Rupel: Velika prekretnica

Slovenački ministar inostranih poslova Dimitrij Rupel izjavio je da će Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju olakšati dolazak stranih investicija u Srbiju.

Izvor: B92

Sreda, 30.04.2008.

20:40

Default images

Potpisivanje Sporazuma uticaće na povećanje poverenja međunarodne javnosti i međunarodnih privrednih faktora u Srbiju, naveo je on. Rupel je još rekao da SSP koji je EU juče potpisala sa Srbijom, predstavlja i početak kraja jugoslovenske krize.

Na pitanje kako komentariše prigovore da je reč samo o "sporazumu na papiru" pošto važenje oba dela SSP-a, kako privremenog sporazuma, tako i političkog dela, zavisi od pune saradnje Srbije sa Haškim tribunalom, Rupel je izrazio uverenje da će srpska politika taj uslov ispuniti, jer je i sama zainteresovana da te odredbe što pre počnu da važe.

Reč je o velikoj prekretnici i dostignuću koji je Slovenija sebi postavila na početku predsedavanja EU, rekao je šef slovenačke diplomatije i predsedavajući Saveta ministara EU.

Kako je objasnio, Slovenija je sebi zadala zadatak da ceo zapadni Balkan pokrije evropskim sporazumima.

Ostaje još samo BiH koja će SSP sa EU, kako se predviđa, potpisati u maju.

"Zapadni Balkan je u vreme našeg predsedavanja povezan sa EU mnogim novim vezama", tvrdi Rupel.

Na pitanje da li će pre opštih izbora 11. maja posetiti Beograd, Rupel nije želeo da odgovori, navodeći da je njegova satnica "prilično zauzeta".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: