Svetski mediji o izborima

Svetski mediji ocenjuju da su se građani Srbije na izborima opredelili za evropski kurs, ali i da predstoji dug put do formiranja nove vlade Srbije.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 12.05.2008.

12:58

Default images

Britanski listovi danas pišu da je na izborima u Srbiji pobedila proevropska koalicija Borisa Tadića, ali da će sudbinu buduće vlade odrediti stav DSS-a Vojislava Koštunice ili SPS-a, čiji je lider nekada bio Slobodan Milošević.

S iznenađujućim vođstvom proevropskih partija na jučerašnjim izborima, na kojima se predviđala pobeda "antievropskih nacionalista", Srbija je, izgleda, odbacila udaljavanje od Evrope, ocenio je Gardijan.

Međutim, kako dodaje britanski dnevnik, sudbinu zemlje mogao bi da odredi politički dogovor posle izbora, s ozbirom na to da nijedna stranka nema potpunu većinu, pa su dve partije, DSS i SPS, u poziciji da odluče ko će formirati vladu.

Koštunica se, ocenjuje Gardijan, približio radikalskim pozicijama o Kosovu i nije mnogo verovatno da će obnoviti savez sa Tadićevim demokratama, dok socijalisti, kako list dodaje, drže svoje opcije otvorenim.

Fajnenšel tajms piše da je proevropska koalicija predvođena predsednikom Srbije Borisom Tadićem osvojila više glasova od "tvrdokornih nacionalista" na izborima na kojima su birači tražili integraciju u Evropsku uniju, uprkos gubitku Kosova.

Ipak, formiranje vlade zahtevaće delikatno balansiranje sa manjim strankama, a to podrazumeva tako teško pogađanje da Tadić još ne želi da kaže koga bi odabrao za premijera, ukazao je list.

Bilo kakva proevropski orijentisana koalicija bi, čak i ako se izuzme Koštuničina stranka, morala da okupi saveznike kojima bi bilo teško da "svare jedan drugog", smatra Fajnenšel tajms navodeći reči analitičara iz Beograda da je "gospodari situacije" trenutno SPS, stranka pokojnog Slobodana Miloševića.

Indipendent piše da se "Milošević sigurno smeška u grobu jer su njegovi politički naslednici blizu povratka na vlast".

List ocenjuje da je današnja Srbija ekonomski i vojno slaba, tako da eventualni dolazak radikala na vlast ne bi automatski značio povratak u košmarne devedesete, ali dodaje da bi oni, ipak, mogli da stvore glavobolje ne samo za susedne zemlje, već i za EU i NATO.

Indipendent tvrdi da bi se radikalska vlada u Beogradu "svojski trudila da stvori što više haosa na Kosovu" i usredsredila na Republiku Srpsku i Bosnu, "kao tradicionalne mete srpskih nacionalističkih težnji".

Radikali bi, smatra list, ojačali postojeće savezništvo između Srbije i Rusije, možda čak ponudili Kremlju da otvori vojne baze na teritoriji Srbije, pa bi takav razvoj događaja praktično uništio zajedničku strategiju EU i NATO prema Balkanu.

Austrija: Pobeda proevropskih demokrata

Austrijske parlamentarne stranke su sa zadovoljstvom primile vest o pobedi liste "Za evropsku Srbiju" predsednika Borisa Tadića na prevremenim parlamentarnim izborima u Srbiji, ocenjujući da se Srbija odlučila za Evropu.

Parlamentarni izbori u Srbiji bili su jedna vrsta referenduma o budućnosti zemlje, ocenjuje danas bečki dnevnik Kurir, konstatujući da je proevropska Demokratska stranka izborila jasnu pobedu.

Austrijska novinska agencija APA ističe da je proevropska DS ostvarila "senzacionalnu pobedu", porazivši Srpsku radikalnu stranku iako su sve prognoze najavljivale pobedu radikala.

SRS je pretrpela osetljiv poraz, pošto je ta stranka očekivala da će preuzeti vlast. I pored jasne pobede DS treba računati sa teškim pregovorima za formiranje nove vlade, ocenjuje agencija.

APA naglašava da je matematički moguća vlada nacionalističkog tabora SRS i Demokratske stranke Srbije uz podršku Socijalističke partije Srbije.

"Senzacionalna izborna pobeda Tadića i Demokratske stranke je jasan znak - Srbija i srpsko stanovništvo se odlučilo za otvorenu, evropsku Srbiju, koja želi da odlučno korača putem ka Evropi", ocenio je predsednik spoljnopolitičkog odbora austrijskog parlamenta i međunarodni sekretar vladajuće Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) Andreas Šider.

On je, u saopštenju, naglasio da je, suprotno prognozama, Tadić uspeo da pobedi nacionalističke snage i da je sada Evropska unija treba da reaguje delima na ovaj jak signal.

"EU treba brzo da započne pregovore o prijemu u članstvo Srbije", istakao je Šider. I stranka Zelenih pozdravlja pobedu proevropskih snaga na parlamentarnim izborima u Srbiji.

"Ohrabrujuće je što se više glasača odlučilo za proevropski kurs, nego što se naslućivalo zbog pritiska nacionalista", istakla je portparolka za spoljnopolitička pitanja Zelenih Ulrike Lunaček.

"Važno je da EU i dalje jasno stavi do znanja da je Srbija važan deo Evrope i da brzo napreduje sa liberalizacijom viznog režima", dodala je ona.

Nemačka štampa: Dug put do nove Vlade Srbije

Nemački mediji danas u prvi plan ističu da je lista srpskog predsednika Borisa Tadića na jučerašnjim izborima postigla ''senzacionalnu pobedu'', ali da je i dalje, bez obzira na uspeh veći od svih prognoza, put do formiranja nove srpske vlade dug.

''Na izborima, koji su označeni kao sudbinski, građani su se pobrinuli za senzaciju. Nijedan ekspert ni anketa nisu ni približno predvideli da će birači tako jasno kazniti 'antievropljane' i tako odlučno biti za približavanje Evropi'', piše konzervativni dnevnik Frankfurter algemajne cajtung (FAZ) u elektronskom izdanju.

Prema oceni FAZ-a, predsednik Srbije i lider DS Tadić sada se nalazi na vrhuncu političke moći.

''Tadić je na vrhu svoje političke moći. On je u prošlim godinama izbacio sve unutrašnjopolitičke protivnike iz DS i oblikovao stranku prema sebi'', piše FAZ, ocenjujući da će, bez obzira na izborni uspeh Tadićevih demokrata, formiranje vlade biti teško.

FAZ naglašava da su gubitnici jučerašnjih izbora radikali Tomislava Nikolića ''koji žele okretanje od EU i oslanajanje na Rusiju''.

Politički nedeljnik Špigel u onlajn izdanju piše o Tadićevoj pobedi, ukazujući da, međutim, većina za formiranje vlade nije sigurna i da je Nikolić pozvao na nacionalističku koaliciju.

Špigel prenosi i Tadićevu izjavu da vlada, koju će oni formirati, neće priznati Kosovo.

Dnevnik Velt u onlajn izdanju naglašava da još uvek nije jasno da li će izborni uspeh Tadićevih demorkata biti dovoljan za formiranje prozapadne vlade.

List ističe da se lider Demokrastke stranke Srbije Vojislav Koštunica pre izbora nije izjasnio o koalicionim partnerima, ali da se ''na osnovu jakih nacionalističkih tonova u izbornoj borbi i izjava njegovih bliskih saradnika, može naslutiti da on naginje prema radikalima''.

O pobedi Tadićevih demokrata piše danas i bulevarski Bild. Pošto danas, zbog praznika, u Nemačkoj ne izlaze štampani mediji, opširniji komentari, analize i prognoze vezane za budućnost Srbije posle ovih izbora, očekuju se tek sutra.

Moskovska štampa o izborima u Srbiji

Bez obzira na rezultate jučerašnjih parlamentarnih izbora u Srbiji, Moskva će biti na dobitku jer nijedna od uticajnih političkih snaga na srpskoj sceni ne dovodi u sumnju razvoj normalnih odnosa sa Rusijom, piše danas moskovski Komersant.

Dnevnik, takođe, navodi da se 75 odsto građana Srbije zalaže za ulazak u EU, tako da "ko god da je na vlasti, to mora imati u vidu".

Bez obzira na to, Moskva je dozvolila da bude uvučena u lažnu dilemu - da li će Beograd krenuti ka EU ili ka Rusiji, piše Komersant, navodeći da je Rusija "uoči izbora odlučila da učini (uslugu) umerenom nacionalisti Vojislavu Koštunici".

"Računica Moskve izgleda da je napravljena na podatku da nijedna od ozbiljnih partija ne može da sama formira vladu i da će u toj situaciji Koštunica imati 'zlatnu akciju' kao i prethodnih godina, te da s njim unapred treba jačati odnose", ocenjuje list, dodajući da je u toj računici Moskva napravila grešku.

Moskva može realno da bira između dveju snaga - demokrata Borisa Tadića i radikala Tomislava Nikolića. S gledišta dugoročnih interesa na Balkanu, nema posebne potrebe da se bori za naklonost Nikolića, pošto joj ionako obećava vojnu bazu", navodi Komersant.

List dodaje da je izgradnja odnosa sa Tadićem "krajnje poželjna", ne zbog toga što će još pet godina biti predsednik, već zato što predstavlja snage koje se zalažu za dobre odnose i sa Rusijom i sa Zapadom.

Nezavisima gazeta piše da će nakon izbora biti ponovo formirana koaliciona vlada, ali da "teško da će biti prevaziđena politička kriza".

Srbija se zaista ponovo našla pred izborom Zapad ili Istok, ali, po svemu sudeći, nikakav izbor neće biti učinjen ni ovog puta. Koaliciona vlada je neizbežna, ali i ona najverovatnije neće biti formirana pre jeseni, dodaje list.

"Pobeda Istoka", ocenjuje Nezavisima, moguća je samo u slučaju direktnog saveza Koštunice i radikala, ali takva varijanta je malo verovatna. Isto tako je malo verovatna "pobeda Zapada" - u slučaju uspeha Liberalno-demokratske partije i Tadićevih demokrata, dodaje list.

Rosijska gazeta piše da od rezultata glasanja zavisi da li će se Srbija i dalje približavati EU, "pomirivši se sa gubitkom Kosova", "ili će braniti svoje pravo na iskonske srpske teritorije".

Vreme novosti citira eksperta Aleksandra Karaseva, koji je ocenio da je tokom predizborne kampanje ulazak Srbije u EU bio "maksimalno izdramatizovan".

Doprinos u rasplamsavanje strasti dali su kako briselski činovnici, tako i sami srpski političari. EU nastavlja da postavlja različite uslove Srbiji, što ne samo da podriva pozicije proevropskih snaga, već i nalaženje kompromisnog rešenja za Kosovo, naveo je Karasev.

Francuska: Složeni pregovori oko vlade

Pregovori oko formiranja nove vlade Srbije biće složeni, ocenili su danas komentatori francuskih medija, koji ističu "neočekivanu ubedljivu pobedu proevropskih snaga" na jučerašnjim parlamentarnim izborima.

Mond ocenjuje da je "proevropski tabor predsednika Tadića izgleda u prilici da diktira uslove za formiranje vlade", zbog čega će morati da napravi određene ustupke, od kojih bi "najspektakularniji bio savez sa naslednicima Socijalističke partije Srbije Slobodana Miloševića, koje su demokrate oterale sa vlasti 2000. godine".

Za ovaj list takav scenario značio bi poraz strategije Vojislava Koštunice.

Dopisnik Monda iz Beograda konstatuje da je sinoć u Beogradu slavilo samo nekoliko hiljada pristalica Demokratske stranke, dok je većina građana bila iznenađena, baš kao i političari i analitičari koji su predviđali tesne rezultate.

Radio stanica Frans enfo takođe govori o "teškim pregovorima za formiranje vlade", dok televizija Evro njuz ocenjuje da "bez odlučujuće većine, za Borisa Tadića sve mogućnosti ostaju otvorene".

Ova evropska televizijska stanica navodi i da se glasalo na Kosovu i da je većina Srba sa Kosova glasala za "nacionaliste", dok je vlada Albanaca sa Kosova dočekala sa odobravanjem uspeh tabora predsednika Tadića.

Liberasion takođe ocenjuje da bi formiranje nove vlade moglo da donese iznenađenja. Socijalistička partija Srbije mogla bi da napravi savez sa demokratima kako bi zaboravila nasleđe Slobodana Miloševića i postala klasična socijaldemokratska partija, piše dopisnik ovog lista Elen Despić-Popović.

Ona konstatuje da rezultat demokrata u velikoj meri prevazilazi očekivanja i da su prvi put pozivi prozapadnih snaga naišli na odjek u Briselu, koji je učinio nekoliko gestova, poput potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i uvođenje besplatnih viza za neke kategorije stanovništva.

Francuska TV Frans 24 iznosi nekoliko scenarija ističući da Demokratska stranka može da formira većinu u pralamentu samo kroz savez sa manjinskim strankama, LDP-om i SPS-om.

Pošto su SPS unapred rekli da ne bi formirali savez sa LDP, jedna od mogućnosti je da LDP podrži manjinsku vladu u zamenu za određene ustupke.

"Takva vlada bi, međutim, bila na ispitu oko ključnih pitanja kao što su Kosovo i budućnost Srbije u EU", navela je francuska TV.

Drugi scenario je, kako javlja TV Frans 24, formiranje "nacionalističkog" bloka SRS, SPS i DSS koji bi imao veliku većinu u parlamentu, čime bi, kako se ocenjuje, "verovatno bio zamrznut put Srbije u Evropu".

"Ovakva koalicija bi ipak pokušala da uveri investitore da je zemlja otvorena za biznis jer su strana ulaganja ključna za ekonomski rast koji im je preko potreban ukoliko žele da ispune svoja populistička obećanja".

Među ostalim scenarijima, navodi televizija, jeste podrška SPS nacionalističkoj koaliciji ili koalicija nacionalističkih sa prozapadnim strankama, pri čemu bi Demokrate morale da učine velike ustupke kada je reč o njihovom prozapadnom programu kako bi pridobili Koštunicu.

"Ovakva vlada verovatno bi bila razjedinjena i kratkoročna, a morala bi da ima podršku bilo LDP-a, bilo SPS-a", navedeno je u analizi francuske televizije.Ukoliko koalicija ne bude formirana do sredine septembra, zemlja će morati da ponovi izbore, zaključuje TV Frans 24.

"Srbi izabrali evropsku budućnost"

Srbi su se na jučerašnjim vanrednim parlamentarnim izborima neočekivano jasno odlučili za evropsku budućnost, komentarišu danas češki, slovački i poljski mediji.

Srednjoevropski komentatori, međutim, upozoravaju da iako su birači odlučili da žele evropski put, proevropski blok nema dovoljno mandata da sam sastavi vladu i Srbiju tako čekaju nedelje mučnih pregovora o tome ko će sastaviti kabinet.

"Srbi su iznenađujuće jasno odlučili da će najjača snaga biti proevropska koalicija koju vodi predsednik Boris Tadić", pišu danas Hospodaržske novini i posebno ističu "atmosferu mira i normalnosti" u kojoj su, navodno "začudo", protekli izbori.

Prema oceni tog češkog dnevnika, Srbiju čeka najverovatnije ili nestabilna proevropska vlada ako bi se Tadićeva koalicija dogovorila sa nekom od manjih stranaka, ili za tri meseca novi vanredni izbori ako srpski radikali budu insistirali da vladu sastave oni.

Češki radio u jutrošnjem izveštaju iz Beograda tok i ishod izbora ocenio je kao još jednu potvrdu da je "Srbija normalna demokratska zemlja".

Slovačke Hospodarske novini jučerašnje vanredne izbore u Srbiji vide kao odgovor birača na pitanje "da li želite sa Rusijom na vjeki vjekov ili budućnost u Evropskoj uniji".

"U odlučivanju Srba glavnu ulogu nije odigralo ni Kosovo ni Evropska unija, već mnogo prozaičnija stvar - pare. Čak 67 odsto Srba navelo je da su za njih najvažnija ekonomska pitanja. Osam godina posle pada Miloševića privreda zemlje ne kreće se kako su Srbi očekivali", piše slovački SME.

Taj dnevnik ocenjuje da će konačnu odluku o tome ko će sastaviti vladu, uprkos pobedi proevropskog bloka, dati dosadašnji premijer Vojislav Koštunica, koji u ovim ključnim izborima stoji uz radikale.

Slovački mediji prenose danas procene neimenovanih evropskih diplomata da je za evropsku budućnost Srbije manja opasnost lider radikala Tomislav Nikolić jer je pragmatičan, dok je, po njihovim rečima, Vojislav Koštunica "antizapadni romantični nacionalista iz XIX veka."

Poljski dnevnik Gazeta viborča piše danas da je šampanjac na ulicama Beograda protekle noći opravdan jer su Srbi odabrali Evropu, ali primećuje da će proevropskom bloku sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem na čelu biti vrlo teško da sastavi vladu.

"Skeptici već računaju sa vanrednim parlementarnim izborima", upozorio je taj poljski list i kao jedinu varijantu da proevropske snage formiraju vladu naveo to da ubede Miloševićeve socijaliste da im se pridruže.

"Srbija je izabrala Evropu", piše i poljski list Đenjik, ali dodaje da odgovor na pitanje "da li će Srbija zaista krenuti evropskim putem zavisi više od pregovaračke veštine partijskih lidera".

Si-En-En: Iznenađujući uspeh prozapadnih partija

Građani Srbije su pozdravili iznenađujući uspeh prozapadne partije predsednika Borisa Tadića kao ključni korak na putu zemlje ka članstvu u Evropskoj uniji, prenosi danas američka televizija Si-En-En.

Si-En-En ocenuje da izborni rezultati predstavljaju "veliki neuspeh za savez nacionalista iz Srpske radikalne stranke i Demokratske partije Srbije bivšeg premijera Vojislava Koštunice koji se nadao da će osvojiti vlast na talasu ogorčenja Zapadom zbog proglašenja nezavisnosti Kosova".

Si-En-En navodi da je Tadić sinoć nakon objavljivanja preliminarnih rezultata, prema kojima je njegova koalicija "Za evropsku Srbiju" osvojila oko 39 odsto glasova, proglasio pobedu i založio se za što brže obrazovanje vlade.

U komentaru izbora, Si-En-En navodi da je tehnički moguće da nacionalisti obrazuju parlamentarnu većinu potrebnu za formiranje vlade ako radikali postignu sporazum s Koštuničinom partijom i Socijalističkom partijom Srbije, koja je ostvarila "najveći izborni rast" od vremena Slobodana Miloševića.

Takođe se navode reči zamenika predsednika SRS-a Tomislava Nikolića koji je rekao da se pokazalo da ta stranka na ideološkom nivou može da obrazuje koaliciju sa DSS-om, poručujući: "Ili ćemo imati vladu SRS-DSS-SPS ili ćemo ići na nove izbore".

Na svojoj internet stranici Si-En-En prenosi i da analitičari, međutim, ocenjuju da su glasači dali Tadićevoj partiji mandat da obrazuje novu vladu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: