Ko će s kim u Beogradu?

Prema nezvaničnim informacijama uveliko se pregovora oko formiranja gradske vlasti u Beogradu, pa čak i da su pali dogovori između radikala, DSS-a i socijalista.

Izvor: B92, FoNet

Utorak, 13.05.2008.

08:33

Default images

Međutim potvrde tih informacija nema, a Socijalistička partija Srbije demantuje da je uopšte sa bilo kim razgovarao o gradskoj vlasti. U Demokratskoj stranci Srbije priznaju da su prethodnih osam godina lepo sarađivali sa Demokratskom strankom u Beogradu, ali nastavak te saradnje vezuju za pregovore oko republičke vlade.

Portparol DSS-a Andreja Maldenović rekao je za državnu agenciju Tanjug da je na sastanku Koštunica – Nikolić, dogovreno da Aleksandar Vučić za sutra zakaže konsultacije oko formiranja gradske vlasti u Beogradu.

Međutim, radikali i DSS nemaju dovoljno odbornika za formiranje gradske vlasti i za većinu im je nephodan SPS.

Funkcioner SPS-a Branko Ružić za B92 kaže da socijalisti ni sa kim nisu razgovarali o gradskoj vlasti.

"Ono što je SRS u kampanji govorila o vlasti demokrata u Beogradu praktično koincidira sa onim što su govorili predsedtavnici naše koalicione liste koju predvodi SPS. Prosto borba dugogodišnja u Beogradu protiv takve demokratske vlasti jeste nešto što navodi na zaključak da bi prirodno bilo da se razgovara na temu nekog pregrupisavanja političkih snaga u Beogradu, ali to ni na koji način ne znači da su ti razgovori ozvaničeni niti da je došlo do nekog potpisivanja sporazuma. Dakle daleko je još taj momenat kada će se formirati koaliciona vlast u Beogradu“, kaže Ružić.

Najviše odbornika u skupštini grada Beograda imaće DS. Jedan od gradskih čelnika demorkata Bojan Stanojević nada se da će DSS sa kojom su prethodnih osam godina vladali u Beogradu odlučiti da tu saradnju nastavi jer bi te dve liste zajedno imale većinu.

"Saradnja je zaista bila dobra i mi nismo imali nekih većih problema u funkcionisanju koalicije, naravno bilo je nekih pojedinčanih nesuglasica što je potpuno normalno, ali smo uspeli nešto što na drugim nivoima vlasti nije bio slučaj a to je da smo naše probleme rešavali u kući. DS i koalicija 'Za evropsku Srbiju' je raspoložena za programsku saradnju ako postoji dogovor oko osnovnih stvari koje treba učiniti u Beogradu u narednom periodu. Ipak mislim da će ti pregovori zavisiti i od pregovora na ostalim nivoima što je potpuno logično, jer mi i u gradskom parlamentu imamo situaciju preslikanu iz republičke skupštine“, kaže Stanojević.

Da je saradnja bila dobra priznaju i u DSS. Nebojaš Bakarec za B92 kaže da će nastavak te saradnje zavisiti od pregovora koji se budu vodili na republičkom nivou.

"DSS ima dobru saradnju, to je moglo da se primeti to može da se primeti i sada, sa svima sa kojima je u vlasti. Znači mi smo lepo sarađivali i sa G17, SPO-om, NS-om, i SPS-om , dakle DSS sarađuje korektno i može da sarađuje sa svima osim sa LDP-om i LSV-om jer su to ekstremističke stranke. Sa kim ćemo sarađivati u budućnosti to će pokazati pregovori. Pregovori o Beogradu su toliko važni da je potpuno logično da se ti pregovri vežu i za pregovore o glavnoj parlamentarnoj vlasti, odnosno za izbor vlade", rekao je Bakarec.

Funkcioenri DS-a i DSS-a na gradskom nivou Bojan Stanojević i Nebojša Bakarec govore zbog čega je vlast u Beogradu toliko zančajna

"Beograd je mesto gde možete da pokažete svoju politiku jer se bavite dnevnim problemima građana i jako brzo je vidljivo to što uradite, bavite se komunalnim problemima, socijalnim. Beograd je važan razvojni centar i u smislu domaćih i stranih investicija, tu živi gotovo četvrtina biračkog tela Srbije, to može da utiče i na rezultate ostalih izbora, ne samo lokalnih. Svuda u svetu glavni gradovi imaju poseban značaj i sve politčke stranke uvek posvećuju posebnu pažnju glavnim gradovima", smatra Stanojević.

"Svi se slažu da kada su objavljivali informacije o kandidatima za gradonačelnika da je to praktično 3-4. funkcija u zemlji. Imamo predsednika republike, vlade, skupštine i sledeća po važnosti je gradonačelnik Beograda. Grad Beograd ima ogroman budžet i zaslužuje da ima odgovornu vlast i gradonačelnika. Gradonačelnik ima ogromna ovlašćenja bez obzira što se sada bira u gradskoj skupštini, i to je jako važno za građane pa i za stranke", objašnjava Bakarec.

I dok se u kalkulacijama oko republičke vlade bude lomila i vlast u Beogradu, od ostalih gradova - čista situacija je u Novom Sadu gde će vlast forimrati DS i Liga sa demorkatskim gradonačelnikom na čelu Novog Sada.

Problema neće biti ni u Kragujevcu gde će Veroljub Stevanović ostati na funkciji gradonačelnika, dok u Nišu DS i radikali imaju isti broj odbornika i za većinu će im biti potreban pomoć još par stranaka.

Dinkić: Popović evropsko lice DSS-a

Lider G17 Plus Mlađan Dinkić izrazio je danas očekivanje da će lista "Za evropski Beograd - Boris Tadić" formirati gradsku vlast u Beogradu i najavio da je toj listi prirodan partner koalicija Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije, koju je na izborima predvodio Aleksandar Popović.

Dinkić je na konferenciji za novinare rekao da je uveren da birači DŠ na izborima u Beogradu "nisu glasali za antievropsku Srbiju, već za evropski Beograd".

"Mislim da je Popović čovek koji je evropski orijentisan. Ako dobiju zabranu da prave koaliciju koja je prirodna, to je drugo pitanje", izjavio je Dinkić.

On je ocenio da Popović "predstavlja evropsko lice Srbije i DSS-a".

"Građani Beograda su glasali za kontinuitet vlasti u Beogradu, ali su tražili brži i efikasniji rad", rekao je Dinkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: