Koštunica: Ranije potpis na SSP

Vojislav Koštunica je izjavio da je Srbija davno, pre nego što je 18 država članica EU priznalo nezavisnost Kosova, trebalo da potpiše SSP.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 01.05.2008.

16:49

Default images

Koštunica je kazao da je pravo pitanje za Brisel zašto SSP nije potpisan ranije, pre refrenduma u Crnoj Gori, kada su pregovori sa EU prekinuti "jednostranom i neopravdanom odlukom Brisela". On je, komentarišući izjavu ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova da je dobro što je SSP potpisan, kazao da je taj sporazum trebalo potpisati znatno ranije.

"Ministar Lavrov je u pravu. Sada se SSP nalazi u fazi kada je došlo do jednostranog proglašenja nezavisnosti i kada je oblik u kome je on parafiran doveden u pitanje, poništen od 18 država koje su priznale jednostranu nezavisnost Kosova", rekao je Košunica. Komentarišući najavu da će radikali zatražiti sednicu Skupštine Srbije, Koštunica je kazao da će poslanici DSS učestvovati na toj sednici ako je zakaže predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić.

On je dodao da SSP mora da se nađe na dnevnom redu Skupštine Srbije, jer postoji Rezolucija parlamenta od decembra prošle godine koja izričito predviđa da svaki međunarodni sporazum koji Srbija sklopi, posebno SSP, mora biti u funkciji očuvanja integriteta i teritorijalnog suvereniteta države.

Koštunica je ocenio da "ovakav sporazum nije u funkciji teritorijalnog integriteta Srbije".

Jeremić: Slažem se s Koštuničinom izjavom

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas da se u potpunosti slaže sa izjavom premijera Vojislava Koštunice da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom trebalo potpisati mnogo ranije.

"U potpunosti se slažem sa konstatacijom predsednika Vlade da je SSP trebalo potpisati mnogo ranije, ali kao što kaže (šef ruske diplomatije Sergej) Lavrov, bolje ikad nego nikad", rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da su, od trenutka potpisivanja Sporazuma, vrata EU otvorena za Srbiju, a da građani Srbije na izborima 11. maja odlučuju da li da prođu kroz ta vrata ili ne.

"Ako građani odluče da Srbija treba da prođe kroz ta vrata i postane punopravna članica EU, onda će ona biti snažnija, prosperitetnija i poštovanija", rekao je ministar, dodavši da i Lavrovljeva izjava predstavlja snažnu podršku evropskim integracijama Srbije.

"Što je Srbija bliža članstvu u EU to su i ruske investicije u Srbiji vrednije, to je ruski uticaj u EU veći. Nadam se da ćemo 11. maja doneti odluku koja je u našem interesu, a i u interesu Ruske Federacije, a to je da krenemo putem integracija koje su nam ovim sporazumom ponuđene", rekao je Jeremić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: