Rumunija pozdravlja SSP sa Srbijom

Rumunski ministar spoljnih poslova Lazar Komanesku izjavio je da potpisivanje SSP-a sa Srbijom predstavlja "trenutak velikog zadovoljstva za Rumuniju".

Izvor: FoNet, Beta

Sreda, 30.04.2008.

15:37

Default images

Komanesku je u Luksemburgu rekao da je potpisivanje Sporazuma značajan trenutak do kojeg se stiglo, u izvesnoj meri, i doprinosom Rumunije, koja se od samog početka zalagala za ideju o konsolidovanju evropske perspektive za zapadni Balkan.

Ministar je naveo da je podrška Bukurešta, "pored tradicionalnih odnosa Rumunije i Srbije, motivisana i činjenicom da je Srbija i dalje ključni faktor stabilnosti, blagostanja i konsolidovanja evropske perspektive regiona zapadnog Balkana".

Komanesku je naglasio da argument koji je Rumunija podržavala u prilog Srbije jeste okolnost da je "u drugim slučajevima princip saradnje neke zemlje s Haškim tribunalom bio primenjen na fleksibilniji način".

"Ni u slučaju Srbije ne treba stavljati čvrste uslove za početak procesa približavanja Evropskoj uniji", dodao je šef rumunske diplomatije.

Rumunija je još dok je imala status kandidata za učlanjenje u EU stalno podržavala evropsku perspektivu Beograda, a tim više je na tome insistirala počevši od 1. januara 2007, kada je postala punopravna članica Unije.

Češka: Ne biti surov

Šef češke diplomatije knez Karel Švarcenberg upozorio je da na putu ka Evropskoj uniji Srbiji ne treba postavljati do sada najsurovije uslove koji su nekoj zemlji postavljeni.

Švarcenberg je ocenio da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je Srbija juče potpisala u Luksemburgu "jedino što se moglo postići", piše današnje Pravo.

"Nema smisla da Srbiji postavljamo najsurovije uslove koji su do sada nekoj zemlji bili postavljeni", kazao je knez Švarcenberg.

Češki dnevnik Hospodaržske novini upozorio je da, iako EU Sporazumom nastoji da popravi svoj imidž kod srpskih birača, među kojima je mnoge ogorčio predusretljiv stav većine zemalja EU prema nezavisnosti Kosova, srpski nacionalisti SSP ne prihvataju, a o Sporazumu će odlučivati upravo tek novi parlament.

"Nemačka će davati podršku Srbiji"

Posle potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Nemačka je najavila da Beograd može da računa na njenu podršku na daljem putu ka Evropskoj uniji.

Ministar inostranih poslova Frank Valter Štajnmajer je u saopštenju izdatom u Berlinu istakao da je "potpisivanjem SSP-a, EU još jednom naglasila da je budućnost Srbije u Evropi".

U saopštenju se dodaje da "i posle ovog prvog, značajanog koraka, Srbija doduše mora na putu za EU da se izbori sa velikim izazovima" i da je "jedan od njih i savladavanje prošlosti kroz potpunu saradnju sa Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu".

"Ali, mi smo danas jasno rekli - EU i Nemačka će na tom putu kao partneri biti uz Srbiju", istakao je nemački šef diplomatije, prenosi Glas Amerike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: