UN: Mjanmaru preti novi ciklon

Ujedinjene nacije su upozorile na mogućnost da se u roku od 24 časa formira novi ciklon u blizini Mjanmara.

Izvor: Beta

Sreda, 14.05.2008.

11:04

Default images

Od tropske oluje do sada je skoro 100.000 ljudi poginulo ili nestalo. Portparolka programa UN za humanitarnu pomoć Amanda Pit nije, međutim, mogla da precizira da li će i kada nastati ciklon, već je samo rekla da je on verovatan. "To je užasno", rekla je zvaničnica UN.

Pitova je precizirala da informacije o mogućem ciklonu dolaze iz centra za upozoravanje od tajfuna koji je deo Svetskog meteorološkog centra Ujedinjenih nacija.

U izveštaju je navedeno da postoji "dobra" mogućnost za razvoj značajnog tropskog ciklona kroz 24 časa.

UN: 243 miliona dolara za poljoprivredu

Području delte reke Iravadi u Mjanmaru, najvećem proizvođaču pirinča u toj zemlji koju je opustošio ciklon, biće uskoro potrebno više od 200 miliona dolara pomoći za poljoprivredu kako bi se spečila velika nestašica hrane tokom ove i iduće godine, saopštila je Organizacije UN za hranu i poljoprivredu (FAO).

"Svaki dolar uložen sada u poljoprivredu uštedeće 10 dolara u pomoći u hrani iduće godine", istakao je portparol FAO Diderik de Flešauver.

Vlada Mjanmara je danas predočila FAO da će joj biti potrebno oko 243 miliona dolara za kupovinu semena pirinča, đubriva i za obnovu nasipa na pirinčanim poljima i sistema za irigaciju u delti Iravadija kako bi se obavila priprema za glavnu setvu u sezoni monsuna, koja je već počela.

Delta Iravadija učestvuje s procenjenih 60 odsto u ukupnoj godišnjoj proizvodnji pirinča u Mjanmaru, podsetila je agencija DPA.

Procenjuje se da je ciklon "Nargis", koji je početkom maja pogodio Mjanmar, usmrtio je oko 100.000 ljudi, dva miliona ostavio bez hrane, vode, krova nad glavom i lekova i uništio najveći deo infrastrukture u delti.

Nepogoda je stigla kada su seljaci već požnjeli manji zimski rod pirinča, ali mnogi od njih još nisu počeli setvu glavnog monsunskog roda. Sva količina pirinča koju su ostavili za sopstvenu potrošnju i setvu je uništena.

Vlada Mjanmara procenjuje da će joj biti potrebno i 20 miliona dolara pomoći za obnovu stočnog fonda u delti Iravadija, dok još nije procenjeno koliko će pomoći biti potrebno za obnovu sektora ribarstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: