Zahuktavanje pregovora o vladi

Boris Tadić saopštio da je koalicija ZES počela pregovore o novoj vladi. S druge strane, DSS, radikali i socijalisti sutra zakazali trojne razgovore o formiranju vlade.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 13.05.2008.

08:27

Default images

Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je da počinje neformalne pregovore sa pojedinim partijama koje se zalažu za stabilnu, ekonomski prosperitetnu vladu koja će voditi zemlju u EU i čuvati Kosovo u okviru Srbije. Lider radikala Tomislav Nikolić najavio je da će se sutra sastati sa predstavnicima DSS-a i SPS-a.

"Nova vlada će raditi efikasno na dobrobit apsolutno svih građana Srbije, na ostvarenju principa socijalne pravde i štitiće prava radnika i stvarati uslove za otvaranje novih radnih mesta", izjavio je Tadić agenciji Beta.

Tadić je ocenio da vlada, čija bi okosnica bile SRS i DSS, ne bi vodila Srbiju pravim putem i da ne bi donela stabilnost Srbiji.

Lider DS-a je naveo da će učiniti sve da Srbija dobije vladu za koju su građani glasali na predsedničkim i na parlamentarnim izborima i time potvrdili da treba da bude proevropska.

"Prioriteti te vlade biće da Srbiju uvede u Evropsku uniju, da se svim diplomatskim i političkim sredstvima bori za očuvanje Kosova i Metohije u okviru Srbije i da radi na stvaranju društva blagostanja i socijalne pravde", navodi se u saopštenju.

"To su ciljevi za koje su građani Srbije glasali na upravo završenim parlamentarnim izborima i Demokratska stranka će, zajedno sa svojim političkim partnerima, preuzeti na sebe odgovornost da formira vladu koja će Srbiju učiniti zemljom ekonomskih potencijala, sa konkurentnim tržištem i jednakim šansama za sve naše građane", piše u saopštenju.

Predsednik G17 plus Mlađan Dinkić izjavio je danas da je uveren da će Srbija za mesec dana dobiti proevropsku i stabilnu vladu, koja će je za četiri godine uvesti u Evropsku uniju.

Dinkić je na konferenciji za novinare istakao da će prvi zadatak te vlade biti ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU, za koji će, kako je rekao, "glasati 141, a možda i 150 poslanika".

Nikolić: Dogovor sa DSS-om, sutra sa SPS-om

Tomislav Nikoliæ (FoNet)
Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić izjavio je danas da je sa liderom Demokratske stranke Srbije Vojislavom Koštunicom dogovorio četiri principa rada koalicione vlade i da taj sporazum ponude i Socijalističkoj partiji Srbije. "Sutra će u Vladi Srbije biti održan trojni sastanak na kome treba da se vidi da li su ta četiri principa prihvatljiva i za SPS. Ukoliko jeste, imaćemo vladu SRS-DSS-SPS, a ako nije, radikali će biti u opoziciji", rekao je Nikolić agenciji Beta.

On je naveo da su principi koje je dogovorio sa Koštunicom sigurno prihvatljivi za SPS, "jer su predstavljali srž" i njihove kampanje.

Prema njegovim rečima, dogovor podrazumeva i formiranje koalicije u Beogradu i u svim drugim lokalnim parlamentima u Srbiji.

Lider radikala nije želeo da navede koja su četiri principa dogovorena dok se o njima ne izjasni SPS, ali je rekao da budućoj nacionalnoj vladi nije strana saradnja sa Evropskom unijom, pod uslovom da u SSP-u stoji da je Kosovo sastavni deo Srbije.

"Novu vladu će formirati oni koji budu imali 126 poslanika u parlamentu, i nju mogu da je formiraju radikali, DSS i socijalisti, ili će SPS ići u koaliciju sa onima koji su im uništili stranku", kazao je Nikolić.

Socijalisti sutra razgovaraju sa DSS-om

Predstavnici koalicija SPS-PUPS-JS sutra će razgovarati sa predsednikom DSS-a Vojislavom Koštunicom o načinu i političkim ciljevima za formiranje parlamentarne većine, najavio je lider socijalista Ivica Dačić.

"Naša koalicija neće voditi nikakve razgovore o stvaranju parlamentarne većine koji nisu javni. Jednostavno želimo da se sve odvija pred očima građana Srbije, zato što smatramo da ovde ne treba da bude reč o političkoj trgovini, već o principijelnim stavovima i politici koju treba da vodi buduća Vlada Srbije", rekao je Dačić.

"Politički prioritet koalicije okupljene oko socijalista, zasnovan je pre svega na onome što je Srbija na ovim izborima i jasno izrazila - veliki zahtev za socijalnom reformom. Socijalisti se uopšte neće baviti pitanjima političke trgovine, već ih interesuje samo politika nove parlamentarne većine i Vlade Srbije", kazao je Dačić,

"U svakom slučaju, naši ključni stavovi se odnose na zaštitu nacionalnih i državnih interesa, očuvanje Kosova i Metohije u okviru Srbije, očuvanje Republike Srpske i Dejtonskog sporazuma, nastavak evropskih integracija, naravno, uz očuvanje državnog jedinstva i suvereniteta Srbije", naveo je lider socijalista.

On je rekao da jedan od ključnih političkih ciljeva treba da budu i socijalne reforme i izgradnja sistema socijalne pravde i jednakih šansi za sve ljude u Srbiji.

Dačić je kazao da se mora promeniti Zakon o radu i penzijskom osuguranju, poboljšati prava radnika i položaj penzionera.

Prema njegovim rečima, takođe, treba promeniti i Zakon o privatizaciji u delu učešća radnika u podeli deonica, kao i Zakon o zapošljavanja u smislu "sagledavanja lica" koja su ostala bez posla a još ne mogu da odu u penziju, kao i obezbeđivanje sistema besplatnog školstva, zdravstva i sistema boračko-invalidske zaštite.

"Koalicija SPS-PUPS-JS postigla je odličan rezultat na parlamentarnim izborima i smatramo da na osnovu toga svaka parlamentarna većina mora da uvaži te ključne principe da ćemo učiniti sve za Srbiju, ali da Srbija treba da bude socijalno pravedna za sve", rekao je Dačić.

Đelić: I DS i SPS su levičarske stranke

Funkcioner DS-a Božidar Đelić nagovestio je mogućnost koalicije Demokratske stranke sa Socijalističkom partijom Srbije i odbacio mogućnost koalicije sa Demokratskom strankom Srbije, u intervjuu koji je u popodnevnom izdanju objavio francuski list "Mond".

"Matematički zakoni su neizbežni", rekao je Đelić na pitanje o mogućoj koaliciji sa "naslednicima Slobodana Miloševića".

"Potrebno je da imamo osećaj odgovornosti i da formiramo, u nedeljama koje dolaze, koherentnu većinu", rekao je potpredsednik vlade Srbije, odbacujući mogućnost koalicije sa DSS-om.

Koštunica je "prešao Rubikon time što je postao radikalniji od radikala", rekao je Đelić "Mondu".

On je ocenio da SPS "još mora da se menja", ali da "u osnovi imamo istu ideologiju".

"Problem odgovornih SPS-a je što oko 80 odsto njihovog glasačkog tela čine penzioneri koji su vezani za predstavu o Miloševiću. Ali mi u osnovi imamo istu ideologiju - levičarsku", rekao je Đelić.

Đelić je priznao da su čelnici koalicije "Za evropsku Srbiju" bili iznenađeni razmerama "pobede, jer su neke političke snage tokom kampanje instrumentalizovale tu međunarodnu nepravdu", odnosno proglašenje nezavisnosti Kosova.

Svilanović: Odlučujuća uloga SPS-a

Bivši šef diplomatije Goran Svilanović rekao je, gostujući u Kažiprstu Radija B92, da će socijalisti imati odlučujuću ulogu u sastavljanju vlade.

On je takođe kazao da je jednu od odlučujućih uloga u izbornom rezultatu imala podrška koja je dolazila iz Brisela, ali i iz Moskve. Svilanović za B92 kaže da je na ovim izborima došlo do bitnih promena koje će uticati na sastavljanje vlade.

"Došlo je do promene toga ko je, Englezi to zovu kingmejker, ko ima zlatnu deonicu, kako mi kažemo, ko odlučuje o vladi, pa odlučuju samo socijalisti, dakle Ivica Dačić je, zajedno sa svojim koalicionim partnerima u poziciji da odluči, bez njega nema vlade, bez njegove podrške ili bez učešća, nema vlade ni na jednoj ni na drugoj strani", objašnjava Svilanović.

On je dodao da je na rezultat izbora u velikoj meri uticala podrška Evropska unije, a da podrška Moskve nije bila jasno definisana i samim tim je išla na ruku svim učesnicima.

"Ja, inače, mislim da je ovaj rezultat izbora, kad je u pitanju rezultat liste koju vodi predsednik Tadić i Demokratska stranka, u velikoj meri rezultat potpuno jasne fokusirane podrške Evropske unije. Takođe, mogu da kažem da su poruke koje su dolazile iz Moskve bile toliko različite, u toku dana dve ili tri različite poruke su dolazile, od kojih je svaka odgovarala nekom od aktera", smatra Svilanović.

On je takođe rekao da će Evropska unija prihvatiti socijaliste, i to onog trenutka kada oni budu prihvaćeni u Srbiji kao deo vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

223 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: