DSS i SRS razgovaraju o koaliciji

Lider koalicije DSS-NS Vojislav Koštunica i lider radikala Tomislav Nikolić razgovarali su o formiranju buduće vlade.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 12.05.2008.

12:42

Default images

Koalicija okupljena oko Demokratske stranke smatra ove razgovore potezom očajnika koji su izgubili na izborima. Sinoćnu pomalo sumornu atmosferu, u SRS-u su danas pokušali da preokrenu i najavili da su počeli pregovore za formiranje nove vlade Srbije i nove beogradske vlade. U Demokratskoj stranci kažu da je ubedljiva pobeda evropske koalicije toliko značajna da se ne obaziru na ove najave.

Portparol DSS-a Andreja Mladenović rekao je Tanjugu da se očekuje da razgovori o formiranju buduće vlade budu nastavljeni sa Srpskom radikalnom strankom, ali da će biti razgovora i sa Socijalističkom partijom Srbije i sa Bošnjačkom listom za evropski Sandžak, čiju okosnicu čini Stranka demokratske akcije Sulejmana Ugljanina. Da je zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić razgovarao sa liderom Demokratske stranke Srbije Vojislavom Koštunicom o budućoj vladi potvrđeno je i u SRS-u.

"Sastali su se i razgovarali o karakteru, ciljevima i programu buduće vlade i onome šta su ciljevi i interes građana Srbije. Još ništa nije završeno, ali mislim da značajan konsenzus po ključnim pitanjima po našu državu postoji", rekao je generalni sekretar SRS-a Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare, odgovarajući na novinarska pitanja kako su završeni razgovori između Koštunice i Nikolića.

Na konferenciji za novinare, Vučić je rekao da će tokom dana Nikolić razgovarati i sa predstavnicima Socijalističke partije Srbije.

On je naveo da dogovor još nije postignut, ali da postoji značajan konsenzus o pitanjima važnim za budućnost Srbije. Bivši ministar spoljnih poslova Goran Svilanović, ipak, smatra da je teško da će SRS činiti okosnicu nove vlade i prednost daje koaliciji "Za evropsku Srbiju" okupljenoj oko Demokratske stranke. Više o ocenama analitičara, kada je u pitanju formiranje nove vlade, možete čitati u posebnoj vesti.

Podsetimo, nosilac liste SPS-PUPS-JS, Ivica Dačić, izjavio je sinoć da je ta koalicija "jedini pravi pobednik izbora" i poručio svima koji budu pravili buduću parlamentarnu većinu da mogu da računaju na njih ukoliko se budu zalagali za odbranu teritorijalnog integriteta i socijalnu pravdu.

Sinoć je, po objavljivanju preliminarnih rezultata, lider Demokratske stranke Boris Tadić rekao da će ta stranka biti ključni činilac buduće vlade.

Tadić je naveo i da pregovori o sastavu buduće vlade neće biti laki.

Da je spreman da učestvuje u pregovorima o formiranju Vlade Srbije, tvrdi i predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović.

Jovanović je kazao da će LDP biti najodlučnija prepreka formiranju vlade koju bi činile "gubitničke" stranke - Srpska radikalna stranka, Demokratska stranka Srbije i Socijalistička partija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

172 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: