednog, radikali dva, ali bi socijalisti dobili pet odbornika", kaže Aleksandar Jovanović, nosilac liste Zajedno za Vojvodinu.

Iako je nešto ranije i Demokratska stranka optužila SRS i SPS da kroz GIK pokušavaju da prekroje izbornu volju građana, njihovi predstavnici se kasnije nisu pojavili na protestu ispred gradske skupštine.

"Pokušava se pravnim nasiljem izazvati haos u Novom Sadu, dešava se isto ono što se 1996. godine dešavalo na lokalnim izborima, kada je to Novi Sad zaobišlo, ali setite se šta se u Beogradu dešavalo", kaže Igor Pavličić, nosilac liste Za evropski Novi Sad.

Prema rezultatima koje je GIK saopštio pre dva dana, na lokalnim izborima u Novom Sadu koalicija Za evropsku Srbiju osvojila je 30 odborničkih mandata,SRS 26, lista Zajedno za Vojvodinu devet, Grupa građana Maja Gojković sedam, koalicija DSS-NS pet i Mađarska koalicija jedno odborničko mesto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: